Asparges er lett å dyrke, og de lekre, vitaminrike, grønne aspargesskuddene kan bli til en årlig tilbakevendende, kulinarisk glede i mai og juni måned, nettopp de måneder,
hvor man kanskje mest savner nye og friske grønnsaker.
Toppen på aspargesen er veldig dekorativ. De tynne, lett hengende grenene og de nålelignende bladene gir planten et elegant utseende. Derfor kan asparges også utmerket innpasses i prydhaven din. Den friske, grønne aspargestoppen er i tillegg anvendelig som pynt i blomsterbuketter.
Aspargessalat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del paprikaene i to. Ta ut innmaten og legg de med skinnsiden opp i en langpanne. Pensle de med litt olje og stek på 250 °C. Bruk gjerne grillelementet og stek til skinnet blir svart.
Legg de ferdigstekte paprikaene i plast til de er avkjølt. Ta av skinnet og skjær paprikaen i strimler.
Skrell løken og del den i båter. Fres den i litt olje i en panne. Ha i asparges og la den steke med i 3-4 minutter.
Anrett asparges, løk og paprika på et fat. Bland sammen ingrediensene til vinaigrette og hell over. Topp det hele med parmesan.
Her finner du mange deilige retter med asparges
Har du lyst på en annen salat finner du veldig mange her
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Studio Dreyer-Hensley
Drikke som passer til denne oppskriften
Ørretrullade med sjøkreps og asparges
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Charles Tjessem
Foto: Tom Haga
Drikke som passer til denne oppskriften
Asparges med skinke og parmesan
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Asparges kokes et par minutter i kokende vann med litt salt og sukker i. Det er en fordel å koke i en høy kjele slik at tuppene holder seg fine. Avkjøles i iskaldt vann ca. 1 minutt.
Fordel de ferdig kokte aspargesene over på fire tallerkener. Legg over en skive spekeskinke pr. porsjon og dryss over reven fersk parmesanost. Drypp over noen dråper god olivenolje. Retten serveres med fersk gjærbakst.
Her er mange deilige retter med asparges
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Østers i smørsaus med asparges
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Åpne østersen og hell av vannet i østersen i et målebeger. Skjær østersene forsiktig løs fra skallet. Hell østerskraften i en kjele og varm opp. Legg østersene oppi og skru ned varmen. Damp forsiktig i 1 minutt. Ta opp østersene og hold dem varme. Ta vare på kraften.
NB: Hvis du ikke klarer å åpne østersene, kan du dampe dem åpne. Skrubb østersene godt og skyll dem. Legg en liten rist i bunnen av en kjele. Stable østersene oppå og skru varmen opp på full styrke. Damp i noen få minutter mens du rister på kjelen et par ganger til østersene har åpnet seg. Ta dem raskt ut av kjelen. Skjær østerskjøttet forsiktig fra skallet. Ta vare på østerskraften.
Varm olje i en kjele og fres sjalottløken til den blir blank og myk. Tilsett vin og kok inn til en tredel gjenstår. Hell på østerskraft og kok inn til halvparten gjenstår. Tilsett fløten og tabasco og kok inn til sausen tykner. Rør inn smøret og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm. Like før servering røres de friske urtene og østersene inn.
Skrell aspargesene og kok dem i lettsaltet vann i fire minutter til de er møre men ikke helt myke. Skyll i kaldt vann og fordel på fire tallerkener. Hell sausen over.
Sendt inn av Apéritif
Foto: Eksportutvalget for fisk
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
Italia
Volum: 0.750 Pris: 275,00 Bestillingsutvalg -
87 Poeng
Bouchard Chablis Grande Réserve Vieilles Vignes 2001
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 150,80 Bestillingsutvalg -
81 Poeng
Les Grès Chardonnay Viognier 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 119,90 Basisutvalget -
80 Poeng
Bouchard Bourgogne Côtes d'Auxerre Chardonnay
Frankrike
Volum: 3.000 Pris: 398,80 Bestillingsutvalg -
80 Poeng
Charmeroy Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 89,80 Bestillingsutvalg
Gratinert chevre med asparges i vinaigrette, rosin og portvinssaus
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Legg osten på toasten og gratiner i salamander eller med en gassbrenner. Blancher aspargesene og vend i vinaigrette.
