Apéritifs store julemeny 2001

Apéritifs julemeny inneholder det meste av det du behøver for å gjøre julen vellykket når det gjelder mat og drikke. Vi forsyner deg også med noen ideer til gaver og da selvfølgelig av det slaget som øker muligheten til å nyte. Den største julemenyen på nettet finner du her.

Ribbe hører julen til, eller er det kanskje lutefisk, kalkun eller skinkestek? Rundt om i det ganske land varierer uten tvil tradisjonene. Her gjør Apéritif et iherdig forsøk på å gi deg oppskriftene til rettene som trolig samler flest rundt bordet selve kvelden, og dagene før og etter. I de forskjellige seksjonene finner du oppskrifter og annet stoff som garantert vil være både til nytte og hygge. Savner du noe, sender du oss selvfølgelig en mail .

I julestria har vi i Apéritifs redaksjon som mål å gi deg tips til lettvinte, men velsmakende, oppskrifter som gir deg tid til overs for andre presserende oppgaver i tiden frem mot jul. Derfor har vi laget en egen seksjon - Dagens rett  - der du gjennom hele året vil finne en ny oppskrift - hver eneste dag. De forutgående dager blir selvfølgelig også liggende i denne seksjonen - dermed har du tilgang på en aldri så liten kulinarisk julekalender. Apéritif forsyner deg selvfølgelig også med tips til drikkefølge.
 
Møt Moi og Barmen
Aller først skal du få møte to matkunstnere Trond Moi som forteller deg om sin jul og dertil tilhørende matlaging. To av hans egne oppskrifter deler han også med deg.
Ribbe med asiatisk krydring, fårerull med mango og syltelabbtartar er ikke vanlig norsk julekost. Men det er innholdet i kokkene Lars Barmen og Anita Tranungs tips til alternativ bruk av juleråvarene.

Dernest kan du sjekke ut julematen . En artikkel som tar for seg de tradisjonelle retter og passende drikkeforslag.

Men selvsagt mye mer. Nedenfor finner du et mangfold med vinklinger - alle rettet mot julen og maten vi spiser. Men ikke bare det; hva du ønsker å servere av drikke og hva som finnes i bokform får du også tips til.

Lutefisk
Om du fortrekker lutefisken fast eller godt skjelvende, er en smakssak. Her har du masser av tips til hvordan du skal lykkes og om hva du skal drikke til.
Kanskje lutefisk skjult i lefse er tingen for den som mister motet ved synet av den skjelvende delikatesse.
Hovedattraksjonen ved City Bistro Stavanger lages i kjelleren til innehaver Gunnar J. Trettenes' barndomshjem på Voss: Lutanakke. Bli med Apéritif på besøk.
Drikke til lutefisk
De fleste av oss fortrekker øl og akevitt til delikatessen. Apéritifs Akevittguide og store test av akevitt må du få med deg. Hva danskene har å by på får du vite her . Apéritifs Polliste Akevitt og Apéritifs store test av juleøl er utvilsomt nyttig redskaper når innkjøpene skal gjøres
For deg som sverger til vin til det meste har vi også laget en god redningsplanke.
 
Juletorsk
Juletorsken har lange tradisjoner, og for mange er det ikke julaften uten at favorittfisken står på bordet. Her finner du torskemiddagen alle kan lage. På samme side finner du også andre og spennende oppskrifter du kan bruke.
Rakefisk
Noen påstår at det skal lukte av rakefisken , andre ikke. Ta deg en titt på det ekte rakfisklaget . Uansett, rakefisken hører julen til, og her får du en rekke oppskrifter, også med utgangspunkt i sik . Også forslag til hva du kan drikke til hører med.
 
