Laksefisket er i gang

Nå går startskuddet for forsommerens vakreste eventyr - fisket etter villaksen. I disse dager åpner de fleste vassdrag for fiske. Vi gir deg de beste oppskriftene.

Nå skal vel rett være rett - laksefisket begynte faktisk (for en del vassdrag sin del) allerede den 1. juni, men grunnet en minkende andel stor, vandrende laks, har starten på det generelle laksefisket blitt utsatt til 15. juni.
 
Villaks er kanskje en av de deiligste råvarer vi har her til lands. Det er ikke mange ting som topper en laks som kommer nyrøkt fra Abu-røken ute i det fri, eller en deilig pannestekt filet - rett på flatbrødet med god rømme og kanskje en løkring eller to.
 
Det er en skikkelig tålmodighetsprøve når du får en rugg av en storlaks på kroken, og det kan ta alt fra fem minutter og opp mot timen å få kjempet i senk en stor laks.

I 2005 ble det registrert fangst av 414 tonn laks i norske elver, i tillegg til en stor mengde sjøørret og sjørøye. Laksen må være minst 35 cm lang, og fiskekortet må selvfølgelig være i orden.
 
Det er i disse dager du ikke bare fanger de største fiskene - kvaliteten er også på sitt ypperste. Sjekk ut de lokale bestemmelsene for når laksefisket begynner hos deg, og hva du burde tenke på før du legger i vei. Det gjør du lettest på Norges Jeger- og Fiskerforening sine sider som du finner her .
 
Vi i Apéritif gir deg selvfølgelig de beste lakseoppskriftene for såvel proffer som amatører på kjøkkenet. Herlige drikkeforslag får du til alle rettene.
 
Under oppskriftene finner du en rekke artikler du kan ha glede av som omhandler laks.

Bruschetta med norsk laks

Fremgangsmåte

Skjær laksen i strimler. Hell olivenolje over laksen og grønnsakene og dryss litt frisk oregano over. La stå en time.

La laks og grønnsaker renne av litt og stek det deretter 5 minutter i stekepanne med høye kanter eller legg det på grillen. Ha over balsamico eddik, salt og pepper.

Del brødet i to og stek det på grillen eller i brødrister.

Server laksen og grønnsakene på brødet og pynt med frisk basilikum og sitronbåter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gravet laks

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

0.75 dl
0.75 dl
stk
Sennepssaus

Fremgangsmåte

Fjern alle bein fra fiskefiletene og tørk dem godt. Bland salt, sukker og hvit pepper og gni blandingen godt inn i fiskefiletene på begge sider.

Legg dill i bunnen av en form eller et fat. Legg halvparten av fiskefilétene med skinnsiden ned i fatet over dillen.

Strø salt/krydderblanding og rikelig med dill over filétene. Legg neste filet med kjøttsiden ned og legg dill på toppen, strø over resten av salt/krydderblandingen.

Om du ønsker kan filetene dryppes med 3-4 ss cognac eller tørr hvitvin.

Dekk til fisken og la den stå kaldt i 2 døgn, snu den et par ganger i døgnet. Skjær fisken i tynne skiver og server den med stuede poteter   og sennepssaus .

Tips: Dersom du vil ha en annen smaksvariant kan du bytte ut dillen med ca 1 dl knuste einerbær og dryppe 2-3 ss akevitt over kjøttsidene på fiskefiletene. Salt, sukker og grovmalt pepper som før. Denne kan du servere med rømme og grovt brød.

Flere oppskrifter med gravet laks

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sennepssaus til gravlaks

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

0.5 ss
1.5 dl

Fremgangsmåte

Bland sennep, sukker, vineddik og litt salt og pepper sammen i en bolle med en håndvisp eller stavmikser.

Tilsett oljen litt etter littt, først i dråper, så i en tynn stråle til det blir en tykk, kremaktig saus. Bland i finhakket dill til slutt.

Flere sauser og marinader med sennep

Tips: Pass på hvilken olje du bruker til denne sausen. Olivenolje og soyaolje har ganske sterk egensmak og bør derfor ikke benyttes. Prøv heller mais- eller solsikkeolje.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet laks med asparges og sennepsmousseline

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 skiver
2 bunt
Sennepsmousseline
1 dl
1 dl
TINE Crème Fraîche

Fremgangsmåte

Lakseskivene pensles lett med olje og krydres. Grilles på den ene siden til fisken får trukket varmen svakt gjennom.

Aspargesen legges rett på grillen og grilles godt til den er ferdig, ca 5 min.

Sennepsmousseline:
Eggeplommer, vann, sitronsaft, salt og pepper has i en dyp bolle og piskes over vannbad til det blir luftig og lett. Pass på at det ikke setter seg i bunnen for da kan det gi en smak av kokt egg.

Fløte og crème fraîche piskes stivt sammen og vendes så inn i egg/sennepsblandingen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laks tataki med soyasmør og liten salat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 skiver laks
½ ts brent pepper
½ ts knust koriander
½ ts anispulver
salt

Soyasmør:
4 ss TineSmør, usaltet, nøttebrunet
2 ss soyasaus
1 ts sitron saft
1 ss finhakket sjalottløk
1 ts fin hakket hvitløk
½ ts finhakket ingefær
Litt fersk rød chili
1 ss finhakket persille

Fremgangsmåte

Lakseskivene vendes lett i kryddermixen og stekes i tørr panne på begge sider. (Kan også bakes i ovn i 15 min ved 180°C). Brent pepper får man ved å svi pepper i pannen til det begynner å ryke. Knuses så i morter.

Soyasmør:
Alle ingredienser blandes og varmes svakt opp. Må ikke koke. Persillen has i rett før servering.

Retten serveres på en liten frisk salat med godt brød til.

Ha gjerne litt olje, sitronsaft, salt og pepper på salaten.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lakseburger

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 ts
0.5 ts
dressing etter ønske

Fremgangsmåte

Finhakk laksefileten og bland den med gressløken, salt og pepper. Form fire flate lakseburgere og stek dem i olje på varm panne i 2 minutter på hver side.

Varm burgerbrødene lett i pannen, ta de ut og legg i salat og dressing etter ønske. Legg i lakseburgeren og servér.

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laksefilet med italiensk tomatkompott

Fremgangsmåte

Stek laksefiletene hurtig på begge sider i en tørr, varm stekepanne, legg dem deretter i en ildfast form og krydre med salt og pepper. Stek filetene ferdige i ovnen på 150 grader i 12 -15 minutter.

Del tomatene i båter, skrell rødløken og kutt den opp i skiver.

Varm oljen i en kasserolle og ha i tomatbåtene, stek disse raskt før du har i rødløk og oliven, sett ned varmen og la dette surre over lav varme et par minutter. Smak til med presset hvitløk, salt og pepper.

Ha i hakket basilikum rett før servering og server laksen med pasta.

Sendt inn av

Foto: Joakim Karlsson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Olivenbakt laks med Tzatziki

Fremgangsmåte

Olje,sitronsaft, salt og kajennepepper blandes og pensles på fiskestykkene.
Bakes i ovn i ca 5 min ved 180°C.

Tzatziki:
Agurken deles i to på langs og innmaten fjernes. Raspes på det groveste og blandes med resten av ingrediensene. Yoghurten kan med fordel legges over i et kaffefilter i ca 15 min slik at tzatzikien blir noe fastere i konsistensen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Persillebakt laks

Fremgangsmåte

Kok poteter. Sett stekeovnen på 175 grader. Skjær laksen i serveringsstykker og dryss salt og pepper over. Vend stykkene i finhakket persille.

Legg tomatskiver i en smurt ildfast form og fordel sjampinjongskivene jevnt over tomatene. Legg laksestykkene over grønnsakene og stek 15 minutter i stekeovn ved 175 grader.

Finhakk ansjosfiletene og bland dem med gressløken. Smak til maisoljen med ansjoslake og bland med gressløken.

Server laksen med kokte poteter.

Sendt inn av

Foto: Joakim Karlsson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sprøstekt laks med nypotet, nykål og rømmesaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 15 minutter

Ingredienser

10 g
Grønnsakene
3 ss
400 g
nypoteter/ferskpotet
2 dl

Fremgangsmåte

Nykålen:
Rens kålen og del den opp i fire store båter - pass på at stilken er intakt slik at båtene ikke deler seg opp.

Kok opp godt saltet vann (1 ss salt pr liter vann) og ha i kålen. Gi den et raskt oppkok (blansjere) til den såvidt er mør, ca 1-2 minutter.

Avkjøl kålen i isvann etter at den er ferdig blansjert. La den renne av på et kjøkkenhåndkle etter at den er avkjølt.

Kok opp 2 dl vann tilsatt 3 ss smør og varm kålen i dette rett før servering. Smak til med salt og pepper.

Nypotetene:
Ha nypotetene (ferskpoteter) i en ildfast form og bland godt med sitron og olivenolje. Stek potetene i ovn på 180 gr i ca 30 min. Del nypotetene i to dersom de er store.
 
Laksen:
Skjær laksen i biter på 150 gram. Stek den i litt olje med skinnsiden ned over middels høy varme slik at skinnet blir sprøtt.

Dryss salt på filetsiden. Ikke snu fisken, skinnet skal bli sprøtt og filetsiden skal fortsatt ha en rå kjerne når laksen er ferdig. Ta ut laksen og hold den varm.

Tilsett rømmen i stekepannen og la den koke litt. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt revet sitronskall.

Legg opp poteter og kål på tallerkenen med laksen over og ha rømmesausen rundt.

Tips: Nykålen kan godt byttes ut med spisskål.

De beste lakseoppskriftene finner du her

Les mer om ferskpoteten her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen