Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

En reise i fårikålens verden

Høsten er i sannhet tiden for å virkelig kose seg med alt det gode naturen kan by på. Noe av det beste er selvsagt årets ferske lammekjøtt i skjønn forening med høstens grønnsaker, i dette tilfellet kålen. Mange flotte og varierte oppskrifter venter på de
Redaksjonen
14 September 2004 - 16:10

Fårikål er noe vi liker å se på som typisk norsk, retten er jo kåret til Norges nasjonalrett av lytterne i nitimen. Men, så viser det seg at mange andre land har sine varianter av lammekjøtt og kål, kokt sammen i en gryte. Du kan lese litt om historikken helt til slutt. Nå serveres du gode oppskrifter:

Island
Islandsk matkultur er i nær slekt med den norske, og gjennom tidene har lam spilt en viktig rolle. Her hjemme er fenalår en delikatesse og på Island finnes en liknende variant. Lammelåret saltes og modnes og pakkes inn i lerret. Så blir det røykt og til slutt kokes lammelåret før det er klart til å spises.
Fremgangsmåten til retten nedenfor skiller seg fra fårikål, men råvarene og resultatet ligner mye på hverandre. Til lammeretter pleier man å spise mørkt, torvrøkt rugbrød som ligner på sveler i utseende.

Klassiske fårikålgryte

Klassiske fårikålgryte

Fremgangsmåte

Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene. Hell på vann. Kok opp - og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener med nykokte poteter. Mange mener at fårikålen smaker best dagen etterpå. Kok da fårikål som beskrevet ovenfor og avkjøl raskt. Sett den kaldt over natten og varm opp igjen før servering neste dag.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

En reise i fårikåloppskrifter fra hele verden

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsaker

Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsaker

Fremgangsmåte

Tørk kjøttet og skjær det i terninger. Ha vann i en stor gryte, tilsett salt og kok opp. Ha i kjøttet og la det koke i 25 minutter. Fjern skummet etter hvert som det danner seg. Rens kålen og skjær den i mindre biter. Vask og skrell nepene og del dem i fire. Ha kål og neper over i gryta og la det koke sammen med kjøttet til grønnsakene er møre.

Smelt smør i en kjele. Rør inn melet og spe med kraften, litt etter litt mens du rører hele tiden, til sausen er passe tykk. Smak til med salt og pepper, og tilsett skivet selleri.

Anrett kjøtt og grønnsaker på et fat og hell sausen over. Serveres med kokte poteter.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

En reise i fårikåloppskrifter fra hele verden

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Irish Stew - Irsk stuing

Irish Stew - Irsk stuing

Fremgangsmåte

Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.

Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire deler. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt hakket persille før servering. Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

En reise i fårikåloppskrifter fra hele verden

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Cork Irish Stew

Cork Irish Stew

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i store terninger/serveringsstykker. Krydre kjøttet med salt og pepper. Varm opp oljen i en stekepanne og brun kjøttet på alle sider. Brun bare litt av gangen og ha over i en gryte. Hell over vann slik at det dekker lammestykkene. Kok opp og ha i krydderblandingen.

Krydderblanding:
Pakk laurbærblad, persille, timian og rosmarin og hel pepper i en liten lerretspose, evt. rull det inn i blader fra en purre, og surr sammen med hyssing. Mens stuingen koker på svakt varme, skreller du potetene og skjærer dem først i skiver og så i strimler. Ha poteter, kål, løk, purreløk, sølvløk og selleri sammen med kjøttet. La det koke i 20 min. og tilsett ertene. Tilsett om nødvendig mer vann. Etter 10 minutter, eller når potetene er møre, er retten ferdig. Ta ut krydderposen, dryss over hakket persille og server.

Serveres med flatbrød eller annet godt brød.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

En reise i fårikåloppskrifter fra hele verden

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lamb with barley and cabbages - Lam med bygg og kål

Lamb with barley and cabbages - Lam med bygg og kål

Fremgangsmåte

Skrell løken og del den i skiver. Skyll byggen i rennende vann. Rens kålen og del i store båter. Ha kjøtt, bygg og grønnsaker i gryte og fyll med vann til 2-3 cm over råvarene. Legg over lokk og la det koke ved lav varme i 50 minutter. Når kjøttet løsner fra beinet er retten ferdig til servering. Serveres med godt brød eller kokte poteter.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

En reise i fårikåloppskrifter fra hele verden

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pecheno Jagne So Zelka - Dampet lam med kål som i Makedonia

Pecheno Jagne So Zelka - Dampet lam med kål som i Makedonia

Fremgangsmåte

Ha lammekjøttet i en støpjernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn. Rens og skjær kål, gulrøtter, poteter og løk i litt store stykker. Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet. Fordel chilipepper over og hell på kraft. Legg klatter med smør på både på grønnsaker og kjøtt. La det smørdampe i stekeovn på 250° C i ca. 2 timer.

Tips:
Du kan godt bruke rød chili som på bildet. Den skal bite litt fra seg.

Serveres med kokte poteter.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

En reise i fårikåloppskrifter fra hele verden

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Carne no Tacho com Couve - Lammegryte med kål

Carne no Tacho com Couve - Lammegryte med kål

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i store terninger/stykker og bacon i små terninger. Stek bacon først og stek så lammekjøttet i fettet fra baconet. Ha over i en gryte og hell over vin og vann. Legg på lokk og kok opp. Del kålen i store biter og legg over kjøttet. La retten småkoke i ca. 45 minutter til kjøttet er mørt. Smak til med salt, pepper og allehånde. Legg kålen og kjøtt på serveringsfat og server sjyen ved siden av. Serveres med løkstekt ris.

Løkstekt ris:
Finhakk en løk og stek den gyllenbrun.Tilsett litt olje og ha i ukokt ris. La risen surre og bli blank sammen med løken i 3 - 4 min. Ha så på to kopper vann for hver kopp ris og kok opp. Kle grytelokket med et kjøkkenhåndkle og sett det på gryten. La risen trekke i ca. 20 minutter.
 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her