Alt mørt kjøtt egner seg til grilling. På svin og lam er stort sett alt kjøttet mørt, og kan derfor brukes. Ellers er jo biff og koteletter sikre vinnere.
Se alle de gode grilltipsene her
Fettmarmorert kjøtt er saftigere enn helt magert kjøtt, og egner seg dermed godt til grilling.
Generelt om grilling av kjøtt:
1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid. Kjøttet bør helst ha tilnærmet romtemperatur når det legges på grillen.
2. La grillen bli ordentlig varm før du starter. Griller du med kull - la tennvæsken trekke godt inn i kullet før du tenner på. Det aller beste er å benytte et tennrør i stedet for tennvæsken som kan sette smak på maten. Tennrør kan du kjøpe i jernvarebutikken.
3. La kullet brenne til det er dekket av et grått askelag før du begynner å grille. Da får du best varme og unngår at flammene brenner kjøttet.
4. Legg kjøttet på grillristen. Når kjøttsaften "pipler" opp på overflaten kan du snu kjøttskivene.
6. Ikke stikk i kjøttet med en gaffel. Da kan den gode kjøttsmaken renne ut med kjøttsaften. Bruk grillklype når du griller.
7. Pensle risten med matolje for å unngå at kjøttet fester seg i risten. Vent gjerne med å legge på risten til du er klar til å grille.
8. Bruk steketermometer når du griller store stykker, da får du best resultat.
Dette bør du vite om grillsikkerhet
Prøv noen av disse spennende grillsausene og -tilbehøret
Bourbon Street, New York-Steak
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Strø sukker på den ene siden av kjøttet, og la det stå kjølig 1-3 timer.
Legg flintsteken på en varm grill med sukkersiden ned.
La den steke til sukkeret er karamellisert, ca 3-5 minutter, snu steken og ligge ytterligere i ca 10 minutter til den er gjennomstekt.
Skjær smøret i skiver, og server over grillet kjøtt, mais, bakte poteter eller grillede grønnsaker.
Tips: Smøret kan lages i forveien, og holder opptil en uke i kjøleskapet, eller ca 2 måneder i fryseren.
Mange flere retter med kjøtt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
Festbiff med Hasselbackpoteter
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær indrefileten opp i ca 4 cm tykke skiver. Beregn to små biffer per person.
Finhakk chili, sjalottløk og paprika og rull biffene i blandingen. Surr en baconstrimle rundt hver biff, og fest denne med en tannpirker.
Pensle biffen med olje på hver side, krydre med salt og pepper.
Grill biffene på middels varme til de er gjennomstekt, ca 8 min.
Server med grønn salat og nypoteter eller brød. For de virkelig festlige anledninger er hasselbackpoteter perfekt følge til denne retten.
Mange flere retter med kjøtt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Kim Holthe
Drikke som passer til denne oppskriften
Barbeque svinenakke med bacon
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Dryss et tynt lag hvitløkspulver over kjøttet. Salte og pepre på begge sidene.
Gni krydderet godt inn i kjøttet.
Legg kjøttet i en dobbel plastpose og hell over cola. Sett kjølig i ca. 4 timer. Snu kjøttet av og til.
Siste timen tilsetter du barbequesaus. Pass på at alt kjøttet er dekket.
Grill kjøttet på middels varme, under lokk, ca. 30 minutter. Snu kjøttet av og til.
Legg på baconskiver, legg på lokk og stek ca. 10 minutter til baconet er gjennomstekt.
Tips: Hjemmelaget er alltid best, prøv denne oppskriften på BBQ-saus
Mange flere retter med kjøtt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du vært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
Guigal Côtes du Rhône 2015
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 174,90 Basisutvalget -
82 Poeng
Velenosi Imprime Lacrima di Morro d'Alba 2015
Italia
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Amager Sinner Series Wrath
Danmark
Volum: 0.500 Pris: 99,90 Bestillingsutvalget -
91 Poeng
Birra del Borgo ReAle
Italia
Volum: 0.330 Pris: 49,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Patrick Sullivan Bonkers
Australia
Volum: 0.750 Pris: 319,90 Bestillingsutvalget
Shish kebab med couscoussalat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i terninger.
Skjær løken i ringer og finhakk hvitløken. Bland med sitronsaft, olje, laurbærblad, salt og pepper.
Hell marinaden over kjøttet og mariner i minst 2 timer. Vend bitene et par ganger underveis.
Ta kjøttet opp av marinaden og træ på grillspyd sammen med småløk.
Grill kjøttet i ca 4-5 minutter på hver side, eller stek ovn i på 225 grader i ca 15 minutter.
Server med en couscoussalat og yoghurtdressing.
Tips: Legg spiddene i vann i en halvtime før du legger dem på grillen, da tar de ikke fyr.
Se alle de gode grilltipsene her
Mange flere retter med kjøtt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du vært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Opplysningskontoret for kjøtt
Foto: Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
Grillede lammeskiver med mynte
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bland sammen ingrediensene til marinaden og la den stå og trekke en stund før du legger kjøttet i. Bruk gjerne en dobbel plastpose når du skal marinere kjøtt, det er praktisk og lettvint.
La kjøttet ligge i marinaden i minst en time. Kjøttet kan godt ligge framme i romtemperatur i 2-3 timer, skal du marinere lenger enn det, må du legge kjøttet i kjøleskap.
Ta lammeskivene opp av marinaden og tørk lett av dem med kjøkkenpapir før du legger dem på grillen.
Grill lammeskivene i 4-5 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen.
Se alle de gode grilltipsene her
Mange flere retter med kjøtt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du vært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
Argentinsk grillet entrecôte
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Til denne retten bruker du skiver av entrecôte av storfe à 200 g
Finhakk rosmarin og bland sammen med resten av ingrediensene til marinaden.
Legg kjøttet i dobbel plastpose og hell marinaden over, bland godt. La stå i romtemperatur i 1 time, eller ca. 3 timer i kjøleskap.
Ta kjøttet ut av marinaden, dryss over salt og legg kjøttet i en varm grill eller i en varm grillpanne.
Grill på medium varme, 6-8 minutter for medium stekt. Snu kjøttet ofte.
Serveres med en god potetsalat og grillet asparges .
Prøv noen av disse spenstige potetrettene
Se alle de gode grilltipsene her
Mange flere retter med kjøtt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du vært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Børjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
Grillspyd med nakkekotelett og ananas
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær beinet av nakkekotelettene og del kjøttet i 2x2 cm store biter. Dryss over salt og pepper.
Skjær skallet av ananasen med en kniv, skjær den i to og fjern kjernen. Del ananasen i like store biter som kjøttet.
Tre på grillspydene kjøtt, ananas og salvie - ca 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd!
Grill spydene på sterk varme ca 3-4 minutter på hver side.
Bruk gjerne ferdigmarinerte nakkekoteletter, eller lag en marinade selv .
Server gjerne med en god potetsalat , en frisk grønn salat og hvorfor ikke noen gode grillsauser .
Tips: Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge i vann i en halvtime først, slik at de ikke tar fyr eller blir altfor svidd.
Mange flere retter med kjøtt på grillen
Se alle de gode grilltipsene her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du vært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2015
USA
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Haandbryggeriet FlystrIPA
Norge
Volum: 0.500 Pris: 79,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Voria Bianco Frizzante 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 185,00 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Love by Léoube
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 209,10 Bestillingsutvalget
Spansk burger
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Rør inn salt, pepper og hakket grønnpepper i kjøttdeigen. Ikke rør for lenge, da blir deigen seig.
Del deigen i fire. Ha litt vann på en trefjel og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere.
Stek burgerne på sterk varme, ca 3 minutter på hver side.
Fyll hamburgerbrødene med salat, burger, chorizo eller annen krydret salami, artisjokker, grillet paprika og oliven.
Dette er burgeren for deg som liker seriøst mye smak. Med grillet paprika, chorizopølse og artisjokker på laget blir dette en festburger med sting.
Tips: Det smaker ekstra godt om du lager hamburgerbrød og aioli selv.
Server gjerne noen av disse gode potetene ved siden av
Se alle de gode grilltipsene her
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Eva Brænd
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
Dominio do Bibei Lapola 2012
Spania
Volum: 0.750 Pris: 219,00 Basisutvalg, kategori 4 -
80 Poeng
Espelt Old Vines Garnacha 2017
Spania
Volum: 0.750 Pris: 124,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Heredad Coll de Roses Old Vines Carignan 2015
Spania
Volum: 0.750 Pris: 109,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Edge Brewing Sangría Sour
Spania
Volum: 0.330 Pris: 59,90 Bestillingsutvalget