Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia

Lam er viktigste kilde for kjøtt i en rekke land. Prøv noen av disse nye og spennende oppskriftene fra Midtøsten og Asia.

Mange av disse landene har vært krysspunkt mellom flere store matkulturer, som eksempelvis asiatisk, arabisk og europeisk. Spisevanene er ofte stedsegne, men gjennom handel, sammenslåing/utvidelse eller fall av forskjellige imperier, har matkulturene etter hvert blitt i slekt med hverandre.

Kjøkkensjef fra Samarkand

Med maten kan vi reise i tid og rom gjennom Armenia, Aserbajdsjan, Kashmir og mange andre land der menneskene har vært i konstant bevegelse og påvirket hverandres kultur og matvaner

Se flere internasjonale lammeretter her

I Kashmir kalles en riktig god kjøkkensjef Vast Waza. Tittelen kan spores tilbake til 1700-tallet, en tid med stor innvandring av snekkere, vevere, arkitekter, kalligrafer og altså kokker fra Samarkand til Kashmir.

Dagens waza-er regnes som etterkommer etter dem som virket i Samarkand under timuriddynastiet som ble grunnlagt av hærføreren Timur Lenk på 1300-tallet.

Kongelig festmåltid

En ordentlig bankett i Kashmir kalles kongelig wazwan og består av 36 retter. Mellom femten og tretti av disse kan være kjøttretter.

Gjestene sitter i grupper på fire og spiser maten fra et metallfat som kalles trami. Fatene er fylt med hauger av ris og et utvalg av retter.

Lignende servering finner vi igjen i Libanon. Her har man kjøttet i bunnen av en gryte fylt med ris. Så velter man (= Mak-e-lobi) gryten over på et stort metallfat.

Fatene er ofte fint dekorert og er nå utbredt i hele den arabiske verden.

Kjøttboller fra Tyrkia?

Her i Skandinavia er nok Sverige mest kjent for sine "kjøttbullar". Det sies at det skal være den svenske kongen Karl VII som tok med seg oppskriften med seg hjem fra Tyrkia på 1100-tallet.

En annen rett han tok med seg har til og med beholdt en del av sitt opprinnelige navn: kåldolmer eller kålrulader. Dolma er en utbredt tilberedningsteknikk hvor man fyller (= dolmasi) grønnsaker, vinblader eller kålblader med kjøtt eller annen nesten ferdigstekt blanding.

Men nå var det nok historie - vi går over til den kulinariske biten. Og skulle du ha behov for enda flere oppskrifter er det bare å gi seg i kast med vår omfattende kokebok.

Se alle de gode lammerettene i Apéritifs kokebok

 

Kjøttboller fra Kashmir - Kashmiri Koftas

Antall porsjoner

6-8

Ingredienser

Til kjøttbollene
1 kg
lammekjøttdeig
0.5 ts
0.25 ts
0.25 ts
chillipepper
0.25 ts
Til steking
3 ss
Yoghurtdressing (raita)
0.75 ts
0.5 ts
Bland alt og la det trekke smak før servering.

Fremgangsmåte

Yoghurtdressing (raita):
Rasp agurken på grovt jern. Press ut vannet (bruk et klede).

Vask og skjær vårløk i tynne skiver.

Del chilien i to. Ta ut frøene og finhakk den.

Bland alt inn i yoghurten.

Smak til med salt. La det trekke i kjøleskapet mens du lager kofte, ca. 30 minutter.

Kofte:
I en bolle blander du lammekjøttdeigen med ingefær, karve, koriander, malt nellik, malt kanel, malt muskat, svart pepper, chillipepper, salt og tre spisekjeer yoghurt.

Fukt hendene med kald vann og form 12 avlange, pølselignende emner, ca. 2-3 cm tykke.

Varm oljen i en stor stekepanne, ha i hel kanel, nellik, laurbærblad og kardemomme og rør om i noen sekunder.

Ha i alle koftene og brun dem.

Pisk resten av yoghurten sammen med det varme vannet. Hell dette over koftene og kok opp alt sammen.

