Ordet fondue kommer av det franske fondre som betyr å smelte. Fondue er en sveitsisk nasjonalrett, basert på ost som er smeltet i en gryte sammen med hvitvin. I den varme ostemassen dyppes brødbiter ved hjelp av en fonduegaffel. Prinsippet for kjøttfondue er litt annerledes; mørt kjøtt stekes i olje eller kokes i en buljong.
Hvilket kjøtt passer til fondue?
Du kan bruke renskåret kjøtt fra storfe, svin, lam eller kylling. Ettersom steketiden er såpass kort er det viktig å bruke mørt kjøtt. Server gjerne flere kjøttslag samtidig slik at gjestene kan velge og komponere sin egen lille rett. Beregn 150-200 gr rent kjøtt per porsjon, avhengig av hvilket tilbehør du har ved siden av. Husk at kjøttet må være så godt avtørket som mulig, for ellers kan det sprute voldsomt i fettgryten når kjøttet legges i. Skjær kjøttet i 2-3 cm store terninger eller strimler og legg det i forskjellige skåler.
Men der et selvsagt ikke bare kjøtt som egner seg for fonduegryten. Også fisk og skalldyr er ypperlig mat i en slik sammenheng. Pass bare på at fiskekjøttet er tørt nok slik at fettsprut fra gryta unngås.
Forberedelse til fondue
Varm oljen i en gryte på ovnsplaten. Temperaturen skal bli ca. 180 °C. Altså varmt, men ikke så varmt at det ryker. Oljen er passe varm når fettet syder rundt en trepinne. Løft gryten over på stativet og reguler brenneren. Likeså må grønnsaker skjæres opp i biter, og sauser/dipper lages ferdig i forveien. Husk at det kan være greit å ha et par fonduegafler hver når dere skal begynne å steke. Det er viktig å ta forhåndsregler ved bruk av fondue. Derfor bør du plassere fonduesettet på et brett av metall eller tre, og ikke direkte på bordet. Du bør ha lokket til gryten og dekslet til brenneren liggende helt i nærheten for å hurtig kunne dekke til hvis oljen skulle begynne å brenne.
Hvilken type olje egner seg best?
Av oljer er soyaolje den rimeligste og beste til fondue. Andre oljer som godt kan brukes er maisolje, solsikkeolje og jordnøttolje. Du trenger ca. ¾ liter til et fonduemåltid. Maisolje kan forøvrig anbefales til kjøtt da det gir god smak på kjøttet.
Krydder/Marinering:
Vil du gjøre noe ekstra kan du marinere kjøttet noen timer eller natten over før det brukes. Men du kan også lage noen små krydderskåler med forskjellige kryddersmaker som kan drysses over kjøttet etter det er ferdig stekt.
Spennende tilbehør
Til kjøttfondue kan du servere mye smaksrikt tilbehør alt etter hva du liker og ønsker.
Friske grønnsaker:
Du kan godt frityrsteke biter av sjampinjong, løk, paprika, purre og andre lettkokte grønnsaker sammen med kjøttet i fonduegryten. En grønn salat passer også godt til ved siden av.
Sursyltede grønnsaker:
Alt fra grønne tomater, syltet gresskar, småløk, sølvløk, syltede agurker, oliven og chutneys kan du legge opp i små skåler som godt og smaksrikt tilbehør. Enkelte av de syltede grønnsakene kan passe bedre enn andre - alt etter hva du skal frityrsteke.
Poteter:
Her kan du variere så mye du ønsker. Det smaker godt med fløtegratinerte poteter, stekte poteter, hvitløkspoteter etc. Så her kan du variere alt etter smak og ønske.
Sauser/dipper:
Sausene er en viktig del av måltidet. Sausene skal være kalde og skarpe. Du kan godt velge samme sort sauser som til grill. Det finnes også mange gode sauser og dipper som du kan kjøpe ferdig i butikken hvis du ønsker å gjøre det enkelt. Skal du lage dem selv er det fint å bruke rømme som basis. Du finner mange oppskrifter på sauser helt nederst i artikkelen.
Så da er det bare å tørke støvet av fonduegryten og invitere til fest.