Lett omelett

Omeletten er rask og lett å tilberede, den er mettende og svært lett å få i magen. Skulle en enslig omelett bli i snaueste laget, kan en raus eggepanne være tingen. Med store muligheter til variasjon får du her hele 12 gode oppskrifter på lette omelettmiddager.

I år er det 25 år siden amerikaneren Howard Helmer satte sin fantastiske omelettrekord. 14. juli 1978 greide han å steke hele 217 omeletter på 30 minutter. Og det tilsvarer ifølge dem som har regnet på det, 8,5 sekunder per omelett. For ordens skyld, Guinness Rekordbok medgir at godeste Helmer brukte flere stekepanner samtidig. Men likevel. For vår egen del trenger det hele ikke ta mer enn ti minutters tid å lage en omelett, og da uten at vi trenger forhaste oss.

Finnes det egentlig noe enklere og lettere enn omelett? I tillegg er omeletten ganske så rimelig: To egg og to spiseskjeer vann og ellers det vi måtte ha for hånden i kjøleskapet som ønsket fyll, som ost, skinke, spekemat, røkt fisk, reker, stekt sopp, poteter og smørdampet purre for å nevne noen muligheter. Litt brød til og det er duket for et fullverdig måltid når vi kommer sultne hjem fra jobben, og ikke vil bruke allverden av tid på å lage middag, men ønsker å ta den på sparket.

Varier ønsket fyll og tilbehør etter å ha startet med å vispe sammen 4-6 egg og like mange spiseskjeer med vann. Rester eller nyinnkjøpt spiller ingen rolle - eggene binder det hele sammen til et velsmakende og rimelig måltid. Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt gir deg disse herlige oppskriftene:

Grunnoppskrift på omelett

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

2 stk
2 ss

Fremgangsmåte

Visp sammen egg, vann (ikke melk) og salt og hell røren i en liten stekepanne. Pannen må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i.

Trekk røren inn mot midten, slik at massen på toppen flyter ut til sidene.

Legg ønsket fyll på den ene halvdelen og den andre halvdelen brettes over. Hvelv omeletten over på tallerken slik at undersiden kommer opp.

Alt må skje hurtig slik at omeletten ikke blir svidd i pannen! Omeletten vil være ferdig på under 1 minutt. 

Her finner du mange spennende omeletter

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Omelett i høyden

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 skiver
2 stk
2 ss

Fremgangsmåte

Skjær bort skorpen på loffskivene og rist dem gylne i stekepanne eller brødrister. Avkjøl litt og skjær hver skive i to trekanter.

Stek omelett i liten panne og avkjøl litt. Bland majones og chilisaus i en bolle og tilsett pepper etter smak.

Skyll salatbladene og la vannet renne av. Skjær skinken i biter.

Smør sausen på loff-trekantene og legg omelett, salat og skinke på hver.

Legg trekantene oppå hverandre og stikk en cocktailpinne eller saltstang gjennom.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Burgeromelett

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 stk
2 stk
0.5 stk
3 stk
salatblader 

Fremgangsmåte

Skjær bacon i store biter og stek dem nesten ferdig i en liten stekepanne.

Pisk forsiktig sammen egg og vann.

Ha eggemassen i stekepannen og stek omeletten.

Legg den i hamburgerbrødet og pynt med skiver av tomat, agurk og salatblader.

Slik lager du hambrugerbrød

Flere saftige burgeroppskrifter finner du her 

Flere gode sandwicher, burgere og wraps finner du her

 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spansk bondeomelett med øl

Fremgangsmåte

Hakk sjalottløk og stek den i noen minutter sammen med sopp og poteter i terninger.

Legg i pølseskivene, hell over sammenpiskede egg tilsatt øl, salt og pepper. Dryss over hakket purre/gressløk, flådde tomater i terninger og revet ost.

La alt stivne på svak varme. Server med brød og salat til.

Flådde tomater:
Kok opp vann. Skjær kryss-snitt i tomatskinnet, og legg tomatene i det fosskokende vannet i ca 30 sek. Legg dem så i iskaldt vann noen minutter. Da vil skinnet løsne lett. (du kan også bruke ferdigflådde tomater fra boks...).

Sendt inn av

Foto: Kai Nordrum

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Omelett a la Mexico

Antall porsjoner

2

Ingredienser

1 stk
1 stk
4 stk
4 ss
1 ts

Fremgangsmåte

Brun kjøttdeigen i olivenolje. Finhakk chili, skjær løken i skiver, og brun det i stekepannen.

Pisk sammen egg, vann og salt, og hell det over kjøttblandingen. Slå ned varmen på kokeplaten, og strø revet ost over omeletten før den er helt stivnet.

Fordel salsa på til slutt. Server med godt brød og salat.

Sendt inn av

Foto: Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bondeomelett

Fremgangsmåte

Skjær poteter, falukorv og bacon i biter. Stek dem lett i pannen.

Pisk sammen egg, vann og salt og hell det over innholdet i pannen.

Legg på finskåret purre og paprikaskiver.

La det hele stivne over svak varme eller i stekeovnen.

Server brød til. 

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggepanne med chili og hvitløk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 stk
1 båt
1 ss
6 stk
6 ss

Fremgangsmåte

Kutt chili, vårløk og hvitløk i skiver. Stek alt i olje i en stekepanne i ca. 3 minutter. Tilsett sammenpisket egg og vann og stek ferdig på svak varme til eggepannen er fast helt igjennom.

Skjær den i "kakestykker" før servering. Brød smaker godt ved siden av.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggepanne for barn

Fremgangsmåte

Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell røren i en stekepanne og legg på smørbar ost. Fyll pannen med kokt pasta, strimlet kalkunpålegg, gulrot og persille. La eggepannen stivne under lokk.

Server brød til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggepanne for voksne

Fremgangsmåte

Skyll, rens og damp spinaten under lokk til den faller sammen. Finhakk hvitløken.

Skjær baconet i terninger og stek dem i en panne. Tilsett hvitløk og spinat.

Pisk sammen egg, vann, salt og pepper og hell det i pannen. Ha over ost og basilikum og la panneretten stivne ved svak varme, under lokk.

Ferskt landbrød er godt tilbehør.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Familiepanne

Antall porsjoner

4

Ingredienser

6 stk
6 ss
50 g
kalkunsalami i strimler

Fremgangsmåte

Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell røren i en stekepanne og legg på salami. Ha paprika og ost på toppen sammen med hakket timian. La panneretten stivne ved svak varme, under lokk.

Salat og brød smaker godt ved siden av.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Italiensk omelett

Fremgangsmåte

Skjær aubergine, potet, løk og squash i tynne skiver. Dryss salt på aubergineskivene, la dem stå i 10 minutter, skyll i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.

Hell olivenolje i en ildfast form og stek potetskiver og løk ca. 20 minutter. Legg squash og aubergineskiver over og stek videre ca. 5 minutter. Strø paprika på toppen.

Visp sammen egg, salt og pepper og hell det over grønnsakene. Stek videre til eggemassen stivner.

Dryss friske urter på toppen og server straks med brød til.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessertomelett

Antall porsjoner

1

Ingredienser

2 stk

Fremgangsmåte

Søt omelett kan lages som den salte, men bruk gjerne fløte istedenfor vann. For å få en ekstra lett og luftig omelett, tar vi oss tid til å skille eggene og piske eggehvitene stive. Server friske eller frosne bær eller syltetøy til. Pisket krem eller vaniljeis setter spiss på det hele.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen