Kylling i det fri

Med grillet kylling, et lite utvalg frukt og grønnsaker og et par gode, hjemmelagde sauser og kanskje en flaske vin, har du full pakke til et herlig måltid. Et måltid du absolutt kan nyte i det fri.
Redaksjonen
18 Juni 2000 - 19:53

Når du skal nyte piknikkurvens innhold ute i det fri, lønner det seg å satse på én hvit og én rød vin, for å forenkle logistikken. Og når vinen skal fraktes, bør den være av det slaget som tåler det, altså robust og ukomplisert. Dessuten har vi valgt ut to viner som kan stå opp mot alle fruktingrediensene: Remy Pannier Chenin kr 69,80 (varenr. 13701) har ørlite restsødme som gjør den utmerket til litt spicy mat. En rød variant som er saftig og bløt og kan serveres lett avkjølt er Beau Chene Grenache 1998 kr 70,80 (varenr. 13701) eller den deilige sommervinen Portada 1999 (varenr. 31933, bestilling) til kr 84,90 som gjør hvitvin overflødig.
Ikke bruk mye tid på å skjære alt smått opp, men grovdel eller behold råvarene hele. Da holder de seg lengre friske og er som en flott dekorasjon på bordet eller piknikduken. Så kan hver enkelt plukke ingredienser til sin egen tallerken.
 
Grillkylling i det grønne
Ferdig grillet kylling, beregn ca en halv kylling til hver person. Del grillkyllingene i serveringsstykker og legg dem på et fat eller rett på fjelen.
Lag et stort fat med forskjellige salater, som f eks ruccolasalat, lollo rosso, isbergsalat og brønnkarse. Skyll salaten godt og riv den i passe biter.
Legg frukt og grønt grovdelt i skåler, som f eks klasetomater, reddiker, sukkererter, fennikel skåret i tynne skiver, vårløk, agurk, oliven, mango, ananas, jordbær, papaya, kiwi, pasjonsfrukt og melon.

 
Peanøttsaus:
1 dl salte peanøtter
1/2 liten rødløk
1 båt hvitløk
1 ts karri
1 ts revet sitronskall
1 ss soyaolje
2 dl naturell yoghurt
2 ts sitronsaft
1 ts honning
2 tomater
salt og pepper
 
Hakk peanøtter, rødløk og hvitløk. Fres det med karri og sitronskall i smør eller olje. Tilsett yoghurt, sitronsaft, honning og en hakket tomat. Kok i et par minutter. Smak til med salt og pepper og pynt med en hakket tomat.
 
Fruktsaus:
1 mango
1 dl majones
1 dl lettrømme
salt og pepper
 
Skrell og hakk halvparten av frukten i biter, resten i skiver til pynt. Bland rømme og majones og ha i frukten. Smak til med salt og pepper. Pynt med mangoskiver.
 
Dressing:
1 dl olivenolje
3 ss sherryeddik
salt og pepper
Urtesaus:
1 beger lettrømme
1 lite beger naturell yoghurt
2 ss hakket kruspersille, gressløk, kjørvel og dill
1 båt hvitløk
noen skiver blåmuggost
 
Bland rømme og yoghurt og ha i finhakkede urter og presset hvitløk. Legg noen skiver blåmuggost på toppen.
 
Grillet kylling med pistasjesaus

2-3 personer
1 grillet kylling
Pistasjesaus:
1 beger crème fraîche
1 lite beger yoghurt naturell
1 dl matfløte
1 dl skrelte pistasjenøtter
ca 4 ss hakket koriander eller kjørvel
litt sukker
 
Ha alt i en hurtigmikser og kjør til en glatt saus. Sett sausen kjølig. Serveres iskald.
 
Tilbehør:
3 ringer fersk eller hermetisk ananas
4 ss kokosmasse
smør til steking
kuler av nettmelon eller cantaloupemelon
reker
salat
 
Tørk ananasskivene på et papirhåndkle og vend dem deretter i kokos. Stek ananasen i litt smør på middels varme til den er gyllen på farge. Del kyllingen i serveringstykker. Fjern ben fra bryststykket og skjær det i skiver. Anrett kyllingen med stekt ananas og pistasjesaus. Pynt med melonkuler, reker og salat. Serveres med ris eller ferskt brød til.
 
Rispanne med kylling og pepperoni
3-4 porsjoner
1 grillet kylling
1 hakket løk
1 hakket rød paprika
1/2 hakket squash
1/2 dl hakket stilkselleri
1 pk pepperoni pølse, ca 100 g
2 ss olje
1 boks hakkede tomater
1 ss hermetisk grønn chili (jalapeño)
4 dl hønsebuljong
2 båter hvitløk
2 dl ris (ikke jasminris)
3 dråper tabasco
litt kajennepepper
salt etter smak
1/2 kg reker med skall
evt. litt finhakket persille
 
Fres løk, paprika, squash, selleri og pølse delt i biter i olje i en panne. Hell over tomater, chili, buljong, presset hvitløk og ris. Sett på lokk og la det koke til risen er ferdig. Ha i grillet kylling skåret i mindre biter og smak til med krydder. Skrell rekene og ha dem i til slutt, de skal bare bli varme. Dryss over persille. Server ferskt brød til.
 
Lettvint kyllingform
2-3 porsjoner
1 grillet kylling
Saus:
1 pose sjampinjong og brokkoli suppe
4 dl vann
1 beger crème fraîche
1-2 ts grønn karripasta
eller chilipasta (sambal oelek)
150 g frisk sjampinjong
persilledryss
litt potetchips
 
Sett stekeovnen på 200 °C. Del kyllingen i serveringstykker og legg dem over i en ildfast form. Ha suppeposen i en kjele og tilsett vann, crème fraîche og krydder. Stek sjampinjongen og ha den i sausen. Hell sausen over kyllingen og stek den i ovnen ca 20 minutter. Server kyllingform med ris og salat. Knus potetchips og dryss over rett før servering.
 
Kylling i vannbakkelsbrød
1 grillet kylling
salatblader
Vannbakkels:
1 1/4 dl vann
75 g smør
1 1/4 dl hvetemel
2 egg
1/4 ts salt
 
Kok opp vann og smør i en kjele. Dryss i mel og rør godt. Ta kjelen til side og tilsett ett og ett egg. Røren skal være så tykk at den holder formen. Bre deigen ut på et bakepapir til avlange brød og stek dem i ovn ved 200 °C på nederste rille ca 15-20 minutter. Avkjøl. Del brødet i to og legg salatblader på bunnen. Fordel over eggesalaten, og biter av grillet kylling. Legg på toppen av brødet.
 
Eggesalat:
6 hardkokte egg
1 dl majones
1 dl crème fraîche eller rømme
2 ss sennep
3 ss hakket purre eller vårløk
salt og pepper
 
Hardkok eggene og del dem med en eggedeler først i skiver og deretter i biter. Bland sammen de andre ingrediensene og vend inn eggebitene. Smak til med salt og pepper.
 
Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Fotograf: Alf Börjesson.
30.05.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her