Røye er kanskje den reneste og sunneste oppdrettsfisken vi har tilgjengelig her til lands. - En ting er at den er usedvanlig hardfør og motstandsdyktig mot sykdommer og tåler håndtering godt.
Den kraftige slimproduksjonen og den tette skjellsettingen gjør at den ikke så lett blir syk. Derfor har verken medisinering eller vaksinasjon vært nødvendig så langt. Røya er dessuten en stimfisk som trives med å gå tett. Dermed unngås slitasje på finner og sporer som er et problem for andre laksefisker i oppdrett, forteller Trond Geir Reinsnes i Sigerfjord Fisk AS.
Men røya vil ha rent vann. Og den tåler usedvanlig lave temperaturer. - I perioden november til april holder vannet i merdene 0,9 grader. Likevel er næringsopptaket godt. Resultatet er fast og fin fisk. Laks ville ikke overlevd siden den ville sultet i hjel ved så lave temperaturer, hevder Reinsnes.


Og den kan bli inntil tolv kilo, men vanlig slaktestørrelse er fra 300 gram opp til drøyt 1 kilo. Røye har avlang kropp og et lite hode, og opptrer i mange drakter avhengig av blant annet oppvekstområde. I havet er fisken sølvblank med mørk rygg, men i tiden før gyting blir buken blodrød og sidene brunaktig grønngule. Stasjonær røye har ofte mørkere rygg og sider enn sjørøye. Buken kan bli intenst rød, dels oransje eller gulaktig. Utseendet og forskjellene har gitt flere norske, til dels lokale, navn på fisken, blant annet: sjøblink, røyr, røe, rør, bleike, gautefisk, gib og kolmunn.

Når isen som dekket landet smeltet, og i årtusenene somfulgte, tilpasset røya seg raskt de røffe, kalde og utfordrende omgivelsene som preget det arktiske Norge. Da de første menneskene kom på sin vandring nordover, ble røya en kjærkommen matressurs. Som også var lett å fange på grunn av sitt karakteristiske utseende. Det er dessuten en teori i forskermiljøet at denne fisken levde i elver og vann på Svalbard allerede for mer enn 45.000 år siden!
Røya er fortsatt en arktisk ferskvannsfiskesort, og verdens nordligste i sitt slag som kun trives nord for 60 breddegrader. Den er derfor å finne også i elver og vassdrag på Grønland og Island, i Alaska, Canada og Sibir. Røyas høye toleranse for lave temperaturer gjør at den noen ganger kan oppholde seg sågar under frysepunktet! Det hevdes nemlig at den faktisk kan overleve fastfrosset i is over en kortere periode. Sikkert er det i hvert fall at røye i enkelte områder lever under isen i store deler av året. Og er dermed den mest hardføre av alle fiskeslag. I uminnelige tider har røye vært en viktig del av kosten til urbefolkningen i arktiske områder, og av forståelige grunner nytes den enkelte steder frossen. Kanskje røyesorbet kunne være en moderne vri på denne tradisjonen?
Langtidsbakt røye med asiatisk agurksalat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Legg filetene med skinnet ned i en ildfast form eller på et fat.
Drypp soyasausen og dryss revet sitronskall over fisken.
Bak i ovn ved 50°C i 1 time og 30 minutter. Ikke bruk varmluft, da kan fisken tørke ut.
Soyasausen vil delvis karamelliseres og gi fisken et fint blankt preg og et snev av røyksmak.
Fisken løftes av skinnet ved servering. Den vil være saftig og balansere mellom rå og bakt.
Skrell agurken og del den på langs. Skrap ut innmaten med en skje.
Del den så i 5 - 6 cm lange stykker og videre i små staver.
Bland sesamolje, limesaft og sukker.
Rett før servering vender du agurken og hvitløken i marinade.
Bland resten av marinaden med soya, koriander og olivenolje. Blandingen piskes til en lett saus som dryppes rundt fisken på tallerkenen.
Se flere lekre oppskrifter og les mer om røye her
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Norges sjømatråd og Gastronomisk Institutt
Foto: Tom Haga
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
De Martino Viejas Tinajas Muscat 2018
Chile
Volum: 0.750 Pris: 329,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Greywacke Sauvignon Blanc 2017
New Zealand
Volum: 0.750 Pris: 239,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling Trocken 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 226,00 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Trimbach Gewurztraminer 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 225,00 Basisutvalget -
88 Poeng
Kinn Garborg Altbier
Norge
Volum: 0.380 Pris: 39,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
To Øl Garden of Sweden
Danmark
Volum: 0.330 Pris: 51,10 Bestillingsutvalget
Klar tomatbuljong med dampet Ishavsrøye
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok opp vannet sammen med salt og krydder , legg i fisken og skru ned for varmen. La trekke i ca tre minutter, avhengig av tykkelse på fisken.
Tørk litt av porsjonsstykkene før de fordeles i suppetallerkener.
Her finner du mange flere gode supper
Flere deilige kjøttsupper finner du her
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Ishavsrøye tartar med brødkrutonger og salat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Kinn Skoddehav Kvit Indiaøl
Norge
Volum: 0.750 Pris: 99,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Greywacke Sauvignon Blanc 2017
New Zealand
Volum: 0.750 Pris: 239,90 Bestillingsutvalget -
81 Poeng
Joël Delaunay Le Grand Ballon Sauvignon Blanc 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
William Fèvre Saint Bris 2015
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 199,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Reverdy Sancerre 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 232,00 Basisutvalget -
80 Poeng
Haandbryggeriet Dobbel Wit
Norge
Volum: 0.330 Pris: 51,00 Bestillingsutvalget
Kryddergravet røye med avocadosaus
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Krydrene ristes i varm panne i ca 5 minutter, for å forsterke smaken. Panna skal være varm, men ikke så varm at det begynner å ryke, da kan krydderne brenne seg.
Kjøl ned og mal på en krydderkvern.
Legg filetene i en dyp bakke/ fat, og fordel salt, sukker og krydderblanding på filetene. De legges så parvis, med kjøttsidene mot hverandre. Trekk plast over og legg dem i press.
Filetene skal graves i to døgn, og skal snues etter 1 døgn slik at de som ligger i bunn kommer øverst og omvendt.
Ved servering skjæres røya i tynne skiver, på langs, og legges på tallerken. Anrettes med avocadosaus og litt salat.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Foto: Tom Haga
Drikke som passer til denne oppskriften
Blomkålsuppe med røkt Ishavsrøye
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Filetene deles i 10 porsjonsstykker. Fordel salt over disse, og la saltet trekke i 10 - 15 minutter. Jo tykkere stykkene er, jo lenger kan de stå. Saltet skylles av, og fisken tørkes godt. Varm opp ovnen til 180 grader.
Fiskestykkene legges på rist og settes inn i ovn ved 180 grader, sammen med en boks med brennende røykspon. Skru av ovnen og la det stå i ca 8-10 minutter.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
Pascal Jolivet Sancerre 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 250,00 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Paul Delane Crémant de Bourgogne Brut Rosé
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 209,90 Bestillingsutvalget -
79 Poeng
Cono Sur Sauvignon Blanc Reserva Especial 2019
Chile
Volum: 0.750 Pris: 134,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Ulvik Frukt og Cideri Hakastadsider Gravenstein 2018
Norge
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Serragghia Zibibbo Bianco
Italia
Volum: 0.750 Pris: 699,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Tillingham White
England
Volum: 0.750 Pris: 249,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
La Sorga Kukuyodel
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 389,90 Bestillingsutvalget
Panert og fritert røye med chips og rødbetesalat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Drikke som passer til denne oppskriften
Dampet ishavsrøye med fersk surkål og syrlig smørsaus med gressløk
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Løft fisken ut og legg den på et klede så overflødig vann får renne av. Løftes av skinnet før den anrettes på tallerken.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Foto: Tom Haga
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 Poeng
Greywacke Wild Sauvignon 2018
New Zealand
Volum: 0.750 Pris: 269,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling Trocken 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 226,00 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Trimbach Riesling 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 210,00 Basisutvalget -
81 Poeng
Joël Delaunay Le Grand Ballon Sauvignon Blanc 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Lindheim Farmer's Reserve Avalon
Norge
Volum: 0.380 Pris: 125,00 Bestillingsutvalget
Gratinert ishavsrøye med Gruyèresaus, brokkoli og soltørket tomat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Drikke som passer til denne oppskriften
Skinnstekt røye med gnocchi, salviesmør og ristet sopp
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Krydre fisken og vend skinnsiden i mel. Varm opp en stekepanne på høy temperatur, ha i olje og la denne bli varm.
Legg i fisken, skinnsiden ned, og tilsett smøret. La det steke et minutt før du skrur ned litt for varmen. Stekes videre i ca 2 minutter, litt avhengig av tykkelse. Fisken skal være god og sprø på skinnsiden og varmen skal nesten ha trukket helt gjennom fisken, men det er fint om den er en anelse rå ytterst på kjøttsiden. Dersom fisken skal være helt gjennomstekt snues filetene de siste 20-30 sekundene.
Anrettes med skinnsiden opp.
Jobb inn eggeplommer, hvetemel og parmesan, for hånd eller i en kjøkkenmaskin, til en jevn masse som ikke klistrer. Smak til med salt og pepper.
Rull lange, tynne pølser som deles opp i små biter på størrelse med kirsebær.
Kokes i godt saltet vann. Når de er ferdige stiger de til overflaten. Løft ut og la de tørke litt før servering. Gnocchi kan kokes i forveien, kjøles ned og stekes opp igjen rett før servering.
Ved anretning drysses litt revet parmesan over og gjerne litt kvernet sort pepper.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Drikke som passer til denne oppskriften
Røye Saltimbocca med stekesjy, potetpuré og fennikel-tomatsalsa
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Varm opp en stekepanne, ha i olje og la denne bli varm. Stek fisken ved høy temperatur på begge sider, til fisken er nesten gjennomstekt og skinken er sprø. Ca 1 minutt på hver side skal være nok, litt mer om filetene er tykke.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Drikke som passer til denne oppskriften
Mandelstekt røye med kultursalat og potet-pepperrotgrateng
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk og Gastronomisk Institutt
Ovnsbakt Ishavsrøye på fransk vis
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Pisk eggplommer, sitron og dijonsennep skummende over et vannbad.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Foto: Tom Haga