Sendt inn av Trond SvendgårdRestaurant Lysthuset, BodøVinforslag: Aase Jacobsen
Drikke som passer til denne oppskriften
Speket kalkunfilet med asparges
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok aspargestoppene rask i lettsaltet vann og avkjøl dem i kaldt vann. Rull en skive speket kalkun rundt hver aspargestopp. Anrett to aspargesruller på hver tallerken med litt høvlet parmesan, "mimosadryss" (=hardkokt eggeplomme presset i en hvitløkspresse) og drypp av pesto rundt.
Sendt inn av Matprat.no
Drikke som passer til denne oppskriften
Hummer med spinat og fersk asparges
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok hummerne i ca ti minutter i saltet kokende vann sammen med dill eller dillfrø. Vannet skal dekke hummerne godt. Obs: kok ikke for lenge.
Skjær medaljonger av stjerten med skallet på. Knekk klørne.
Lag en saus av hummerkraft og kremfløte. Kok biter av zucchini og asparges. Fres fersk spinat i smør.
Arranger hummerne på tallerken, legg opp zucchini, spinat og asparges. Garner med finskåret gressløk.
Dette er en uvanlig, men enkel, hummerrett som vekker beundring i sin spennende presentasjon. Til sausen benytter Mikael Öster hummerkraft som kokes etter en klassisk oppskrift. Men det går også bra med ferdig hummerkraft, som finnes ferdige i spesialforretninger. Selvfølgelig kan du også kjøpe ferdigkokt hummer.
Sendt inn av Mikael Öster, Tanums Gestgifveri
Foto: Tomas Yeh
Sotstekt- & krydret ørret
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bland chilipulver, sukker, kummin og timian med salt og olivenolje. Gni blandingen inn i fiskefileten (NB på begge sider). Grill eller stek ved relativt sterk varme i 3-4 minutter på hver side eller til fiskekjøttet lett lar seg dele opp i flak.
Anrett fisken oppå grønnsakene. Server med potetskiver som er vendt i olivenolje og litt salt stekt i ovn ved 200 grader i ca 20 minutter. Fisken er så saftig i seg selv at saus er unødvendig.
pris pr porsjon ca kr 45,-
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk/Apéritif
Foto: Aina Hole
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Brocard Sainte Claire Chablis 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 220,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2017
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Bestillingsutvalget -
82 Poeng
Tierra de Luna Bonarda 2010
Argentina
Volum: 0.750 Pris: 124,70 Bestillingsutvalg -
80 Poeng
Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2017
Italia
Volum: 0.750 Pris: 144,90 Bestillingsutvalget -
77 Poeng
Albrecht Pinot Gris Réserve 2011
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 159,00 Bestillingsutvalg
Laks og asparges
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Lag marinaden og legg aspargesbitene i marinaden. Dekk med folie og la aspargesen marinere 1 time i kjøleskap.
Grill asparges og laks på god varm grillpanne i 3-4 minutter, alternativt på utegrillen. Server med loff og øl eller hvitvin.
Tips! Kokt jasminris kan også brukes som tilbehør.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Drikke som passer til denne oppskriften
Biff med scampi
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Lag marinade av olivenolje, sitronsaft, hakket chilipepper, finhakket hvitløk, tandorikrydder og salt. Rens scampiene og hell over marinaden.
Krydre biffene og stek de på middels varme til det begynner å piple på oversiden. Snu biffene og stek de videre til rosa kjøttsaft pipler fram. Ta biffene ut av pannen.
Tre scampiene på grillspyd og fres dem i marinaden i 2-3 minutter. Stikk spydet i biffen og hell over litt av marinaden. Server med asparges og sjysaus tilsatt eple og timian.
