Grillmat
Slik får du saftig kjøtt fra grillen

Slik får du saftig kjøtt fra grillen

For mange er grilling ensbetydende med saftige kjøttretter. Apéritif gir deg de gode tipsene og de fristende oppskriftene.
21 April 2014 - 01:06

Nederst i artikkelen har vi samlet en rekke lekre oppskrifter for deg som liker kjøtt på grillen. Med disse er det enkelt å imponere venner og kjente.

Alt mørt kjøtt egner seg til grilling. På svin og lam er stort sett alt kjøttet mørt, og kan derfor brukes. Ellers er jo biff og koteletter sikre vinnere.

Se alle våre oppskrifter med kjøtt på grillen

Se alle de gode grilltipsene her

Fettmarmorert kjøtt er saftigere enn helt magert kjøtt, og egner seg dermed godt til grilling.

Generelt om grilling av kjøtt:

1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid. Kjøttet bør helst ha tilnærmet romtemperatur når det legges på grillen.

2. La grillen bli ordentlig varm før du starter. Griller du med kull - la tennvæsken trekke godt inn i kullet før du tenner på. Det aller beste er å benytte et tennrør i stedet for tennvæsken som kan sette smak på maten. Tennrør kan du kjøpe i jernvarebutikken.

3. La kullet brenne til det er dekket av et grått askelag før du begynner å grille. Da får du best varme og unngår at flammene brenner kjøttet.

4. Legg kjøttet på grillristen. Når kjøttsaften "pipler" opp på overflaten kan du snu kjøttskivene.

5. Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe, er det viktig å snu kjøttet ofte!

6. Ikke stikk i kjøttet med en gaffel. Da kan den gode kjøttsmaken renne ut med kjøttsaften. Bruk grillklype når du griller.

7. Pensle risten med matolje for å unngå at kjøttet fester seg i risten. Vent gjerne med å legge på risten til du er klar til å grille.

8. Bruk steketermometer når du griller store stykker, da får du best resultat.

Dette bør du vite om grillsikkerhet

Prøv noen av disse spennende grillsausene og -tilbehøret

Bourbon Street, New York-Steak

Bourbon Street, New York-Steak

Fremgangsmåte

  1. Kjøttet:
  2. Lag snitt i svoren med en skarp kniv. Legg kjøttet i en form, og hell over whiskey.
  3. Strø sukker på den ene siden av kjøttet, og la det stå kjølig 1-3 timer.
  4. Legg flintsteken på en varm grill med sukkersiden ned.
  5. La den steke til sukkeret er karamellisert, ca 3-5 minutter, snu steken og ligge ytterligere i ca 10 minutter til den er gjennomstekt.
  6. Kryddersmør:
  7. Romtemperer smøret og bland det med de øvrige ingrediensene. Legg det på plastfolie eller bakepapir og form det til en rull. Legges kjølig til det er fast.
  8. Skjær smøret i skiver, og server over grillet kjøtt, mais, bakte poteter eller grillede grønnsaker.

Tips: Smøret kan lages i forveien, og holder opptil en uke i kjøleskapet, eller ca 2 måneder i fryseren.

Her finner du veldig mange herlige grillretter

Se alle de gode grilltipsene her

Mariner grillmaten selv med disse gode marinadene 

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Festbiff med Hasselbackpoteter

Festbiff med Hasselbackpoteter

Fremgangsmåte

  1. Skjær indrefileten opp i ca 4 cm tykke skiver. Beregn to små biffer per person.
  2. Finhakk chili, sjalottløk og paprika og rull biffene i blandingen. Surr en baconstrimle rundt hver biff, og fest denne med en tannpirker.
  3. Pensle biffen med olje på hver side, krydre med salt og pepper.
  4. Grill biffene på middels varme til de er gjennomstekt, ca 8 min.

Server med grønn salat og nypoteter eller brød. For de virkelig festlige anledninger er hasselbackpoteter perfekt følge til denne retten.

Her finner du veldig mange herlige grillretter

Se alle de gode grilltipsene her

Mariner grillmaten selv med disse gode marinadene 

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Barbeque svinenakke med bacon

Barbeque svinenakke med bacon

Fremgangsmåte

  1. Dryss et tynt lag hvitløkspulver over kjøttet. Salte og pepre på begge sidene.
  2. Gni krydderet godt inn i kjøttet.
  3. Legg kjøttet i en dobbel plastpose og hell over cola. Sett kjølig i ca. 4 timer. Snu kjøttet av og til.
  4. Siste timen tilsetter du barbequesaus. Pass på at alt kjøttet er dekket.
  5. Grill kjøttet på middels varme, under lokk, ca. 30 minutter. Snu kjøttet av og til.
  6. Legg på baconskiver, legg på lokk og stek ca. 10 minutter til baconet er gjennomstekt.
  7. Pensle over med litt barbequesaus de siste minuttene før servering, og la det steke til overflaten er "tørr".
 
Serveres gjerne med grillet ananassalat

Tips: Hjemmelaget er alltid best, prøv denne oppskriften på BBQ-saus

Se alle de gode grilltipsene her

Mariner grillmaten selv med disse gode marinadene 

Her finner du veldig mange herlige grillretter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Shish kebab med couscoussalat

Shish kebab med couscoussalat

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i terninger.
  2. Skjær løken i ringer og finhakk hvitløken. Bland med sitronsaft, olje, laurbærblad, salt og pepper.
  3. Hell marinaden over kjøttet og mariner i minst 2 timer. Vend bitene et par ganger underveis.
  4. Ta kjøttet opp av marinaden og træ på grillspyd sammen med småløk.
  5. Grill kjøttet i ca 4-5 minutter på hver side, eller stek ovn i på 225 grader i ca 15 minutter.
  6. Server med en couscoussalat og yoghurtdressing.

Tips: Legg spiddene i vann i en halvtime før du legger dem på grillen, da tar de ikke fyr.

Her finner du veldig mange herlige grillretter

Mariner grillmaten selv med disse gode marinadene 

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillede lammeskiver med mynte

Grillede lammeskiver med mynte

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen ingrediensene til marinaden og la den stå og trekke en stund før du legger kjøttet i. Bruk gjerne en dobbel plastpose når du skal marinere kjøtt, det er praktisk og lettvint.
  2. La kjøttet ligge i marinaden i minst en time. Kjøttet kan godt ligge framme i romtemperatur i 2-3 timer, skal du marinere lenger enn det, må du legge kjøttet i kjøleskap.
  3. Ta lammeskivene opp av marinaden og tørk lett av dem med kjøkkenpapir før du legger dem på grillen.
  4. Grill lammeskivene i 4-5 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen.
Server lammekotelettene med bakte poteter med hjemmelaget hvitløksmør, salat og myntegelé.
 
Tips: Dersom du marinerer kjøttet over natten er det viktig at du tar ut kjøttet i god tid før du skal grille det slik at det oppnår romstemperatur før du griller det.
 
Lammeskiver er gourmetmat på grillen. Kjøttet er mørt, har mye god smak og er magert. Lag noen snitt i fetthinnen rundt lammeskiven og få et perfekt resultat.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Argentinsk grillet entrecôte

Argentinsk grillet entrecôte

Fremgangsmåte

  1. Til denne retten bruker du skiver av entrecôte av storfe à 200 g
  2. Finhakk rosmarin og bland sammen med resten av ingrediensene til marinaden.
  3. Legg kjøttet i dobbel plastpose og hell marinaden over, bland godt. La stå i romtemperatur i 1 time, eller ca. 3 timer i kjøleskap.
  4. Ta kjøttet ut av marinaden, dryss over salt og legg kjøttet i en varm grill eller i en varm grillpanne.
  5. Grill på medium varme, 6-8 minutter for medium stekt. Snu kjøttet ofte.

Serveres med en god potetsalat og grillet asparges .

Her finner du mange oppskrifter med entrecôte, også hvis du skal grille den.

Se alle de gode grilltipsene her

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillspyd med nakkekotelett og ananas

Grillspyd med nakkekotelett og ananas

Fremgangsmåte

  1. Skjær beinet av nakkekotelettene og del kjøttet i 2x2 cm store biter. Dryss over salt og pepper.
  2. Skjær skallet av ananasen med en kniv, skjær den i to og fjern kjernen. Del ananasen i like store biter som kjøttet.
  3. Tre på grillspydene kjøtt, ananas og salvie - ca 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd!
  4. Grill spydene på sterk varme ca 3-4  minutter på hver side.
  5. Bruk gjerne ferdigmarinerte nakkekoteletter, eller lag en marinade selv .

Server gjerne med en god potetsalat , en frisk grønn salat og hvorfor ikke noen gode grillsauser .

Tips: Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge i vann i en halvtime først, slik at de ikke tar fyr eller blir altfor svidd.

Her finner du mange oppskrifter med grilling av svinekjøtt

Se alle de gode grilltipsene her

Mariner grillmaten selv med disse gode marinadene 

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Prøv en hot spansk burger

Prøv en hot spansk burger

Fremgangsmåte

  1. Rør inn salt, pepper og hakket grønnpepper i kjøttdeigen. Ikke rør for lenge, da blir deigen seig.
  2. Del deigen i fire. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere.
  3. Stek burgerne på sterk varme, ca 3 minutter på hver side.
  4. Fyll hamburgerbrødene med salat, burger, chorizo eller annen krydret salami, artisjokker, grillet paprika og oliven.
  5. Dette er burgeren for deg som liker seriøst mye smak. Med grillet paprika, chorizopølse og artisjokker på laget blir dette en festburger med sting.

Tips: Det smaker ekstra godt om du lager hamburgerbrød slik Hellstrøm vil at de skal lages og ikke minst smake og aioli selv.

Flere saftige burgere finner du her

Server gjerne noen av disse gode potetene ved siden av

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake
Dagens rett

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake

Østers er ofte et spørsmål om å like eller ikke like. Men de er ikke like utilnærmelig når de serveres i en god saus enten gratinert i skallene eller sammen med asparges.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag denne nydelige retten med kylling og morkler i en kremet saus
Dagens rett

Lag denne nydelige retten med kylling og morkler i en kremet saus

Dette er fast kost på et hvert besøk i det populære vinområdet Jura, men også lett å lykkes med hjemme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Navnet på drinken indikerer very-British-stiff-upper-lip, men smaken er fyldig og sjenerøs
Ukens drink

Navnet på drinken indikerer very-British-stiff-upper-lip, men smaken er fyldig og sjenerøs

For her får den klassiske miksen av gin, sitron og soda følge av kirsebærbrennevin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza som dessert eller kveldskos - din nye favoritt
Ukens kake

Pizza som dessert eller kveldskos - din nye favoritt

Det er nesten ubegrenset hvor fantasifull du kan være med en pizza - bare se her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Serverer du østers på denne måten, vil alle smake
Dagens rett

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake

Østers er ofte et spørsmål om å like eller ikke like. Men de er ikke like utilnærmelig når de serveres i en god saus enten gratinert i skallene eller sammen med asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag denne nydelige retten med kylling og morkler i en kremet saus
Dagens rett

Lag denne nydelige retten med kylling og morkler i en kremet saus

Dette er fast kost på et hvert besøk i det populære vinområdet Jura, men også lett å lykkes med hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet
Dagens rett

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet

Selv om du til tider kanskje har knapt med tid til matlaging, har du alltid tid til denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En smakfull aften med 5 snacksretter til 5 viner - kun 899 kroner!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 18. april

En smakfull aften med 5 snacksretter til 5 viner - kun 899 kroner!

Bli med når ASIA Aker Brygge serverer 5 delikate snacksretter, nøye sammensatt for å komplementere fem spennende viner fra vinprodusenten, Toni Hartl.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Navnet på drinken indikerer very-British-stiff-upper-lip, men smaken er fyldig og sjenerøs
Ukens drink

Navnet på drinken indikerer very-British-stiff-upper-lip, men smaken er fyldig og sjenerøs

For her får den klassiske miksen av gin, sitron og soda følge av kirsebærbrennevin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her