Risgrøt og juledesserter

Når julegrøten havner på bordet, da legger julefreden seg i de mange hjem. Hvem er det som får mandelen i grøten i år?
Redaksjonen
23 Desember 2010 - 01:01

Julegrøten kan du enkelt lage mens du gjør den siste finpussen før den store dagen. Kok opp grøten slik som beskrevet, og sett hele gryta i ovnen på 80 grader og la den godgjøre seg ca en time.
 
Hvorfor ikke lage riskremen eller de andre gode dessertene til den store dagen litt på forhånd slik at det blir mindre stress på selve julaften? Oppskriften finner du nedenfor.
 
 
Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Risgrøt med seterrømme og vanilje

Risgrøt med seterrømme og vanilje

Fremgangsmåte

  1. Kok grynene i vann i ca. 10 minutter.
  2. Spe med melk, og kok videre til grøten er passe tykk.
  3. Server risgrøt med smørøye, sukker og kanel.

Ny vri på risgrøten:
Når risgrøten er ferdig kokt, kan du røre et beger seterrømme inn pr. liter grøt. Da blir det festgrøt. En blanding av rømme- og risgrøt som nesten smaker som rømmegrøt. Husk sukker og kanel.

Tips:
Ha gjerne en vaniljestang som du splitter i to i grøten også.

Tips:
Bruk gjerne rismelk eller mandelmelk om noen er laktoseintolerante. Det gir faktisk en veldig god smak til risgrøten. 

Tips for den som ikke har tid å passe grøten: Kok opp grøten etter anvisning på pakken, men så snart melken har kokt opp tar du gryten av platen og setter den inn i stekeovnen på 80 grader med lokk over. La den passe seg selv og den kan godt stå i 1 - 2 timer til den er ferdig.

Se alle de morsomme grøtoppskriftene

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Riskrem med jordbærsaus

Riskrem med jordbærsaus

Fremgangsmåte

  1. Toros risgrøt (ikke den snarkokte) er perfekt til risgrøt. Den er tilsatt litt vaniljesukker fra fabrikken, så hvis du bruker den, kutter du ut vaniljesukkeret i riskremen.
  2. Visp kremfløten såvidt stiv og bland i grøten. Smak til med vaniljesukker og sukker.
  3. Jordbærsaus:
    Server riskremen med jordbærsaus som du lager lynraskt av en kurv jordbær fra fryseren, lar den tine, hell bort litt av "smeltevannet", tilsett 2-4 ss melis og kjør sausen med stavmikser eller i foodprocessor.

Tips: Du kan også gjøre som danskene og tilsette 100 g hakkede mandler (uten skall) i riskremen og kall den Ris à l'amande.

Der serveres riskremen med kirsebærsaus som du får kjøp ferdig i butikken hvis du ikke har nedlagte eller frosne kirsebær fra egen hage, som du koker opp med sukker (50-100 g sukker pr 500 g kirsebær) og jevner med 1-2 ss maizenna. Kok opp under kraftig omrøring og avkjøl.

Mange lekre desserter finner du her

Flere gode juledesserter finner du her

Lucia-feiring med lussekatteroppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Riskrem à l'amande med med kirsebærsaus

Riskrem à l'amande med med kirsebærsaus

Fremgangsmåte

  1. Pisk kremen stiv sammen med litt sukker. 
  2. Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene. Tilsett disse i kremen. 
  3. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. 
  4. Riv marsipanen på et rivjern. Hakk de skåldete mandlene grovt. Tilsett begge deler i kremen.
  5. Kirsebærsaus:
    Lag en jevning av litt av saften og potetmelet. Ha resten av ingrediensene til sausen i kjele, og kok opp. 
  6. Ta kjelen av platen, og rør inn jevningen. Server sausen til riskremen.

Mange lekre desserter finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Så enkelt lager du multekrem

Så enkelt lager du multekrem

Fremgangsmåte

  1. Bland sukker og multer.
  2. Pisk fløten til krem, og bland kremen sammen med multene. Man kan også bruke multesyltetøy, ca 3 dl.
  3. Server multekremen fylt i eller ved siden av krumkaker, småkaker eller kjeks.

Tips:
For en mer voksen smak på multekremen kan du blande inn litt multelikør.

Flere deilige desserter med multer

Mange lekre desserter finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik burger kan ingen motstå
Dagens rett
Burger med glasert rødløk

En slik burger kan ingen motstå

Medisterdeig på tilbud blir til en saftig burger og når den toppes med rødløksmarmelade og sprø eplesalat blir den rett og slett uimotståelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her