Festmousse med ørret og syltet laks
Lag noe selv til julebordet, ta utgangspunkt i en ørretfilet eller en laksefilet og prøv en av disse rettene. Selvfølgelig servert med drikkefølge til.
Ribbe
Ribbe er det suverene førstevalget på julaften. På seks av ti festpyntede julebord troner svineribba. Ribbe med spennende fyll . Her finner du også alle de gode tipsene som gjør at ribba blir hva du og resten av gjestene håper på. Kanelstekt juleribbe
Smalahove
Smalahove er ikke noe hokus-pokus. Smaken er som røykt pinnekjøtt. Men det er nok utseendet som skremmer de førstegangsspisende.
Pinnekjøtt
Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene, som det blir stadig flere av. Pinnekjøtt er enklere å lage enn du tror .
Kalkun
Kalkunen , i tilberedt tilstand, er en kjærkommen gjest på bordet i mange norske stuer. Her finner du en rekke tips om hvordan den skal prepareres og håndteres for et optimalt resultat.
Juleøl i maten
Juleølet er ikke bare godt drikke og leskende for tørste struper. Det er også en flott ingrediens i maten. Apéritifs Kokebok presenterer et rikt utvalg av retter der ølet setter en ekstra spiss.
Julemat med hvit kjøtt
Kylling og annet krek med fjær på gir et svært spennende utgangspunkt for julemat av det litt utradisjonelle slaget . En rekke spennende oppskrifter venter.
Julepålegg
Syltelabber, lammerull julepostei og sylte hører til på juleordet. Apéritif sikrer deg oppskriftene.
 
Julegrøt
På låven sitter nissen og gjør hva? Spiser julegrøt, roper ungene og lurer samtidig på om du kan lage det til dem. Her finner du oppskrifter også til Rømmegrøt1
Kaker og desserter
For den som elsker søte saker er julen kanskje en av årets høydepunkter. Her finner du oppskrifter som må tilfredsstille den mest kresne når det gjelder kaker og desserter samt i seksjonen julekaker og -desserter . Men altså ikke såmange av de de tradisjonelle julekakene.
 
Juledrikke
Julevinen
Er en vin med Jul 2001 på etiketten selvskreven til julefestens kulinariske gleder? Passer den til pinnekjøtt, juletallerken og reinsdyrsteik eller bare som en kosevin? Er det bare en bløff?
En god gløgg er også verd å ta med seg. Herr finner du Cognac for damene, og vikinger som foretrekker samme drikke: Men ikke som du tror. Her er cognac brukt i matlagingen og oppskriftene er kreert av Norges beste kokker. For fans av Bache-Gabrielsen serverer dets det også denne cognacfamiliens egen punchoppskrift .

Apéritifs Akevittguide og store test av akevitt , Apéritifs Polliste Akevitt og Apéritifs store test av juleøl er utvilsomt nyttig redskaper når innkjøpene skal gjøres.

Ei heller må vi glemme Champagne , eller musserende for de som ønsker dét. En liten titt innom vår test-seksjon bør også kunne gi deg gode råd til juledrikke for deg og dine nærmeste.
 
Cognac, kaffe og sigar
Hva er vel bedre enn å nyte en cognac til kaffen etter at alle pakkene er fortært og roen senker seg i stuen. Apéritifs store test av XO  gir deg tips til godt kaffefølge. Ønsker du tilhørende sigarforslag finner du dette i en eldre test av XO . VSOP og trestjerners cognac (VS-klassen) samt armagnac er også midt i blinken. Du kan også koste på deg å lese noen av våre sigarartikler som en oppvarming. Og er du ikke sikker på hvordan kaffen skal bli best , byr vi også på påfyll med det. Foretrekker du whisky, serveres dette her .
Bøker under treet
Side etter side med nytelse åpenbarer seg for den som mottar en kokebok i gave. Apéritif ser gjennom noen av nylanseringene og gir deg forslag til hva du kan legge under treet til en du virkelig setter pris på. Her er våre anbefalinger i år , og her kan du se hva vi anbefalte til jul i fjor .
Apéritifs Kokebok:
Fugl og fjærfe: Julemeny
Se også:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen