Kinakål - en allsidig grønnsak

Kinakål er en av de absolutt mest populære grønnsaker i norsk etterkrigshistorie, til tross for at den i dag er en såkalt utskjelt grønnsak. Som en av våre store grønnsaker hva forbruket angår, fortjener den en langt bedre omtale. Døm selv etter å ha prøvd noen av oppskriftene du får her.

Vi kjenner oss vel lett igjen når ingredienser som tomat, agurk, maiskorn og ananas i biter nevnes - og dressingen som slo an mer enn noen var Thousand Island. Og her er vi ved kjernen til kritikken rundt vår kinakål de siste årene, nemlig denne standardiserte salaten med den etter hvert så omtalte dressing som nærmest har blitt servert til absolutt alt, spesielt på veikroer og gatekjøkkener.

Men kinakål kan brukes til mer enn som så! Den er egentlig en kålsort, og er i dag, som i uminnelige tider bakover, en av Kinas aller viktigste grønnsaker. Som ovnsbakt, lettkokt eller smørdampet med variert tilbehør er den et vidunderlig spise. Finsnittet frityrstekt kinakål er bare en opplevelse. Kålsuppe på kinakål er meget godt, gjerne smakt til med reven muskat. Og til wokpannen er kinakål som skapt. Som så ofte ellers, det er bare fantasien som kan sette grenser. Her frister vi med nye varianter. Velbekomme.

Dampet kinakål med urtesaus og reker

Fremgangsmåte

Urtesusen:
Kok opp 2,5 dl av melken. Resten blandes godt sammen med melet til en jevning. Hell jevningen i den kokende melken under omrøring. Kok sausen over svak varme i ca. 5 minutter. Spe med kinakålkraften. Tilsett urtene og hvitløk. Gi et nytt oppkok og smak til med salt og pepper. Sausen kan med fordel tilsettes litt revet ost til slutt.
Dampet kinakål:
Del kinakål i 4 båter. Ha vann i bunnen av en kjele, kok opp og legg båtene i. Strø 1 ts salt over. Legg lokk på kjelen og la kinakålen dampe i 3-4 minutter. Ta den opp og la kinakålen renne godt av. Server med urtesaus og reker.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kinakål med rømme og bacon

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

4 stk

Fremgangsmåte

Kinakålen deles i to og gis et oppkok i lettsaltet vann. La vannet renne godt av før den legges over på serveringstallerkenen. Lettrømme og stekte baconbiter fordeles over. Evt. kruspersille drysses over.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønn wokpanne

Fremgangsmåte

Oljen varmes først opp i wok pannen eller en tilsvarende panne. De oppdelte grønnsakene tilsettes i porsjoner og stekes raskt under konstant røring. Ta så i soyasaus og de øvrige smaksetterne. Wokmat serveres umiddelbart.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Klassisk salat

Fremgangsmåte

Alt blandes sammen. Smak til med pepper og salt. Serveres ved siden av salaten.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fakta om kinakål
Kinakål har unike muligheter. Vi har et totalforbruk på 13 millioner stk. kinakål i året. Hele 9 millioner av disse er norskproduserte.

Rogaland er nå leveringsdyktig på det norske markedet og Østlandet kommer godt etter. Kvaliteten er meget god.

Den kom til Europa først i det 19. århundre. I 1935 ble det for første gang gjort spede produksjonsforsøk her i landet, men det var i 1975, etter at nye sorter fra Japan ble prøvd, at kinakålen kjapt ble en av våre viktigste salatgrønnsaker. Forbruket økte og økte nesten fortere enn man evnet å produsere.

Kinakål hadde mange egenskaper som nordmenn satte pris på fra 70-tallet og utover. Lang holdbarhet var meget viktig. Oppbevart i plast i kjøleskap var kvaliteten god selv etter 3 uker. Av den grunn ble kinakålen sett på som meget drøy og altså billig. Dette var en avgjørende årsak til at vi faktisk ble en salatspisende nasjon på 80-tallet.
Gryteretter av alle slag fikk fast følge av en "fristende salatbolle" med kinakål som grunnsubstans, både i de private hjem, på restauranter og ikke minst på de mange veikroer utover i landet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen