Frokosten blir lett et offer for dagliglivets tidspress. Men det er mer enn verdifull næring vi mister ved å sløyfe frokosten - eller ved å spise ett eller annet fra en bensinstasjon eller kiosk litt utpå dagen. Frokosten er også et viktig sosialt samlingspunkt for familien, og når hverdagene er travle blir det ekstra viktig å kunne "gire ned" i helgene med en lang frokost.
Dekk et hyggelig frokostbord, kok egg og sett frem fristende pålegg. Når man er ferdig med å spise kan man fortsatt sitte til bords, nyte nytrukket te eller kaffe og snakke sammen - noe mange av oss burde være flinkere til. Tidligere utenriksminister, fredsmekler og "frokostminister" Thorvald Stoltenberg tenkte nok også slik, at en rolig frokost er det perfekte utgangspunkt for å snakke sammen og bli enige. Han inviterte rett og slett viktige forhandlingsparter på frokostmøter hjemme hos seg selv i sin tid!
Kok opp vann i en kjele og trekk kjelen til side mens eggene legges forsiktig opp i kokevannet uten at de støter mot bunnen av kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp. Skru ned temperaturen. Vannet trenger bare så vidt boblekoke. Se på klokka og beregn tiden for når eggene er ferdig.
Ofte er det slik at familiemedlemmer liker eggene forskjellig kokt. Noen liker litt bløt hvite og helt bløt plomme, mens andre liker det best når egget har fått koke et par minutter lenger og blitt "smilende". Det vil si at plommen er fast i ytterkanten og fortsatt litt bløt helt i midten. For at alle i familien skal få et perfekt frokostegg må eggene tas opp av det kokende vannet etter hvert. Skyll egget under rennende, kaldt vann for at kokeprosessen ikke skal fortsette inne i egget. Helt til slutt er det viktig at eggene settes i korrekt eggeglass, slik at alle får egget slik de liker det best.
Kok gjerne noen egg ekstra når du først koker. Av kokte egg kan man for eksempel lage smakfulle frokostsalater, og tomatsuppen smaker ekstra godt med kokt egg. Kokte egg holder seg fint et par dager i kjøleskap.
Italiensk omelett
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær aubergine, potet, løk og squash i tynne skiver. Dryss salt på aubergineskivene, la dem stå i 10 minutter, skyll i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
Hell olivenolje i en ildfast form og stek potetskiver og løk ca. 20 minutter. Legg squash og aubergineskiver over og stek videre ca. 5 minutter. Strø paprika på toppen.
Visp sammen egg, salt og pepper og hell det over grønnsakene. Stek videre til eggemassen stivner.
Dryss friske urter på toppen og server straks med brød til.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Børjesson
Eggesalat med purre
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell eggene og del dem først på langs og deretter på tvers, til de er delt i små biter. Rør sammen rømme, majones og sennep. Finhakk vårløk (purre) og rør den inn sammen med eggebitene. Smak til med litt sitron, salt og pepper. La salaten stå kjølig en stund i kjøleskap før serveres som pålegg på smørbrød.
Drikke som passer til denne oppskriften
Omelett i høyden
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær bort skorpen på loffskivene og rist dem gylne i stekepanne eller brødrister. Avkjøl litt og skjær hver skive i to trekanter.
Stek omelett i liten panne og avkjøl litt. Bland majones og chilisaus i en bolle og tilsett pepper etter smak.
Skyll salatbladene og la vannet renne av. Skjær skinken i biter.
Smør sausen på loff-trekantene og legg omelett, salat og skinke på hver.
Legg trekantene oppå hverandre og stikk en cocktailpinne eller saltstang gjennom.
Se alt det god du kan bruke egg til
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Alf Børjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 Poeng
Budweiser Budvar
Tsjekkia
Volum: 0.330 Pris: 29,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
GullMack
Norge
Volum: 0.330 Pris: 39,00 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Villa W. Riesling Trocken 2014
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 134,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Mack IPA
Norge
Volum: 0.500 Pris: 53,70 Basisutvalg, kategori 2 -
92 Poeng
A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 355,00 Basisutvalget -
84 Poeng
Delorme Organic Crémant de Bourgogne Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 175,00 Bestillingsutvalget
Eggesalat med røkt pålegg
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok eggene i 8-10 minutter og avkjøl dem like lenge i iskaldt vann. Ta ut eggeplommene og gni dem sammen med rømmen. Tilsett hakket pålegg og persille, og smak til med sennep rørt ut i sitronsaft. Server eggesalat som pålegg på smørbrød. Eggesalaten kan også fylles i vannbakkels og serveres som en smårett.
Sendt inn av Matprat.no
Grunnoppskrift på omelett
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Visp sammen egg, vann (ikke melk) og salt og hell røren i en liten stekepanne. Pannen må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i.
Trekk røren inn mot midten, slik at massen på toppen flyter ut til sidene.
