Asparges er lett å dyrke, og de lekre, vitaminrike, grønne aspargesskuddene kan bli til en årlig tilbakevendende, kulinarisk glede i mai og juni måned, nettopp de måneder, hvor man kanskje mest savner nye og friske grønnsaker.
Toppen på aspargesen er veldig dekorativ. De tynne, lett hengende grenene og de nålelignende bladene gir planten et elegant utseende. Derfor kan asparges også utmerket innpasses i prydhaven din. Den friske, grønne aspargestoppen er i tillegg anvendelig som pynt i blomsterbuketter.
Forskjellen på hvite og grønne asparges er kun av dyrkningsmessig art. Hvite asparges får man når man setter opp jorden i bed over aspargesrekken. Derved vokser de grodde aspargesskuddene nede i jorden i bedet. Aspargesskuddene forekommer da som hvite eller såkalte blekede aspargesskudd.
Grønne asparges får man når man unnlater å sette jorden i bed og lar aspargesskuddene vokse direkte og fritt opp i sollyset. De får da ved lysets og solens påvirkning den grønne fargen. Derfor har de et større vitamininnhold enn den hvite aspargesen.
Den hvite aspargesen, som vokser opp gjennom jorden i oppsatte bed, får en noe treaktig overflate, som skal skrelles vekk innen de er spiselige. Den grønne aspargesen, som vokser opp i lyset, er uten den treaktige overflaten og kan tilberedes uskrellet.
Det er visse grønne aspargessorter, som med hensyn til farge og skjørhet, er bedre egnet til dyrkning av enn andre. En av dem er den tyske sorten Spaganiva. En annen og kanskje den beste, er den danske sorten Årslev 270. Den gir god avkastning, skuddene har en pen, lysegrønn farge - de er velsmakende og er også velegnet til dypfrysning. Ettersom jorden ved dyrking av grønne asparges ikke skal settes opp i bed, kan man dyrke dem i så vel lett som tyngre jord. Det største utbytte oppnås på en varm og solrik plass.
En aspargesplante ligner nesten en sjøstjerne i form - en rosett med lange røtter ut til sidene. En god plante skal ha minst 6-8 kraftige røtter. Den ideelle plantetid er fra ca. midten av april til midten av mai måned. Det skal erfaringsmessig helst være noe varme i jorden. Man skal være påpasselig med at plantenes røtter ikke tørrer ut innen utplantningen. Planteavstanden for grønne asparges i haven kan være 1 meter mellom rekkene og 30 cm. mellom plantene. Aspargesplanter skal plantes dypt. Røttene og plantehodene skal plantes ca 15 cm. under jordoverflaten.
Plantingen foretas best ved at man graver en renne på ca 40 cm. bred og 20 cm dyp. Deretter løsnes jorden med en hakke 25 cm. lengre ned. Hvis jorden er leirete, er det lurt å blande inn litt næringsberiket jord. Plantene legges med utbredte røtter på den luftige jorden. Vær oppmerksom på at plantene ligger 15 cm. under jordoverflaten. Plantene dekkes deretter med 15 cm. muldjord og vannes dersom jorden er tørr. Etter vanningen drysses yterligere et tynt lag jord på slik at jorden blir plan. Dermed unngår du at jorden får en hard skorpe etter vanningen.
De første 2 år etter utplantingen skal aspargesplantene ha lov til å gro - slik at den får et kraftig rotnett. Tredje år etter utplantningen kan man høste en del aspargesskudd fra begynnelsen av mai til først i juni måned. De påfølgende år kan man høste fra først i mai til sist i juni måned.
De grønne aspargesskuddene høstes når de har en lengde på 18-20 cm. Man skjærer dem av like ved jordoverflaten. Skuddene skal ikke bli lengre eller eldre enn at skuddets hode beholder en lukket spiss. De vil da være skjøre og uten treaktig vev. En vellykket aspargeskultur kan gi 300-400 gr. fine aspargesskudd pr. plante om året. En aspargesplante kan utmerket gi et godt utbytte i inntil 15-20 år, men det største utbytte får man i alderen fra 5-10 år.
Aspargesplantenes gjødselbehov er ganske moderat. Hvis man tilsetter 1 kg. blandingsgjødning pr. 10 kvm. tidlig på våren, og 1 kg. kalk etter aspargeshøsten, er det fullt tilstrekkelig. Et godt organisk gjødsel vil også være særdeles velegnet. Det er viktig å fordele gjødsel jevnt fordi sugerøttene strekker seg langt ut til sidene. Asparges foretrekker kalkrik jord. Ph-verdien bør være 7,0-7,5.
Sent på høsten, når aspargestoppen er visnet, bør den skjæres av helt nede ved jorden og brennes av hensyn til smittestoff av aspargesrust. Deretter dekkes godt til for å beskytte mot frost. Aspargesplanter er i liten grad utsatt for sykdoms- og skadedyrsangrep. Skulle uhellet være ute, bør man søke hjelp hos den lokale gartner.
