Mat
Det blir nyttårsfest selv uten en hel kalkun

Det blir nyttårsfest selv uten en hel kalkun

Du trenger ikke lage en hel kalkun for å få et skikkelig festmåltid på nyttårsaften, prøv bare disse fristende oppskriftene.
Redaksjonen
28 Desember 2014 - 11:00

Ikke alle har ovner som rommer en stor kalkun. Men fortvil ikke, det er fullt mulig å skape nyttårsstemning og god kalkunsmak uten hel fugl.

Mange mener sågar at smaken blir enda saftigere med kalkunfilet. I hvert fall er det lettere å styre stekingen for på den måten å unngå at kjøttet blir tørt.

God mat fortjener så klart godt drikke, og alle rettene nedenfor kommer selvfølgelig med drikkeforslag.

Nyttårsaftens store festmeny finner du her

Kalkunfilet med calvadossaus

Kalkunfilet med calvadossaus

Fremgangsmåte

Kalkun:

Krydre kalkunfileten med salt og pepper. Brun den i en stekepanne med smør. Legg kalkunfileten i en smurt, ildfast form. Sett inn et steketermometer, slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen på fileten.

Ta ut kjernehuset på eplene og stek dem sammen med kalkunfileten. Sett formen i stekeovnen ved 125 °C i ca. 1 time, til steketermometeret viser 65 °C. La fileten ligge å hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp til servering.

Calvadossaus:

Smelt smør og sukker i en kjele. Tilsett hønsebuljong, eplejjuice og rosiner. La sausen koke et par minutter og jevn den med maisenna som er rørt ut i litt kaldt vann. Smak til med fløte og calvados.

Server kalkunfilet med brokkolibuketter, bakte epler, calvadossaus og kokte poteter.

Tips:

Har du ikke calvados, kan du like gjerne bruke cognac.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kalkunbiff med persillepotetmos og epler

Kalkunbiff med persillepotetmos og epler

Fremgangsmåte

Del kalkunfileten i biffer a 180 g.

Skjær av de grønne bladene på purren og forvell (kokes i noen sekunder) 4 blader i lettsaltet vann.

La bladene renne av på et tørkepapir og skjær de i passe tynne remser på langs i samme bredde som kalkunbiffenes tykkelse.

Surr purreremser rundt kalkunfileten og deretter en baconskive rundt. Fest om nødvendig med en tannstikker.

Stek kalkunbiffene i smør og olje i middels varm panne i 3 min på hver side. La biffene hvile i pannen minst 5 min før servering.

Persillepotetmos:
Skrell potetene og del de i mindre biter. Kok de møre i usaltet vann og hell av vannet.
 

Mos de i kjelen sammen med melk og smør og smak til med salt. Rør inn finhakket persille og chili.

Del eplene i båter og stek de i smør til de blir litt møre. Dryss over sukker og hold de varme til servering.

Legg opp kalkunbiffene på varme tallerkener sammen med persillepotetmos og stekte eplebåter.

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Husker du ikke hvordan du helstekte kalkunen finner du alt du trenger her. Bare følg vår oppskrifter  og du får suksess.

Slik steker du kalkunen perfekt

Kalkunstuffing

Brun julesaus til kalkunen

Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Maptrat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kalkunbiff på risotto med tomatsalsa

Kalkunbiff på risotto med tomatsalsa

Fremgangsmåte

Tomatsalsa:
Kok opp en liten kjele med vann. Lag et kryss i skinnet på toppen av hver tomat. Legg tomatene i kokende vann ca.10 sekunder. Ha de over i en bolle med iskaldt vann og ta av skinnet. Del tomatene, skrap ut frøene med en teskje og skjær tomatene i små biter. Ha i oliven i ringer og bland inn chilisaus.
 
Kalkun:

Skjær kalkunfilet i ca. 3 cm tykke skiver. Stek filetene i en panne på middels varme i 4 minutter på hver side. La dem hvile i pannen på svak varme 4-5 minutter til de er akkurat gjennomstekt. Ta ut filetene. Kok ut pannen med litt vann og hell sjyen over filetene.