Legg ønsket fyll på den ene halvdelen og den andre halvdelen brettes over. Hvelv omeletten over på tallerken slik at undersiden kommer opp.
Alt må skje hurtig slik at omeletten ikke blir svidd i pannen! Omeletten vil være ferdig på under 1 minutt.
Her finner du mange spennende omeletter
Se alt det god du kan bruke egg til
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Børjesson
Eggesalat med røkelaks
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok eggene i 8-10 minutter og avkjøl dem like lenge i iskaldt vann. Del eggene begge veier i en eggedeler og ha eggehakket i en liten bolle. Tilsett strimlet røkelaks, rømme og sennep. Smak til med salt og pepper. Litt hakket dill setter en ekstra god smak på eggesalaten. Server eggesalat som pålegg på smørbrød. Eggesalaten kan også fylles i små vannbakkels og serveres som en liten forrett.
Sendt inn av Matprat.no
Herlig morgensmørbrød
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Ha på smør på en skive ferskt brød. Legg på rikelig med grønn og fristende salat. Rull sammen noen skiver røkt kalkunpålegg og legg på smørbrødet sammen med "smilende" eller hardkokt egg i båter. Noen lettkokte, herlige aspargestopper topper smaken, mens hakket rødløk og karse gjør smørbrødet fargerikt og fristende.
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du vært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Matprat.no
Egg med kaviar og reker
Ingredienser
Fremgangsmåte
Dekk et fat med salatblader og tomatskiver. Fordel eggene på fatet. Bland majones, kaviar og fløte. Fordel dressingen over eggene og dryss rekene over. Frisk dill på toppen pynter ekstra opp og gir en god smak.
Sendt inn av Matprat.no
Frittata (italiensk omelett)
Ingredienser
Fremgangsmåte
Rens vårløk, hvitløk og rødløk og skjær dem i biter. Varm olje fra tomatene i en stor stekepanne. Fres all løken i pannen og ta det ut. Visp eggene sammen med salt og pepper og hell røren i pannen. La pannen stå ved lav varme.
Skjær soltørkede tomater og basilikum i strimler og fordel det over omeletten sammen med løken. Dryss eventuelt ost over. Stikk og løft omelettmassen slik at røren renner ned i bunnen av pannen. Trekk den fra varmen når omeletten er nesten, men ikke helt stivnet på overflaten.
Pensle et ovnsbrett. La omeletten gli forsiktig over på brettet og gratiner den midt i ovnen til overflaten begynner å bli gyllen. Skjær omeletten i snipper/biter før servering.
Sendt inn av Matprat.no
Eggpanne med bacon og purre
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Stek strimlet bacon i en panne. Flå tomatene og skjær dem i terninger. Når baconet er nesten ferdig stekt, tilsettes tomatene og strimlet purre. La blandingen stå og småkoke til væsken er redusert til 1/3. Tilsett sammenpisket egg og la det hele stivne ved svak varme under lokk.
Server eggpannen med brød til.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Lisa Westgaard
Fransk bondeomelett
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell potetene og del dem i skiver.
Skrell løken og del den også i tynne ringer.
Rens paprikaene for frø og strimle dem opp i tynne strimler.
Sett stekovnen på 220 grader
Legg poteter, løk, paprika og rester av kjøtt eller pølse lagvis i en smurt langpanne eller ildfast form.
Slå sammen egg, melk og krydder. Hell dette over poteter, løk og paprika og dryss over ost.
Sendt inn av TINE
Foto: Alf Børjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 Poeng
Villa Wolf Wachenheimer Riesling 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Doc`s Original Hard Apple Cider
USA
Volum: 0.650 Pris: 90,00 Bestillingsutvalget -
83 Poeng
Espelt Old Vines Garnacha 2015
Spania
Volum: 3.000 Pris: 414,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Villa Wolf Pinot Noir 2016
Tyskland
Volum: 3.000 Pris: 439,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
7 Fjell Hallaien Extra Special Bitter
Norge
Volum: 0.330 Pris: 49,70 Bestillingsutvalget
Ostepai
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter. Trykk den ut i en smurt paiform. forstek paibunnen.
Stek retten videre til eggeblandingen er stivnet. Server den varm, gjerne med en grønn salat til.
Her finner du oppskrifter til langt over 100 paier
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Ragge Strand
Eggerøre med vann
Fremgangsmåte
Visp eggene sammen med vann, gressløk og litt salt.
Smelt smøret i stekepannen og slå i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av pannen.
Eggerøre passer godt til alle typer spekemat.
Gode pannekakeoppskrfiter finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Synøve Dreyer
I tillegg har du full tilgang på samtlige oppskrifter i Apéritifs Kokebok samt Dagens rett og kan dermed ved ett enkelt tastetrykk legge enhver av disse oppskriftene inn i din egen kokebok. Straks du har logget deg inn på tjenesten får du opp et nytt valg for dette under samtlige oppskrifter i kokeboka, bartender og Dagens rett. Enkelt og greit. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.