Regnbueørreten (oncorhynchus mykiss) trives godt langs den 21 000 km lange Norskekysten. I de rene, kalde fjordene der smeltevann fra isbreene gir et forholdsvis lavt saltinnhold lever og utvikler den seg til å bli en særpreget fisk som foretrekkes av stadig flere.

Tidligere var det japanerne som kjøpte mesteparten av den norske oppdrettsørreten, i dag er det russerne som er de beste kundene. De står for nesten halvparten av eksporten.
Siden produksjonen av norsk ørret er relativt beskjeden er fisken på mange måter en godt bevart hemmelighet. Årlig produseres det om lag 75 000 tonn ørret, det er mindre enn en tiendedel av lakseproduksjonen. Det er også langt færre ørretoppdrettere enn lakseoppdrettere, men mange av dem har til gjengjeld holdt på i generasjoner og opparbeidet seg et godt renommé.
Delikat smak

Norsk oppdrettsørret er en delikat fisk med fast kjøtt, fin overflate og karakteristisk rød farge. Noe av fargen sin får den fra maten, men den har også naturgitt en kraftigere rødfarge enn sine slektninger i laksefamilien. Samlet har ørreten egenskaper som gjør den til en svært anvendelig og ettertraktet råvare.
Ørreten lagrer fettet på en annen måte enn de andre laksefiskene. Det meste av fettet lagrer den nemlig i buken. Selve fiskekjøttet blir derfor magert og smaksrikt, og passer ypperlig til sushi, røyking, marinering, grilling og ellers til alle typer stekte og kokte retter.
Næring og helse
Det er ikke bare godt, men også helse- og ernæringsmessig fornuftig å spise norsk ørret.
Fisken er rik på fullverdig protein, og inneholder vitaminene A, D og B12 i mengder som gjør den til en god kilde for disse. Fiskefettet er gunstig sammensatt og gir god tilførsel av de viktige Omega - 3 fettsyrene.
Lagring og leveranser
Fersk norsk ørret kan lagres 7-8 dager etter produksjon når temperatur og hygieniske forhold er riktige. På samme måte som kjøtt blir ørreten mør og smakfull etter et par dager på lager.
Norsk oppdrettsørret er tilgjengelig som hel fisk, men du kan også få den som filet, filetstykker og som røkt filet.
I Apéritifs store kokebok har vi samlet en rekke gode oppskrifter på laks og ørret til inspirasjon og glede. Nedenfor finner du noen av oppskriftene med egne lenker til tilsvarende oppskrifter i kokeboken.
• Se alle oppskrifter med laks og ørret her
Stekt ørret