Risotto:
Fres løk og hvitløk i olje i en kjele til løken er myk. Tilsett ris og krydder og spe med vin og 1 dl med buljong. La det hele småkoke under omrøring til all væsken er absorbert. Fortsett med å helle på buljong i fire omganger. All væske skal vare absorbert før neste omgang blir tilsatt. Koketiden til sammen er ca. 20 minutter. Riskornene skal være myke, men faste (al dente). Risottoen skal være kremaktig. Ha i smør og parmesan til slutt.
 
Tips:
I stedet for hønsebuljong kan du bruke kyllingkraft. Sjekk at kraften ikke er for salt. Vann den i så fall litt ut.
 
Server kalkunbiff på en seng av risotto, lettkokte asparges og aspargesbønner og hell litt av tomatsalsaen på kalkunbiffen og rundt på tallerkenen. Pynt med en skive sprøstekt, speket kalkun og kryddergrønt.
 
 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Urtetrukket kalkunfilet med frisk tyttebærsaus

Urtetrukket kalkunfilet med frisk tyttebærsaus

Fremgangsmåte

Kalkunfileten:
Kok opp alle ingrediensene til kraften i en kjele.

Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kalkunfileten og legg den i kraften.

La fileten trekke til steketermometeret viser 68 grader. Ta opp fileten og pakk den i folie. La den hvile i minst 15 minutter før du skjærer den opp.

Tyttebærsaus:
Bland alt utenom fløten og varm opp. Tilsett fløten og varm opp igjen. La sausen småkoke uten lokk til den tykner.
 
Potet og sellerimos:
Kok poteter og selleri møre i usaltet vann. Hell fra vannet og la dem damp fra seg litt.
 

Mos poteter og selleri med en stavmikser eller en potetmoser. Tilsett smør og spe med melk til passe konsistens. Smak til med muskat, salt og kvernet pepper.

Glaserte grønnsaker:
Rens grønnsakene og kok dem knapt møre hver for seg i godt saltet vann. Ha dem over i isvann for å stoppe kokeprosessen - grønnsakene kan godt gjøre klare i god tid.
 

Stek små kantareller i olje og smør ved servering. Ha grønnsakene i en str panne og varm dem opp igjen i smør sukker og litt sitronsaft (glasering).

Server skiver av urtetrukket kalkunfilet på en seng av potet og sellerimos, glaserte grønnsaker, stekte kantareller og tyttebærsaus.

Her finner du flotte oppskrifter for kalkunmiddager

Hvis du trenger enda flere finner du hele 145 oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pepperkrydret kalkunfilet med estragonsaus

Pepperkrydret kalkunfilet med estragonsaus

Fremgangsmåte

Ha kvernet peppermiks i en skål og trykk kalkunskivenes kanter i krydderet. Dryss på litt salt og stek ca. 2-3 minutter på hver side i panne eller på grill.

La kjøttet hvile litt i pannen. Server med potetsalat, grønnsaker og estragonsaus.

Potetsalat med syrlig honningdressing:
Legg endiviebladene i iskaldt vann, slik at de holder seg sprø. Skyll resten av salaten og riv den grovt opp.
 

Del de ferdig kokte potetene i to, større poteter deles i skiver. Bland alt i en bolle.

Bland ingrediensene til dressingen. Hell den gjerne over på et glass med lokk, slik at den kan ristes godt sammen før den helles over salaten.

Estragonsaus:
Smelt smøret og ha i sausepulveret. Tilsett hvitvin og matfløte. La sausen koke noen minutter.
 

Trekk kjelen til side og tilsett eggeplomme og hakket estragon under omrøring. Server straks.

Sausen må ikke koke etter at eggeplommen er tilsatt, da kan den skille seg.

Lekre oppskrifter med kalkun

Her finner du 25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Fremgangsmåte

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

Sett inn et steketermometer i fileten og legg den i en ildfast form og stek den ved 180 grader i ca. 50 minutter (steketermometeret skal vise 65 grader).

La fileten hvile i minst 15 minutter før den skjæres i skiver og serveres med grønnsakene, kokte poteter og sausen.

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
Skrell grønnsakene og del dem i 3 cm store biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenoljen, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt.

Stek grønnsakene på 180 grader 30 minutter, til grønnsakene er møre, og har begynt å få farge.

Rødløkmarmelade:
Smelt smøret i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer.

Tilsett løken, salt, pepper, og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 min. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden.

Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 min., men uten lokk. Serveres varm eller kald.

Eplesaus:
Pisk ut sausepulveret med fløte og eplejuice. Kok opp under omrøring.

Legg i halve utkjernede druer og sukkererter og la sausen småkoke et par minutter.

Grønnsaker:
Del brokkolien i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann.

Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.

Rødkål med balsamico og tranebær:
Fjern den grove stilk-delen av kålen og snitt den veldig fint.

Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter.

Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn.

Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.

Tips: Stek gjerne kalkunen i en stekepose, og ha gjerne litt rosmarin, timian eller annet krydder sammen med smøret i stekeposen.

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kalkunfilet med bakt gresskar

Kalkunfilet med bakt gresskar

Fremgangsmåte

Gni inn kalkunfileten med salt og pepper. Stek det i ovn ved 180 °C i ca. 50 minutter. Hul ut gresskar og kok ca. 500 g i 20 minutter til de er møre. Mos den kokte gresskaren med en mikser eller gaffel og tilsett honning og smør. Smak til med salt og pepper.

Bakt gresskar:
Skjær resten av gresskaret i skiver (3 x 3 cm), legg på en tynn skive med tomat, et lite dryss kardemomme og tynne ringer med rød chili. Legg alt i en ildfast form, hell over litt olivenolje og dryss over salt og nykvernet pepper. Bak i ovn på 200°C i ca. 15 minutter.
 

Server kalkunfileten med bakt gresskar, brokkoli og gresskarpuré. Ønskes det saus til retten foreslår vi en sjysaus smakt til med litt soyasaus og smør.

I stedet for gresskarpuré kan det passe godt med en potetpuré.

Her finner du veldig mange deilig retter med kalkun

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kalkunfilet på partyseng

Kalkunfilet på partyseng

Fremgangsmåte

Vask potetene godt og legg dem over i en smurt ildfast form sammen med baconskiver delt i to og fennikelbåter. Legg på klatter med smør.

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett inn et steketermometer, slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen på fileten.

Legg fileten over potetene og stek i ovnen ved 180 grader i ca. 1 time, eller til steketermometeret viser 68-70 °C.

De siste 20 minuttene av steketiden, pensles fileten med den søte chilisausen.

Sjekk om potetene er ferdige med en spiss kniv. Trenger potetene lengre tid, kan fileten tas ut av ovnen, pakkes inn i folie og hvile på kjøkkenbenken til potetene er ferdige.

Som tilbehør smaker det godt med kokt rosenkål, grønne brekkbønner og madeirasaus . Rørte tyttebær eller portvinsgelé smaker også godt ved siden av.

 Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Husker du ikke hvordan du helstekte kalkunen finner du alt du trenger her. Bare følg vår oppskrifter  og du får suksess.

Slik steker du kalkunen perfekt

Kalkunstuffing

Brun julesaus til kalkunen

Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Madeirasaus

Madeirasaus

Fremgangsmåte

Finhakk løk og fres den i smør i en kjele til den er blank.

Tilsett tomatpuré og dryss over hvetemel. Rør godt sammen.

Spe med kraft og madeira. Visp godt og kok opp. Tilsett soyasaus og smak til med salt og pepper.

La sausen trekke i ca. 10 minutter før den siles. Visp inn smør rett før servering.

Mange flere gode sauser

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir pizza til dessert i dag
Ukens kake
Browniepizza

Det blir pizza til dessert i dag

Denne kombinasjonen er garantert suksess.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater
Godbiter i pollisten

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Pinot blanc er ikke den hotteste druen i pinot-familien, men hos Marc Kreydenweiss får den ekstra karakter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her