Mat
Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia

Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia

Lam er viktigste kilde for kjøtt i en rekke land. Prøv noen av disse nye og spennende oppskriftene fra Midtøsten og Asia.
Redaksjonen
20 November 2014 - 11:00

Mange av disse landene har vært krysspunkt mellom flere store matkulturer, som eksempelvis asiatisk, arabisk og europeisk. Spisevanene er ofte stedsegne, men gjennom handel, sammenslåing/utvidelse eller fall av forskjellige imperier, har matkulturene etter hvert blitt i slekt med hverandre.

Kjøkkensjef fra Samarkand

Med maten kan vi reise i tid og rom gjennom Armenia, Aserbajdsjan, Kashmir og mange andre land der menneskene har vært i konstant bevegelse og påvirket hverandres kultur og matvaner

Se flere internasjonale lammeretter her

I Kashmir kalles en riktig god kjøkkensjef Vast Waza. Tittelen kan spores tilbake til 1700-tallet, en tid med stor innvandring av snekkere, vevere, arkitekter, kalligrafer og altså kokker fra Samarkand til Kashmir.

Dagens waza-er regnes som etterkommer etter dem som virket i Samarkand under timuriddynastiet som ble grunnlagt av hærføreren Timur Lenk på 1300-tallet.

Kongelig festmåltid

En ordentlig bankett i Kashmir kalles kongelig wazwan og består av 36 retter. Mellom femten og tretti av disse kan være kjøttretter.

Gjestene sitter i grupper på fire og spiser maten fra et metallfat som kalles trami. Fatene er fylt med hauger av ris og et utvalg av retter.

Lignende servering finner vi igjen i Libanon. Her har man kjøttet i bunnen av en gryte fylt med ris. Så velter man (= Mak-e-lobi) gryten over på et stort metallfat.

Fatene er ofte fint dekorert og er nå utbredt i hele den arabiske verden.

Kjøttboller fra Tyrkia?

Her i Skandinavia er nok Sverige mest kjent for sine "kjøttbullar". Det sies at det skal være den svenske kongen Karl VII som tok med seg oppskriften med seg hjem fra Tyrkia på 1100-tallet.

En annen rett han tok med seg har til og med beholdt en del av sitt opprinnelige navn: kåldolmer eller kålrulader. Dolma er en utbredt tilberedningsteknikk hvor man fyller (= dolmasi) grønnsaker, vinblader eller kålblader med kjøtt eller annen nesten ferdigstekt blanding.

Men nå var det nok historie - vi går over til den kulinariske biten. Og skulle du ha behov for enda flere oppskrifter er det bare å gi seg i kast med vår omfattende kokebok.

Se alle de gode lammerettene i Apéritifs kokebok

 

Kjøttboller fra Kashmir - Kashmiri Koftas

Kjøttboller fra Kashmir - Kashmiri Koftas

Fremgangsmåte

Yoghurtdressing (raita):
Rasp agurken på grovt jern. Press ut vannet (bruk et klede).

Vask og skjær vårløk i tynne skiver.

Del chilien i to. Ta ut frøene og finhakk den.

Bland alt inn i yoghurten.

Smak til med salt. La det trekke i kjøleskapet mens du lager kofte, ca. 30 minutter.

Kofte:
I en bolle blander du lammekjøttdeigen med ingefær, karve, koriander, malt nellik, malt kanel, malt muskat, svart pepper, chillipepper, salt og tre spisekjeer yoghurt.

Fukt hendene med kald vann og form 12 avlange, pølselignende emner, ca. 2-3 cm tykke.

Varm oljen i en stor stekepanne, ha i hel kanel, nellik, laurbærblad og kardemomme og rør om i noen sekunder.

Ha i alle koftene og brun dem.

Pisk resten av yoghurten sammen med det varme vannet. Hell dette over koftene og kok opp alt sammen.

Sett på lokk, skru ned varmen og la det trekke i en halv time. Hvert 7-8 minutt snur du koftene forsiktig.

Etter en halv time skal ingen væske, unntatt oljen, være igjen i stekepannen. Om det skulle være væske igjen, skru opp varmen og kok væsken inn. Når koftene er ferdig tas de ut av pannen.