Sett på lokk, skru ned varmen og la det trekke i en halv time. Hvert 7-8 minutt snur du koftene forsiktig.

Etter en halv time skal ingen væske, unntatt oljen, være igjen i stekepannen. Om det skulle være væske igjen, skru opp varmen og kok væsken inn. Når koftene er ferdig tas de ut av pannen.

Serveres med brød, gjerne nanbrød, eller ris og salat, tomat, paprika og løk og raita.

Lam fra Asia og Midtøsten

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tyrkisk Güvec

Fremgangsmåte

Skjær auberginen i skiver og dryss over rikelig med salt. La stå i 15 minutter, skyll av saltet og tørk av fuktigheten av skivene med et papirhåndkle.

Skjær løk, poteter, squash og paprika i skiver.

Brun kjøttet i olje i en varm panne, litt om gangen. Legg kjøtt og grønnsaker lagvis i en leirgryte eller ildfast form med lokk.

Strø krydder og salt mellom lagene. Hell over sjy eller vann.

Stek i ovn på 200 grader i ca. 1½ time.

Dryss over hakket persille før servering.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Arabisk gryte

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader.

Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.

Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 200 grader i ca. 1½ time.

Server med ris og f.eks. oppskårede rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Flere lammeretter fra Midtøsten og Asia

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Afghansk lammegryte med spinat

Fremgangsmåte

Kutt lammekjøttet i 3 x 3 cm biter og surr det over middels høy varme i olivenolje i en stor jerngryte til det begynner å ta farge. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.

Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form. Dekk til og stek i ovn på 170 grader i vel én time.

Ta formen ut av ovnen og rør inn spinaten. Avkjøl litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Drysses med pinjenøtter.

Server med ris. En nydelig ovnsrett som krever litt jobb, men som definitivt er verdt det.

Flere lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du vært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Linsesuppe med lam og koriander

Fremgangsmåte

Kutt lammekjøttet i strimler og bland inn kummin, salt og pepper. La kjøttet stå og ta til seg smak fra krydderet i 30 minutter.

Brun det raskt i varm gryte med olje. Ta ut kjøttet.

Tilsett finhakket løk, hvitløk og ingefær og fres videre i gryta ett minutt.

Ha i chili, linser, tomater og vann og la suppen småkoke i 30 minutter.

Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med koriander og mynte. Server med brød.

Linsesuppe med lam og koriander varmer magen på en kald vinterdag. Om sommeren er linsesuppen kosemat for lyse kvelder.

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du vært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Shish kebab med couscoussalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 stk
1 stk
0.5 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger.

Skjær løken i ringer og finhakk hvitløken. Bland med sitronsaft, olje, laurbærblad, salt og pepper.

Hell marinaden over kjøttet og mariner i minst 2 timer. Vend bitene et par ganger underveis.

Ta kjøttet opp av marinaden og træ på grillspyd sammen med småløk.

Grill kjøttet i ca 4-5 minutter på hver side, eller stek ovn i på 225 grader i ca 15 minutter.

Server med en couscoussalat og yoghurtdressing.

Tips: Legg spiddene i vann i en halvtime før du legger dem på grillen, da tar de ikke fyr.

Se alle de gode grilltipsene her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammefilet med rødbetbulgur

Fremgangsmåte

Brun fileten raskt i panne, etterstek i ovn på 125 grader i ca. 20 minutter (kjernetemperatur 62 grader).
 
Kok opp vann med buljongterning. Ha i bulgur, rødbeter og vårløk. La det småkoke under lokk i 15 minutter. Ta kjelen til side og la det hvile i 5 minutter. Rør med en gaffel og smak til med salt.
 
Kok aspargesen i lettsaltet vann i 1-2 minutter avhengig av tykkelsen.
 
Rødbetene gir en sprek rødfarge til bulguren. Et litt annerledes tilbehør til lammet.
 
Tips: La lammefileten ligge og hvile i 15 minutter før du skjærer den opp. Da er kjøttet skikkelig saftig og kjernetemperaturen øker med ca fem grader ved hviling.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen