Kalkunfilet med ovnsbakte grønnsaker

Kalkunfilet med ovnsbakte grønnsaker

Fremgangsmåte

  1. Vask potetene godt og legg dem over i en smurt ildfast form sammen med baconskiver delt i to og fennikelbåter. Legg på klatter med smør.
  2. Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett inn et steketermometer, slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen på fileten.
  3. Legg fileten over potetene og stek i ovnen ved 180 grader i ca. 1 time, eller til steketermometeret viser 68-70 °C.
  4. De siste 20 minuttene av steketiden, pensles fileten med den søte chilisausen.
  5. Sjekk om potetene er ferdige med en spiss kniv. Trenger potetene lengre tid, kan fileten tas ut av ovnen, pakkes inn i folie og hvile på kjøkkenbenken til potetene er ferdige.

Tps: Som tilbehør smaker det godt med kokt rosenkål, grønne brekkbønner og madeirasaus . Rørte tyttebær eller portvinsgelé smaker også godt ved siden av.

 Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Husker du ikke hvordan du helstekte kalkunen finner du alt du trenger her. Bare følg vår oppskrifter  og du får suksess.

Slik steker du kalkunen perfekt

Kalkunstuffing

Brun julesaus til kalkunen

Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Helstekt kalkunfilet med gremolata

Helstekt kalkunfilet med gremolata

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen ingrediensene til gremolataen.
  2. Brun kalkunfileten i en stekepanne med smør. Ha over halvparten av gremolataen under steking.
  3. Sett i et steketermometer i den tykkeste delen av fileten. Sett fileten i ovnen og stek på 200 grader til fileten har en kjernetemperatur på 67 °C . La fileten hvile ca. 10 minutter før du skjærer i den.
  4. Kok potetene i vann uten salt. Hell av vannet og damp potetene.
  5. Ha i smør, mos potetene og smak til med salt og pepper.
  6. Kok ut langpannen med litt appelsinjus. Tilsett resten av gremolataen og grovhakkede hasselnøttkjerner, og du har en flott saus til kalkunen.
  7. Skjær kalkunfileten i skiver.

Server lettkokt kål ved siden av. Ha gjerne noen skiver ingefær i kokevannet.

 Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Husker du ikke hvordan du helstekte kalkunen finner du alt du trenger her. Bare følg vår oppskrifter  og du får suksess.

Slik steker du kalkunen perfekt

Kalkunstuffing

Brun julesaus til kalkunen

Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Appelsin og senneps-kalkun med tranebærstuffing og eplesjy

Appelsin og senneps-kalkun med tranebærstuffing og eplesjy

Fremgangsmåte

  1. Appelsin- og sennepblanding:
    Smør to tredeler av blandingen på kalkunen og la den ligge gjerne over natten og godgjøre seg i kjøleskap. Men det er ikke nødvendig å starte dagen i forveien.
  2. Ta den uansett ut en time før den skal i ovnen for temperering.
  3. Legg brystet i en ildfast passe romslit form og hell eplesider i formen (til væsken står ca 2 cm opp fra bunnen).
  4. Still ovnen på 150 grader og sett formen med kalkunbrystet på nest nederste rist. Bruk steketermometer. Brystet er ferdig når det viser 70 grader. Det tar ca 1 time.
  5. Når 45 minutter har gått, skrur du opp temperaturen til 180 grader og smører samtidig brystet med resten av appelsin- og sennepblandingen.
  6. Ta ut av ovnen og la kjøttet hvile på et lunt sted i minst 15 minutter før det skjæres opp. Sil sjyen over i en liten kjele og hold varm.
  7. Tilbehør:
    Kok opp vann. Skjær et kryss i hver kastanje og legg de i det kokende vannet. La koke i ca en halvtime. Avkjøl litt men ikke for mye før du skreller kastanjene, først det tykke ytre skallet og deretter det indre. Da sitter du igjen med en lysbrun nøtt. Del kastanjene opp i terninger på ca 1x1 cm.
  8. Rist brødet i en langpanne i ovnen ved 175 grader i 10 minutter eller til det begynner å ta farge.
  9. Skjær pølsa i terninger og sprøsteik i varm panne. Legg på kjøkkenpapir.
  10. Skyll panna og varm opp olivenoljen. Fres løk og hvitløk mykt.
  11. Del tranebærene i to-tre biter og ha oppi løkblandingen. Tilsett eplesider og aprikosterninger og kok inn til mesteparten av væsken er fordampet, ca 10 minutter.
  12. Bland så pannas innhold med brød-, kastanje- og pølsebitene. Tilsett smeltet smør og smak til med urter, salt og pepper og ha alt oppi en ildfast form. Dekk med folie. Sett i ovnen ved 175 grader i 15 minutter. Ta bort folien og stek videre i 15 minutter til.
  13. Ekstra god potetmos:
    Skrell og kok potetene møre. Hell av vannet og tilsett smør og nok melk til at det blir en fast puré.
  14. Fres bacon i tørr panne. Legg på kjøkkenpapir.
  15. Skyll panna og varm opp olivenolje. Fres løken ved middels varme til den er myk.
  16. Bland bacon og løk i potetmosen og spe med rømme el.l. Smak til med persille, salt og pepper.
  17. Server kalkunskivene med eplesidersjy og en god skje av kastanje- og tranebær-"stuffingen", og potetmos samt gjerne en grønn salat til.

Tips: Hvis du ikke får tak i kastanjer, kan du godt bruke pecannøtter. 

 Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Husker du ikke hvordan du helstekte kalkunen finner du alt du trenger her. Bare følg vår oppskrifter  og du får suksess.

Slik steker du kalkunen perfekt

Kalkunstuffing

Brun julesaus til kalkunen

Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Honning- og sesamglasert kalkunbryst med appelsinsaus

Honning- og sesamglasert kalkunbryst med appelsinsaus

Fremgangsmåte

  1. Krydre og brun kalkunbrystet på alle sider i en panne med smør. Legg brystet over i en ildfast form.
  2. Hell på vin og buljong og stek fileten ved 180 grader i ca. 30 minutter eller til det gjenstår 10 minutter av steketiden (avhengig av størrelsen).
  3. Sil fra sjyen. Rør sammen glasuren og pensle over fileten.
  4. Stek videre ved 225 grader i ca. 5 minutter. Pensle gjerne et par ganger.
  5. Dryss over sesamfrø og stek videre i ca. 15 minutter.
  6. La fileten hvile ca. 15 minutter. Skjær i skiver og server med kokte poteter, appelsinsaus , dampet nykål, lettkokte neper og sukkererter.

 Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Husker du ikke hvordan du helstekte kalkunen finner du alt du trenger her. Bare følg vår oppskrifter  og du får suksess.

Slik steker du kalkunen perfekt

Kalkunstuffing

Brun julesaus til kalkunen

Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Langtidsstekt kalkunbryst

Langtidsstekt kalkunbryst

Fremgangsmåte

  1. Varm opp olje i en vid stekepanne og brun brystet på alle sider.
  2. Overfør til en ildfast form og gni inn urtekrydderet som du har blandet på forhånd.
  3. Sett steketermometer i den tykkeste delen av brystet.
  4. Hell hvitvin/vann i formen og stek i ovnen som er stilt inn på 100 grader i til sammen 1 ½ time pr kilo eller til termometeret viser en kjernetemperatur på 70-72 grader.
  5. Ta ut brystet og skrap pannen slik at du får med alle de innkokte smakene, hell gjerne på litt mer vann.
  6. Sil stekesjyen slik at den blir klar. La brystet hvile i minst 15 minutter. Skjær det i skiver på ca ½ cm.

Rotmosen:

  1. Skrell rotgrønnsakene og skjær i terninger. Hell på vann og kok til møre.
  2. Hell av kokevannet og bruk det til å spe med sammen med melk.
  3. Bruk en potetstapper til å oppnå en litt grov konsistens.
  4. Hvis du vil ha den helt jevn, kan du bruke stavmikser.
  5. Rør inn smøret samt finhakket bladpersille. Smak til med salt og pepper.

Server med stekesjy samt rotstappe og en blandet grønn salat.

Kalkunstuffing

Brun julesaus til kalkunen

Her finner du alle oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du sært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter
+

Pust ut: Jura er ikke overtatt av naturvinsprodusenter

Med knappe 2100 hektar kan Jura kalles en liten vinregion, men oppmerksomheten den får er uendelig mye større, spesielt fra tilhengere av naturvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Svanen bykser oppover verdens beste bar-lister

Nå er Svanen verdens 74. beste bar og Oslo har fortsatt to barer blant de 100 beste, ifølge Worlds50Bestbars.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage
+

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage

London er en magnet på unge talenter og et episenter for trendsettende barkonsepter og innovative cocktails. Metropolen byr på et svimlende bredt utvalg, og er et sted hvor trender skapes. Også trender bortenfor trendene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her