Ved tilberedning av grønne asparges er en passende koketid ca. 4-6 minutter, alt etter aspargesskuddenes tykkelse. Ved dypfrysing bør man ikke blanchere aspargesskuddene. Ved blanchering blir aspargesskuddene mer bløte ved tilberedningen.
Aspargessalat
Fremgangsmåte
- Del paprikaene i to. Ta ut innmaten og legg de med skinnsiden opp i en langpanne. Pensle de med litt olje og stek på 250 °C. Bruk gjerne grillelementet og stek til skinnet blir svart.
- Legg de ferdigstekte paprikaene i plast til de er avkjølt. Ta av skinnet og skjær paprikaen i strimler.
- Skrell løken og del den i båter. Fres den i litt olje i en panne. Ha i asparges og la den steke med i 3-4 minutter.
- Anrett asparges, løk og paprika på et fat. Bland sammen ingrediensene til vinaigrette og hell over. Topp det hele med parmesan.
Her finner du mange deilige retter med asparges
Har du lyst på en annen salat finner du veldig mange her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
Ørretrullade med sjøkreps og asparges
Fremgangsmåte
- Ørretrullade:
- Fileter fisken og skjær den til et "stort teppe" med en tykkelse på ca 7-8 mm. Legg stykket i saltlake (1 dl salt og en liter vann) i ca 15 minutter.
- Rens krepsen og stek sjøkrepshalene i stekepanne med litt malt koriander og salt på, stekes medium. Avkjøl krepsen, ta opp fisken og tørk den godt på et klede.
- Rull opp fisken med sjøkreps i midten, pakk den inn i plast. Dampes ved 14 minutter ved 70 grader. Skjæres opp.
- Asparges:
- Asparges vaskes og skrelles, blansjeres i lett saltet vann med en rask avkjøling.
- Kokos- og karrisaus:
- Rens og kutt sjalottløk og sitrongress, tilsett sammen med karri og smør, freses godt. Tilsett hvitvin og reduser ned til 1/3 del, tilsett cocosmelk og kok opp. Saus siles og monteres med smør. Juster med salt/pepper og friskpresset sitronsaft.
- Potetchips:
- Skrell poteter og kuttes i tynne strimler, formes og stekes i frityr.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
Asparges med spekeskinke og parmesan
Fremgangsmåte
- Grønne asparges kokes 1-2 minutt i kokende vann med litt salt. Det er en fordel å koke i en høy kjele slik at tuppene holder seg fine.
- Avkjøles i iskaldt vann ca. 1 minutt.
- Hvite asparges må skrelles mer og trenger 2-3 minutter koking.
- Legg spekeskinkeskiver utover.
- Fordel de ferdig kokte aspargesene på skivene.
- Rull sammen.
- Dryss over friskreven parmesanost.
- Drypp over extra virgin olivenolje.
- Hvis du ønsker litt mer krispy overflate, setter du retten inn i ovnen ved 200 grader i 2-3 minutter.
- Serveres med nybakt brød.
Her er mange deilige retter med asparges
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
SpaniaVolum: 0.75 l Pris: 299.90 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
New ZealandVolum: 0.75 l Pris: 229.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
Østers Rockefeller i smørsaus eller med asparges
Fremgangsmåte
- Åpne østersen og hell av vannet i østersen i et målebeger. Skjær østersene forsiktig løs fra skallet. Hell østerskraften i en kjele og varm opp. Legg østersene oppi og skru ned varmen. Damp forsiktig i 20 sekunder. Ta opp østersene og hold dem varme. Ta vare på kraften.
- Varm olje i en kjele og fres sjalottløken til den blir blank og myk.
- Tilsett vin og kok inn til en tredel gjenstår. Hell på østerskraft og kok inn til halvparten gjenstår.
- Tilsett fløten og evt tabasco og kok inn til sausen tykner.
- Rør inn hakket bladpersille og kok opp.
- Rør inn smøret og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm.
- Like før servering røres østersene inn.
- Skrell aspargesene og kok dem i lettsaltet vann i fire minutter til de er møre men ikke helt myke. Skyll i kaldt vann og fordel på fire tallerkener. Hell sausen med østersene over.
- Rockefeller-versjonen:
- La østersene ligge i skallene.
- Hell over sausen, topp med brødsmuler og gratiner i 10 minutter ved 175 grader til overflaten er gyllen.
Tips: Hvis du ikke klarer å åpne østersene, kan du dampe dem åpne. Skrubb østersene godt og skyll dem. Legg en liten rist i bunnen av en kjele. Stable østersene oppå og skru varmen opp på full styrke. Damp i noen få minutter mens du rister på kjelen et par ganger til østersene har åpnet seg. Ta dem raskt ut av kjelen. Skjær østerskjøttet forsiktig fra skallet. Ta vare på østerskraften.
Her finner du mange retter med østers
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
89 POENG
-
FrankrikeVolum: 1.50 l Pris: 714.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
88 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 219.90 kr Basisutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 219.90 kr Basisutvalget82 POENG
Gratinert chevre med asparges i vinaigrette, rosin og portvinssaus
Fremgangsmåte
Legg osten på toasten og gratiner i salamander eller med en gassbrenner. Blancher aspargesene og vend i vinaigrette.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Speket kalkunfilet med asparges
Fremgangsmåte
- Kok aspargestoppene rask i lettsaltet vann og avkjøl dem i kaldt vann.
- Rull en skive speket kalkun rundt hver aspargestopp. Anrett to aspargesruller på hver tallerken med litt høvlet parmesan, "mimosadryss" (=hardkokt eggeplomme presset i en hvitløkspresse) og drypp av pesto rundt.
- Pesto:
- Bland basilikum, hvitløk, pinjekjerner og olivenolje i en matprosessor.
- Vend inn parmesan og kvern godt med pepper over.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
Hummer med spinat, asparges og kremet saus
Fremgangsmåte
- Kok hummerne i ca ti minutter i saltet kokende vann sammen med dill eller dillfrø. Vannet skal dekke hummerne godt. Obs: kok ikke for lenge.
- Skjær medaljonger av stjerten med skallet på. Knekk klørne.
- Saus: Kok opp hummerkraft og kremfløte. Kok inn til den tykner.
- Kok biter av zucchini og asparges. Fres fersk spinat i smør.
- Arranger hummerne på tallerken, legg opp zucchini, spinat og asparges. Garner med finskåret gressløk.
Tips: Til sausen benyttes hummer- eller skalldyrkraft som kokes etter en klassisk oppskrift. Men det går også bra med ferdig hummerkraft, som finnes ferdige i velassorterte forretninger. Selvfølgelig kan du også kjøpe ferdigkokt hummer.
Flere retter med hummer finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 535.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 778.00 kr Uten utvalg90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
Sotstekt- og krydret ørret
Fremgangsmåte
- Bland chilipulver, sukker, kummin og timian med salt og olivenolje. Gni blandingen inn i fiskefileten (NB på begge sider).
- Grill eller stek ved relativt sterk varme i 3-4 minutter på hver side eller til fiskekjøttet lett lar seg dele opp i flak.
- Grønnsakene:
- Kok alle grønnsakene til de er knapt møre. Fres sopp i olje i en wokpanne eller stekepanne til den faller sammen. Skru ned varmen. Vend grønnsakene i sammen med smøret og rør til alt er gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper. Dryss over små rucculablader.
- Anrett fisken oppå grønnsakene.
- Server med potetskiver som er vendt i olivenolje og litt salt stekt i ovn ved 200 grader i ca 20 minutter. Fisken er så saftig i seg selv at saus er unødvendig.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 194.90 kr Bestillingsutvalget84 POENG
-
82 POENG
-
80 POENG
-
77 POENG
Grillet laks og asparges
Fremgangsmåte
- Skjær laksen i porsjonsstykker Bland sammen ingrediensene til marinaden og hell denne over laksen.
- Dekk med folie og la stå i kjøleskap minst 1 time.
- Skrell aspargesen og del hver av dem i 2 biter.
- NB Avskjæret fra aspargesen skal ikke kastes men has i en kjele med vann og et laurbærblad (fra marinaden). Denne kraften bruker du en annen dag til suppe, eller fryser den inn.
- Lag marinaden og legg aspargesbitene i marinaden. Dekk med folie og la aspargesen marinere 1 time i kjøleskap.
- Ta ut laks og asparges av marinaden og sil denne over i en kjele. Ta vare på laurbærbladet som brukes til aspargeskraften.
- Kok inn til en tredel gjenstår og monter med smør. Hold varm.
- Grill asparges og laks på god varm grillpanne i 2-4 minutter eller på utegrillen.
- Anretning: Skjær reddik i tynne skiver og legg i iskaldt vann i 5 minutter. Hell av vannet og tørk.
- Legg reddikskiver i takmønster og legg aspargesene oppå. Topp med laksen, en sitronskive og urter/småsalat. Server sausen på siden.
Mange andre retter med grillet laks du kan prøve
Her finner alle våre andre retter med laks
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Biff med scampi eller tigerreke - surf'n turf
Fremgangsmåte
- Gni inn salt, pepper og chilipepper på biffene og stek dem i smør på middels sterk varme på begge sider.
- Om du griller, pensle dem med olje.
- Ta biffene ut av pannen og hold varme.
- Stek scampi/tigerreker i samme panne.
- Drypp over litt chilisaus og legg på biffene.
- Server biffene med bladsalat og stekte båtpoteter.
Tips: Velger du sjøkreps i stedet for importert scampi/tigerreke er du nærmere bærekraftmålet.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG