Lutefisk med kapers og salsa verde

Hvorfor ikke forsøke en litt annen variant av den klassiske lutefisken i dag?
Redaksjonen
29 Desember 2010 - 01:01

Det er ikke bare her til lands at lutefisken faller i smak, for også i Sverige har delikatessen sin tilhengerskare og her har du deres variant å servere den på.
 
Til julemat som lutefisk passer det godt å servere årets juleøl til, og vi i Apéritif har testet det for deg.
 
 
 
Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Lutefisk med kapers, brød og salsa verde

Lutefisk med kapers, brød og salsa verde

Fremgangsmåte

  1. Del opp lutefisken i serveringsstykker. Bland den finhakkede hvitløken og hvitløken med saltet.
  2. Gni lutefiskstykkene med løksaltet og pakk dem inn i en stekepose.
  3. Bak lutefisken i ovn ved 175 grader i ca 15 minutter. La den få hvile et par minutter før servering.

Grønn saus:
Surr sjalottløken i smør til den er myk. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve.

  1. Ha i buljong og kok i 20 minutter før du tilsetter ertene og koker videre i 5 minutter.
  2. Rør inn fløten og mos blandingen til en jevn saus med en stavmikser eller i en blender. Sil sausen og smak til med salt og pepper.

Salsa verde:
Bland sammen gressløk, persille, hvitløk, kapers, sardiner og sitronsaft i en mikser og kjør til en jevn saus.

  1. Smak til med revet sitronskall og la blandingen stå kjølig i 20 minutter.

Servering:
Skjær brødet i skiver og skjær bort skorpene.

  1. Smør salsaen på brødskivene og stek dem i stekeovn ved 225 grader i 5 minutter.
  2. Pynt med kapers og server ved siden av lutefisken og den grønne sausen.

Tips1: Ønsker du en litt fastere lutefisk kan du legge fiskestykkene i grovt salt i 20 minutter. Skyll av saltet, tørk fisken og gni den inn med hvitløkssaltet.

Tips2: I lutefisksesongen får du kjøpt porjonspakker med lutefisk. Det forenkler tilberedningen mye. 

Slik koker du lutefisk perfekt

Her er oppskriften på klassisk lutefisk

Gode lutefiskoppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her