Ørret - god smak fra norske fjorder

Ørret er i tillegg til laks en svært ettertraktet eksportartikkel fra Norge. Lær mer om delikatessen og se de lekre oppskriftene her.
Redaksjonen
19 Mai 2011 - 10:30

Regnbueørreten (oncorhynchus mykiss) trives godt langs den 21 000 km lange Norskekysten. I de rene, kalde fjordene der smeltevann fra isbreene gir et forholdsvis lavt saltinnhold lever og utvikler den seg til å bli en særpreget fisk som foretrekkes av stadig flere.

Tidligere var det japanerne som kjøpte mesteparten av den norske oppdrettsørreten, i dag er det russerne som er de beste kundene. De står for nesten halvparten av eksporten.
 
Siden produksjonen av norsk ørret er relativt beskjeden er fisken på mange måter en godt bevart hemmelighet. Årlig produseres det om lag 75 000 tonn ørret, det er mindre enn en tiendedel av lakseproduksjonen. Det er også langt færre ørretoppdrettere enn lakseoppdrettere, men mange av dem har til gjengjeld holdt på i generasjoner og opparbeidet seg et godt renommé.

Delikat smak
Norsk oppdrettsørret er en delikat fisk med fast kjøtt, fin overflate og karakteristisk rød farge. Noe av fargen sin får den fra maten, men den har også naturgitt en kraftigere rødfarge enn sine slektninger i laksefamilien. Samlet har ørreten egenskaper som gjør den til en svært anvendelig og ettertraktet råvare.

Ørreten lagrer fettet på en annen måte enn de andre laksefiskene. Det meste av fettet lagrer den nemlig i buken. Selve fiskekjøttet blir derfor magert og smaksrikt, og passer ypperlig til sushi, røyking, marinering, grilling og ellers til alle typer stekte og kokte retter.
 

Næring og helse
Det er ikke bare godt, men også helse- og ernæringsmessig fornuftig å spise norsk ørret.
 
Fisken er rik på fullverdig protein, og inneholder vitaminene A, D og B12 i mengder som gjør den til en god kilde for disse. Fiskefettet er gunstig sammensatt og gir god tilførsel av de viktige Omega - 3 fettsyrene.

Lagring og leveranser
Fersk norsk ørret kan lagres 7-8 dager etter produksjon når temperatur og hygieniske forhold er riktige. På samme måte som kjøtt blir ørreten mør og smakfull etter et par dager på lager.

Norsk oppdrettsørret er tilgjengelig som hel fisk, men du kan også få den som filet, filetstykker og som røkt filet.
 
I Apéritifs store kokebok har vi samlet en rekke gode oppskrifter på laks og ørret til inspirasjon og glede. Nedenfor finner du noen av oppskriftene med egne lenker til tilsvarende oppskrifter i kokeboken.

Se alle oppskrifter med laks og ørret her

Stekt ørret

Krydderstekt ørret med hvite bønner og artisjokk

Krydderstekt ørret med hvite bønner og artisjokk
Ingredienser

Krydderstekt ørret:
ørret
cummin
nykvernet sort pepper
salt
olje til steking

Hvite bønner:
70 g tørka hvite bønner
1 ½   liter kyllingkraft
½ gulrot
½ sellerirot
1 løk
4 skiver bacon
6 knaskegulrot
1-1½ dl extra virgin olivenolje
litt sjøgress og karse
6 artisjokk

Artisjokk:
6 miniartisjokk
1 dl olivenolje
saft fra 2 sitroner
4 dl vann
1½ ts salt
1 ts hel sort pepper

Fremgangsmåte

Krydderstekt ørret:
Ørret fileteres og kuttes i fine jevne stykker, stekes på en side med litt salt, pepper og cummin.

Hvite bønner:
Hvite bønner legges i vann i 24 timer som du så heller av og skyller bønnene godt.
 
Kok bønnene møre i kyllingkraft, bacon og grønnsakene som er kuttet i grove terninger. Ta bort grønnsaker og bacon når bønnene er møre.
 
Sil av bønnene og reduser ned kyllingkraften, tilsett olje, terninger av knaskegulrøtter og bønnene la dette koke opp slik at mye av den konsentrerte smaken samler seg rundt bønnene.
 
Smak til med salt og pepper og tilsett blansjert sjøgress, karse og kokt artisjokk.

Artisjokk:
Artisjokker renses med kniv og kokes møre med lokk, avkjøles og renses, deles opp og oppbevares i silt lake fra artisjokk.

Rett før servering tas litt extra virgin olivenolje på.
 

Sendt inn av Charles Tjessem

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sashimi av ørret

Sashimi av ørret

Fremgangsmåte

Skjær ørreten/laksen i skiver på ca. 1 cm. Bland wasabipulver ut i litt vann, som anvist på pakken.

Slik spiser du Sashimi:
Bland litt wasabi i soyasausen. Dypp ørret/laksebiten wasabi- og soyasausblandingen. Avslutt med en bit syltet ingefær.
 
Husk: All villfanget fisk som skal nytes rå skal fryses ned til 20 minusgrader i minst ett døgn før den benyttes for at den skal være helt trygg å spise. Oppdrettslaks eller -ørret skal være parasittfri. Når du er i butikken, kan det være lurt å spørre om fisken i fiskedisken allerede har vært fryst.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet laks/ørret

Grillet laks/ørret
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ørret- og østerstartar

Ørret- og østerstartar

Fremgangsmåte

Bruk renskåret ørretfilet uten brunt kjøtt. Skjær ørretfileten i bitte små terninger.
 
Åpne østersene og ta vare på kraften. Kutt østersene opp i like store biter som ørreten.
 
Bland ingrediensene til tartaren og smak den til med østerskraft, salt og pepper.

Rør sammen rømme, kremfløte og revet pepperrot. Tilsett frisk presset sitron til sausen tykner litt og ha i finhakket gressløk.
 
Smak sausen til med sukker og eventuelt litt mer revet pepperrot.
 
Server med tynne skiver ristet baguette.
 

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Eikerøkt sjøørret med gressløkpesto og kalde vaktelegg

Eikerøkt sjøørret med gressløkpesto og kalde vaktelegg

Fremgangsmåte

Ørreten:
Ha ørreten en time i romtemperatur før servering. Skjær i terninger. En terning pr. tiltygg.

Gressløkpesto:
Kjør alt i blender unntatt osten til alt er glatt. Rør inn osten. Smak til med maldonsalt og sort kvernet pepper.

Vaktelegg:
Kok eggene i 3 minutter. Avkjøl og deles på midten. Anrettes oppå ørreten og pynt med friske urter som kjørvel. 
 

Sendt inn av Jon og Anna Aga, Vega Havhotell

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kjøkkenets luksus fiskegryte

Kjøkkenets luksus fiskegryte

Fremgangsmåte

Kok opp fiskekraft og tilsett laks og kveite i store terninger (3 x 3 cm).

La fisken trekke i ca 5 minutter før du tar ut fisken.

Tilsett finhakket løk og kok kraften inn til halv mengde. Ha i fløte, og jevn gryta med maisenna utrørt i litt vann.

Tips:
Bruk et syltetøyglass med lokk for å riste ut jevningen. 

Del bønner i tre deler og brokkoli i mindre buketter. Skjær gulrøtter i tynne strimler og fennikel i tynne skiver. Ha grønnsakene oppi sausen, og kok i 4-5 minutter til de er møre.

Legg fisken tilbake i sausen, og tilsett reker samt de øvrige skalldyrene. Smak til med sitron, salt og pepper.

Pynt med dill og bladpersille, og server rett fra gryta med godt brød og kokte poteter til.
 
Tips: Dette er en fyldig og god fiskegryte med massevis av sjømat og grønnsaker. Her kan du variere med det du liker best, prøv deg fram med dine egne favoritter.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ørret med wokgrønnsaker

Ørret med wokgrønnsaker

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader.
 
Legg grønnsakene i en smurt ildfast form. Dryss litt salt, pepper og fem-krydder over. Legg fisken over.
 
Bland sammen fiskekraft, soyasaus og sesamolje. Fordel blandingen over fisken. Dryss sesamfrø over.
 
Stek i stekeovn ved 180 grader ca 10 minutter.
 

Tips: Sausen kan erstattes med 2 dl ferdig Hong Kong saus på glass eller en annen asiatisk saus på glass. Grønnsakblandingen kan varieres. Lag din egen av for eksempel brokkoli, gulrot, vårløk, babymais, squash og paprika.

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 157.00 kr Bestillingsutvalg
    84 POENG

Ørret glasert med rødvin og ingefær

Ørret glasert med rødvin og ingefær

Fremgangsmåte

Del ørretfileten i 8 like store stykker. Strø over salt og sukker.

La ørreten ligge ca 20 minutter i romtemperatur. Skyll fisken og klapp den tørr på litt kjøkkenpapir.

Legg fisken i en ildfast form med sesamolje. Bak fisken 4-5 min på 180 grader.

Rødvin- og ingefærsirup:
Fres løk og hvitløk i olje. Tilsett sukker og rødvin og kok opp mens du rører til sukkeret har løst seg opp.

Kok inn til det tykner. Smak til med revet ingefær.

Pensle fisken med rødvinsirup og bak videre i 2 min. Pensle fisken med resten av sirupen før den serveres.

Rødløksvinaigrette:
Bland rødløk, olje, limesaft og frisk koriander. Smak til med litt salt.

Del avokado i tynne skiver. Press over limesaft.

Server ørreten med avokadoen, løkvinaigretten og gjerne med nypoteter ved siden av.
 

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ørretrullade med sjøkreps og asparges

Ørretrullade med sjøkreps og asparges
Ingredienser

Ørretrullade:
ørret
sjøkreps
malt koriander
salt

Asparges:
16 grønne asparges
salt

Kokos- og karrisaus:
2 ss mild karri
2 sitrongress
2 sjalottløk
40 g smør
½ dl tørr hvitvin
1 boks kokosmelk
70 g usaltet smør

Potet chips:
mandelpotet
frityrolje
salt

Fremgangsmåte

Ørretrullade:
Fileter fisken og skjær den til et "stort teppe" med en tykkelse på ca 7-8 mm. Legg stykket i saltlake (1 dl salt og en liter vann) i ca 15 minutter.
 
Rens krepsen og stek sjøkrepshalene i stekepanne med litt malt koriander og salt på, stekes medium. Avkjøl krepsen, ta opp fisken og tørk den godt på et klede.
 
Rull opp fisken med sjøkreps i midten, pakk den inn i plast. Dampes ved 14 minutter ved 70 grader. Skjæres opp.

Asparges:
Asparges vaskes og skrelles, blansjeres i lett saltet vann med en rask avkjøling.

Kokos- og karrisaus:
Rens og kutt sjalottløk og sitrongress, tilsett sammen med karri og smør, freses godt. Tilsett hvitvin og reduser ned til 1/3 del, tilsett cocosmelk og kok opp. Saus siles og monteres med smør. Juster med salt/pepper og friskpresset sitronsaft.

Potetchips:
Skrell poteter og kuttes i tynne strimler, formes og stekes i frityr.
 

Sendt inn av Charles Tjessem

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Skarvens Tapas

Skarvens Tapas

Fremgangsmåte

Hvalcarpaccio med godt tilbehør:
Det er enkelt å skjære hvalkjøttet i tynne skiver hvis det først halvfryses.
 
Legg det i den lille skålen og fordel parmesan, pinjekjerner, salat og paprika over. Avslutt med litt ekstra god olivenolje, salt og pepper.
 
Saltfiskcapaccio med salsa:
Kok alle salsaingrediensene sammen i 20 minutter. Avkjøl salsaen og hell den over tynne skiver kveite. 
 
Fetaost fra Balsfjord:
Den spesielle fetaosten fra Balsfjord er laget av geitemelk og har en mild, fin smak. Legg noen terninger i en av de små skålene, strø over et par korn rosépepper.
 
Røkt ørret med estragonrømme:
Legg ørreten i en liten skål. Rør sammen ingrediensene til rømmen og smak den godt til. Legg den i topp på ørreten. 
 
Varmrøkt pepperlaks med rømme:
Skjær til et kvadratisk stykke av laksen og legg den i skålen sammen med en topp rømme.
 
Marinerte haneskjell:
Bland alt til marinaden og la skjellene trekke i ca. 1 time før servering.
 
Hvitløksgratinerte blåskjell:
Rør smøret lyst og kremaktig og rør inn de øvrige ingrediensene. Legg skjellmaten i det ene halve skallet og legg på en skje hvitløksmør.
 
Gratinér blåskjellene under grill til smøret bobler, 1-2 minutter. Beregn 3 skjell pr. person.
 

Sendt inn av Skarven kulinariske teater

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her