Serveres med brød, gjerne nanbrød, eller ris og salat, tomat, paprika og løk og raita.

Lam fra Asia og Midtøsten

Her finner du mange oppskrifter med kjøttboller

Flere retter med kjøttdeig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Spania
    Spania
    Volum: 0.75 l Pris: 119.90 kr Bestillingsutvalget
    78 POENG

Tyrkisk Güvec

Tyrkisk Güvec

Fremgangsmåte

Skjær auberginen i skiver og dryss over rikelig med salt. La stå i 15 minutter, skyll av saltet og tørk av fuktigheten av skivene med et papirhåndkle.

Skjær løk, poteter, squash og paprika i skiver.

Brun kjøttet i olje i en varm panne, litt om gangen. Legg kjøtt og grønnsaker lagvis i en leirgryte eller ildfast form med lokk.

Strø krydder og salt mellom lagene. Hell over sjy eller vann.

Stek i ovn på 200 grader i ca. 1½ time.

Dryss over hakket persille før servering.

Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Arabisk gryte

Arabisk gryte

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader.

Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.

Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 200 grader i ca. 1½ time.

Server med ris og f.eks. oppskårede rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Flere lammeretter fra Midtøsten og Asia

Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Afghansk lammegryte med spinat

Afghansk lammegryte med spinat

Fremgangsmåte

Kutt lammekjøttet i 3 x 3 cm biter og surr det over middels høy varme i olivenolje i en stor jerngryte til det begynner å ta farge. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.

Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form. Dekk til og stek i ovn på 170 grader i vel én time.

Ta formen ut av ovnen og rør inn spinaten. Avkjøl litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter.

Server med ris. En nydelig ovnsrett som krever litt jobb, men som definitivt er verdt det.

Flere lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Linsesuppe med lam og koriander

Linsesuppe med lam og koriander

Fremgangsmåte

Kutt lammekjøttet i strimler og bland inn kummin, salt og pepper. La kjøttet stå og ta til seg smak fra krydderet i 30 minutter.

Brun det raskt i varm gryte med olje. Ta ut kjøttet.

Tilsett finhakket løk, hvitløk og ingefær og fres videre i gryta ett minutt.

Ha i chili, linser, tomater og vann og la suppen småkoke i 30 minutter.

Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med koriander og mynte. Server med brød.

Linsesuppe med lam og koriander varmer magen på en kald vinterdag. Om sommeren er linsesuppen kosemat for lyse kvelder.

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du vært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Shish kebab med couscoussalat

Shish kebab med couscoussalat

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger.

Skjær løken i ringer og finhakk hvitløken. Bland med sitronsaft, olje, laurbærblad, salt og pepper.

Hell marinaden over kjøttet og mariner i minst 2 timer. Vend bitene et par ganger underveis.

Ta kjøttet opp av marinaden og træ på grillspyd sammen med småløk.

Grill kjøttet i ca 4-5 minutter på hver side, eller stek ovn i på 225 grader i ca 15 minutter.

Server med en couscoussalat og yoghurtdressing.

Tips: Legg spiddene i vann i en halvtime før du legger dem på grillen, da tar de ikke fyr.

Se alle de gode grilltipsene her

Mariner grillmaten selv med disse gode marinadene 

Her finner du veldig mange herlige grillretter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lammefilet med rødbetbulgur

Lammefilet med rødbetbulgur

Fremgangsmåte

Brun fileten raskt i panne, etterstek i ovn på 125 grader i ca. 20 minutter (kjernetemperatur 62 grader).
 
Kok opp vann med buljongterning. Ha i bulgur, rødbeter og vårløk. La det småkoke under lokk i 15 minutter. Ta kjelen til side og la det hvile i 5 minutter. Rør med en gaffel og smak til med salt.
 
Kok aspargesen i lettsaltet vann i 1-2 minutter avhengig av tykkelsen.
 
Rødbetene gir en sprek rødfarge til bulguren. Et litt annerledes tilbehør til lammet.
 
Tips: La lammefileten ligge og hvile i 15 minutter før du skjærer den opp. Da er kjøttet skikkelig saftig og kjernetemperaturen øker med ca fem grader ved hviling.
 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her