Man marinerer ikke kylling for å få mørt kjøtt - kyllingkjøtt er nemlig alltid mørt. Marineringen er for å variere smaken.
Nå er det ikke alltid slik at man planlegger grilling i lang tid i forveien, kanskje snarere tvert i mot. Da får man bruke den tiden man har til rådighet.
Det har etter hvert blitt ganske enkelt å få tak i ingredienser til marinader. Krydder og urter man tidligere måtte ta med seg fra utenlandsferie, er nå endelig mulig å finne i de store butikkjedene.
Mange varianter
Det er mange måter å grille kyllingkjøttet på: rett på grillen, i folie, i en grillwok eller direkte på ei steinhelle.
Når kjøttet har lett for å bli brent før det har blitt gjennomstekt, kan det være lurt å pakke det inn i folie. Da er det også enklere å få et saftig resultat.
Et lettvint alternativ er å pakke biter av ferdig grillet kylling inn i folie og bare varme dem på grillen.
Ute i skog og mark
Éngangsgriller har blitt svært populære. Faktisk så populære at de nærmest utgjør et miljøproblem der de blir liggende igjen på de fineste grillplassene ute i naturen.
Men grillen er også et miljøproblem før den blir forlatt. Gress som har blitt svidd av éngangsgrill bruker flere år på å ta seg opp igjen, husk derfor alltid å ta ut "bena" på grillen.
Det aller beste er å gå til anskaffelse av en liten bærbar grill, da får du både bedre resultat og slitasjen på naturen er mindre. Det går også an å gjøre det enkelt med en pose kull og en grillrist.
Bruk aller helst et grillsted som finnes fra før og husk å gjøre alt for å unngå skogbrann. Hell godt med vann over kullene før du forlater grillplassen. Grillristen er enkel å ta med hjem.
Skal du steke på en steinhelle, må den skrubbes først. Varm steinen godt opp over glødende kull. Når kjøttet har ligget i marinade, kan det legges rett på steinen - oljen i marinaden fungerer som stekefett.
Sauser og marinader som passer til kylling
Yoghurtmarinerte kyllinglår
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til marinaden i en plastpose. Legg i kyllinglårene og knyt igjen posen.
La det stå kjølig noen timer eller natten over. Vend posen et par ganger under marineringen.
Legg kyllinglårene på grillen over ikke altfor varme kull. Snu lårene flere ganger underveis.
Du kan kontrollere om lårene er ferdige ved å stikke en spiss kniv ved beinet. Kommer det rødlig kjøttsaft bør de ligge litt til.
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Alf Børjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
Kyllingspyd med cæsarsalat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
La det koke litt inn til en kraftig saus.
Sausen kan gjerne lages ferdig på forhånd og oppbevares på glass i kjøleskap. Den kan også kjøpes ferdig i velassorterte supermarkeder eller asiatiske dagligvareforretninger.
Skjær kyllingfiletene i biter og træ dem inn på grillspyd. Pensle med litt av hoi-sin-sausen. Har du tid, kan du la kyllingbitene marinere en stund i sausen før du griller eller steker dem.
Pass på at varmen ikke er for sterk slik at kjøttet blir brent. Stek spydene i panne eller på grill noen minutter på hver side. Pensle med mer saus under steking.
Vask, tørk og riv salaten i biter. La noen blader være hele. Ha salaten i en salatbolle, eventuelt i porsjonsboller, og hell over dressingen. Pynt med tynne skiver parmesanost.
Server kyllingspydene med cæsarsalat og gjerne ristet brød med hvitløkpasta.
Legg hele hvitløk med skall i en liten ildfast form. Hell over litt olivenolje og legg eventuelt på noen timiankvister.
Bak i ovn i ca 15 minutter eller til hvitløkfeddene kjennes myke.
Skjær et snitt i hvitløkfeddene og klem ut innholdet. Mos det med en gaffel og spe med litt olje. Smak til med salt og pepper.
Se alle de gode grilltipsene her
Her finner du veldig mange oppskrifter med kylling
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Matprat/Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
Gentil Hugel 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 139,50 Basisutvalget -
83 Poeng
Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2015
Australia
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Bestillingsutvalget -
Aass Premium Pilsner
Norge
Volum: 0.330 Pris: 36,00 Bestillingsutvalget -
82 Poeng
Harstad Sommer
Norge
Volum: 0.500 Pris: 66,90 Partiutvalget
Urtemarinerte kyllingfileter i folie
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til marinaden, hell den i en dobbel plastpose og legg i kyllingfiletene.
Vend filetene i marinaden og la dem ligge i ½ time eller over natten.
Ta filetene opp av marinaden og pakk dem inn i hvert sitt stykke aluminiumsfolie.
Legg dem på grillen og stek dem i ca. 4 minutter på hver side eller til de er gjennomstekt.
Server med salat eller grillwokkede grønnsaker.
Se alle de gode grilltipsene her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Foto: Synøve Dreyer
Drikke som passer til denne oppskriften
Med smak fra Jamaica
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del kyllingen i ca 8 serveringsstykker (lårene deles ved leddet).
Bland marinaden og legg i kyllingkjøttet. Mariner fra 15 minutter og opp til 8 timer, alt etter hvor god tid du har.
Hakk ananasen i små biter og ha den over i en bolle. Tilsett de andre ingrediensene til salsaen. Dekk til bollen og sett den kaldt.
Stek de marinerte kyllingbitene på grillen. Dersom de blir mørke kan man legge dem i aluminiumsfolie den siste tiden.
Server jerk-kyllingen med ananas-salsa og for eksempel couscous krydret med finhakkede mynteblader.
Kylling er godt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Margaret de Lange
Grillspyd med marinert kyllingfilet og scampi
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær kyllingfilet i passe store terninger. Bland alle ingrediensene til marianden.
Ha ternet kyllingkjøtt, scampi og marinade i dobbel plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap og mariner fra ½ time til natten over.
Ta kjøtt og scampi opp fra marinaden og træ det på spyd sammen med limebåter.
Legg spydet på grillen og la det steke til kjøttet er gjennomstekt.
Kylling er godt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Alf Børjesson
Indisk kylling tandoori
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Ha grovdelt løk, hvitløk og finhakket ingefær i en hurtigmikser sammen med chili, pepper og gurkemeie. Kjør alt til en jevn mos. Tilsett yoghurt og sitronsaft samt resten av krydderet og rør godt.
Flå av skinnet på kyllinglårene og del dem i to ved leddet, eller del kyllingen opp i stykker. Skjær snitt i kjøttet for at marinaden kan trenge inn.
Legg kyllingstykkene i marinaden. Mariner et døgn eller over natten i kjøleskap.
Legg kyllingstykkene i en ildfast form og hell over marinaden. Sett formen inn i ovnen ved 200 grader og stek i ca. 30 minutter eller til kjøttet er gjennomstekt.
Server med tomat- og agurksalat, basmatiris, hjemmelaget raita eller tzatziki og chutney.
Flere gode indiske retter finner du her
Tips: Det er ikke noe problem å lage denne retten til mange. Fyll gjerne en hel langpanne i god tid før gjestene kommer og sett den kjølig. Sett formen i ovnen en drøy halvtime før dere skal spise.
De lekreste kyllingoppskrifter
Kylling er godt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Matprat/Alf Børjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
Kylling- og kamskjellspidd med peanøttsaus (satay)
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del kyllingfileten opp i passe biter (2x2 cm), krydre med salt og pepper. Stek kyllingbitene på middels varme med litt olje, til de er gjennomstekt 3-4 minutter.
Kamskjellene stekes raskt i panne med 2 ss olje, 1-2 minutter, dryss over litt salt og pepper.
Tre kyllingbitene og kamskjellene på en trepinne med agurkskiver og bladpersille.
Serveres sammen med peanøttsaus, noen båter med lime, og gjerne en frisk salat og ris ved siden av.
Rør inn peanøttsmør og hakkede peanøtter og kok opp og la det småkoke i et par minutter. Avkjøl.
Tips: Dette kan du godt grille også, men del da kyllingen i tynne strimler slik at du er sikker på at den bli stekt.
Flere gode småretter finner du her
Se alle de gode grilltipsene her
De beste oppskriftene med laks
Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Synnøve Dreyer
Drikke som passer til denne oppskriften
Urtemarinade
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til marianden. Ha hvitt kjøtt (kylling, svin, kalv) og marinaden i en dobbel plastpose.
Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.
Mariner grillmaten selv - les artikkelen her
Flere deilige marinader og diper
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøttFoto:Alf Børjesson
Foto: Synøve Dreyer
Ingefær- og chilimarinade
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Denne oppskriften gir ca 1½ dl marinade.
Bland alle ingrediensene til marianden. Ha hvitt kjøtt (kylling, svin, kalv) og marinaden i en dobbel plastpose.
Knyt posen oDeg bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.
Kylling er godt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Mariner grillmaten selv - les artikkelen her
Flere deilige marinader og diper
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt Foto:Alf Børjesson
Foto: Synøve Dreyer