Juletapas

Juletapas kan meget vel vÊre akkurat det som skal til for at julens mÄltider skal bli noe mer spennende enn den tradisjonelle julematen. I dag fÄr du derfor tips til en rekke mindre retter som ogsÄ kan deles med nÊre venner og familie.
Redaksjonen
26 Desember 2005 - 02:00

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett pÄ e-post.

Rester av skinkesteik eller ribbe til juletapas

Rester av skinkesteik eller ribbe til juletapas

FremgangsmÄte

  1. Anrett skiver av skinkestek sammen med rÞdkÄl, surkÄl og selskapserter.
  2. SursÞt rÞdkÄl til juletapas:
    Vask og snitt kÄlen fint. Ha ingrediensene i en gryte og kok ved svak varme til kÄlen er mÞr. Smak til med salt, sitronsaft og revet ingefÊr.
  3. SurkÄl til juletapas:
    Smelt smÞr og olje i en kjele, tilsett kÄl og fres dette lett. Tilsett de Þvrige ingrediensene, og la det hele koke til det er mÞrt og smakfullt.

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Flere oppskrifter med skinkestek fÄr du her

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehĂžr

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Spania
    Spania
    Volum: 0.75 l Pris: 549.70 kr Bestillingsutvalget
    93 POENG
  • Slovenia
    Slovenia
    Volum: 0.75 l Pris: 429.80 kr Bestillingsutvalget
    92 POENG
  • Norge
    Norge
    Volum: 0.75 l Pris: 121.90 kr Uten utvalg
    91 POENG
  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 509.90 kr Bestillingsutvalget
    88 POENG
  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 154.90 kr Basisutvalget
    82 POENG

JulepĂžlser og medisterkaker til juletapas

JulepĂžlser og medisterkaker til juletapas

FremgangsmÄte

  1. MedisterpĂžlser og medisterkaker stekes i panna. SkjĂŠr pĂžlsene i biter og del kakene i to eller fire ved servering.
  2. Skrell gulrÞtter, kÄlrot og poteter og skjÊr dem i staver eller terninger. Kok grÞnnsakene knapt mÞre (ca 5 minutter).
  3. Varm smĂžr og olje i en stekepanne eller grillpanne og stek/grill grĂžnnsakene til de er gylne.
  4. Legg opp medisterpĂžlser, medisterkaker og grĂžnnsaker som en varmrett.

Tapas er en god lÞsning for jule- eller nyttÄrsfesten

Klassiske retter til tapas finner du her

Slik lager du enkelt dine egne medisterkaker

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

PinnekjĂžtt i tomatsaus til juletapas

PinnekjĂžtt i tomatsaus til juletapas

FremgangsmÄte

  1. Rens hvitlĂžk og sjalottlĂžk. Finhakk all lĂžken og surr den raskt i litt olje i panna.
  2. Tilsett hermetiske tomater, og halvparten av basilikumen. La det hele koke ca 20 minutter, tilsett resten av basilikumen, og vend den inn i tomatsausen.
  3. Hell sÄ sausen over pinnekjÞttet, og la det trekke i noen minutter.

PinnekjĂžtt er enklere enn du tror

Tapas er en god lÞsning for jule- eller nyttÄrsfesten

Klassiske retter til tapas finner du her

Lag ditt eget pÄlegg med disse velprÞvde oppskriftene

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

FenalÄr til juletapas

FenalÄr til juletapas

FremgangsmÄte

  1. Vask potetene godt, skallet skal sitte pÄ. Kok potetene knapt mÞre i vann.
  2. Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne.
  3. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.

Anrett fenalÄret pÄ porsjonstallerken eller serveringsfat og server sammen med lune poteter og gjerne flatbrÞd til.

Tapas er en god lÞsning for jule- eller nyttÄrsfesten

Slik skjÊrer du fenalÄret

Klassiske retter til tapas finner du her

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Bruschetta med lammerull

Bruschetta med lammerull
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du paprikasalat

Slik lager du paprikasalat

FremgangsmÄte

  1. Del paprikaen i fire og vend i olivenolje. Bakes mĂžre pĂ„ 250 ÂșC, gjerne under grillelement. De skal bli nesten brent.
  2. Forvell brekkbĂžnnene i 2 minutter i kokende vann.
  3. FlÄ skinnet av paprikaen.
  4. Del i strimler og bland dem sammen med kokte brekkbĂžnner, paprikapulver, salt og pepper, olje og hakket persille.

Tips:
Det er lettere Ă„ ta skinnet av paprikaen hvis du dekker formen med aliminiumsfolie eller plastfilm etter steking. La det ligge i ca. 10 minutter.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Vaniljekesam-sitronkrem med bringebĂŠr

Vaniljekesam-sitronkrem med bringebĂŠr

FremgangsmÄte

Vaniljekesam-sitronkrem:
Pisk eggeplommene luftige med 50 g sukker. Kok opp resten av sukkeret og vannet og la det koke til en sirup. Hell den varme sirupen i eggeplommene mens maskinen går. Pisk eggedosisen kald.
 

Bløtlegg gelatin i kald vann i 5 minutter. Del sitronen og klem ut juicen. Kok den opp og trekk kjelen av platen. Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme juicen. Pisk juicen ned i eggeplommene.

Visp kremfløten til lett krem. Vend kesamen ned i eggeblandingen med en visp. Vend tilslutt inn kremen med en slikkepott. Sett til avkjøling til den stivner (Ca 3 timer).

Mandelmakroner:
Kjør mandler, eventuelt kakopulver og melis til fint mel i en matprosessor og sikt det.
 

Pisk sukker og eggehvite til stiv marengs. Vend mandelmelet inn i marengsen med en slikkepott. Vend også inn noen dråper konditorfarge hvis du velger å bruke det istedenfor kakao.

Bruk en sprøytepose og sprøyt topper som er 2 cm i diameter på en bakepapirkledd stekeplate.

Sett stekeovnen på 170 ºC.

La mandelmakronene stå på kjøkkenbenken og tørke i 20 minutter før du steker dem i 15-20 minutter.

La makronene bli avkjølt før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå. Blir de for sprø, kan de ligge i kjøleskapet natten over.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Her får du svært så praktiske kokketips

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Sverre SĂŠtre og Erling Sundal / TINE KjĂžkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

SĂ„ nĂŠrt grand cru du kan komme - men uten Ă„ betale den prisen
+
Tester

SĂ„ nĂŠrt grand cru du kan komme - men uten Ă„ betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes Þkonomiske komfortsone, er det andre omrÄder som leverer viner pÄ samme hÞye nivÄ uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten Ärgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten Ärgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 Ă„rganger. Det er altsĂ„ ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du pÄ en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grĂžnne erter

Denne proffe retten lager du pÄ en halvtime

Det er god grunn til Ä lage skikkelig festmat nÄr du har en slik rÄvare som kveite - og ikke minst friske grÞnnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

SÞndagsmiddag som fÄr opp appetitten
Dagens rett
KyllinglÄr med pepperrot- og gresslÞksmÞr

SÞndagsmiddag som fÄr opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er sÄre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
SĂ„ nĂŠrt grand cru du kan komme - men uten Ă„ betale den prisen
+
Tester

SĂ„ nĂŠrt grand cru du kan komme - men uten Ă„ betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes Þkonomiske komfortsone, er det andre omrÄder som leverer viner pÄ samme hÞye nivÄ uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

For Henriot er vinen uten Ärgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten Ärgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 Ă„rganger. Det er altsĂ„ ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Det er fortsatt mulig Ä fÄ solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig Ä fÄ solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes pÄ smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prĂžv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prĂžv disse nyhetene

GjÞr en gresk vri pÄ 1. mai-helgen i Är, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til stjernerestauranten Savage i Oslo, opplev Franciacorta pÄ sykkel, Etna rundt og et dypdykk i Oaxacas gastronomi og ekte mezcal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Denne proffe retten lager du pÄ en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grĂžnne erter

Denne proffe retten lager du pÄ en halvtime

Det er god grunn til Ä lage skikkelig festmat nÄr du har en slik rÄvare som kveite - og ikke minst friske grÞnnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her