Ta en titt på våre 130 oppskrifter med biff
Her finner du 25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny
For flere oppskrifter med et lett tilsnitt, se vår seksjon Lett og godt
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 Poeng
Malvirà San Michele Barbera d´Alba 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 205,90 Bestillingsutvalget -
The Bernard Series Organic Syrah 2014
Sør-Afrika
Volum: 0.750 Pris: 299,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Route du Van Shiraz Cabernet 2014
Australia
Volum: 0.750 Pris: 119,80 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Le Lude Reserve Rosé Brut
Sør-Afrika
Volum: 0.750 Pris: 269,00 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Edge Brewing Plutonium Typhoon Oskar Blues Collaboration
Spania
Volum: 0.330 Pris: 59,90 Bestillingsutvalget
Forskjellen på hvite og grønne asparges er kun av dyrkningsmessig art. Hvite asparges får man når man setter opp jorden i bed over aspargesrekken. Derved vokser de grodde aspargesskuddene nede i jorden i bedet. Aspargesskuddene forekommer da som hvite eller såkalte blekede aspargesskudd.
Grønne asparges får man når man unnlater å sette jorden i bed og lar aspargesskuddene vokse direkte og fritt opp i sollyset. De får da ved lysets og solens påvirkning den grønne fargen. Derfor har de et større vitamininnhold enn den hvite aspargesen.
Den hvite aspargesen, som vokser opp gjennom jorden i oppsatte bed, får en noe treaktig overflate, som skal skrelles vekk innen de er spiselige. Den grønne aspargesen, som vokser opp i lyset, er uten den treaktige overflaten og kan tilberedes uskrellet.
Det er visse grønne aspargessorter, som med hensyn til farge og skjørhet, er bedre egnet til dyrkning av enn andre. En av dem er den tyske sorten Spaganiva. En annen og kanskje den beste, er den danske sorten Årslev 270. Den gir god avkastning, skuddene har en pen, lysegrønn farge - de er velsmakende og er også velegnet til dypfrysning. Ettersom jorden ved dyrking av grønne asparges ikke skal settes opp i bed, kan man dyrke dem i så vel lett som tyngre jord. Det største utbytte oppnås på en varm og solrik plass.
En aspargesplante ligner nesten en sjøstjerne i form - en rosett med lange røtter ut til sidene. En god plante skal ha minst 6-8 kraftige røtter. Den ideelle plantetid er fra ca. midten av april til midten av mai måned. Det skal erfaringsmessig helst være noe varme i jorden. Man skal være påpasselig med at plantenes røtter ikke tørrer ut innen utplantningen. Planteavstanden for grønne asparges i haven kan være 1 meter mellom rekkene og 30 cm. mellom plantene. Aspargesplanter skal plantes dypt. Røttene og plantehodene skal plantes ca 15 cm. under jordoverflaten.
Plantingen foretas best ved at man graver en renne på ca 40 cm. bred og 20 cm dyp. Deretter løsnes jorden med en hakke 25 cm. lengre ned. Hvis jorden er leirete, er det lurt å blande inn litt næringsberiket jord. Plantene legges med utbredte røtter på den luftige jorden. Vær oppmerksom på at plantene ligger 15 cm. under jordoverflaten. Plantene dekkes deretter med 15 cm. muldjord og vannes dersom jorden er tørr. Etter vanningen drysses yterligere et tynt lag jord på slik at jorden blir plan. Dermed unngår du at jorden får en hard skorpe etter vanningen.
De første 2 år etter utplantingen skal aspargesplantene ha lov til å gro - slik at den får et kraftig rotnett. Tredje år etter utplantningen kan man høste en del aspargesskudd fra begynnelsen av mai til først i juni måned. De påfølgende år kan man høste fra først i mai til sist i juni måned.
De grønne aspargesskuddene høstes når de har en lengde på 18-20 cm. Man skjærer dem av like ved jordoverflaten. Skuddene skal ikke bli lengre eller eldre enn at skuddets hode beholder en lukket spiss. De vil da være skjøre og uten treaktig vev. En vellykket aspargeskultur kan gi 300-400 gr. fine aspargesskudd pr. plante om året. En aspargesplante kan utmerket gi et godt utbytte i inntil 15-20 år, men det største utbytte får man i alderen fra 5-10 år.
Aspargesplantenes gjødselbehov er ganske moderat. Hvis man tilsetter 1 kg. blandingsgjødning pr. 10 kvm. tidlig på våren, og 1 kg. kalk etter aspargeshøsten, er det fullt tilstrekkelig. Et godt organisk gjødsel vil også være særdeles velegnet. Det er viktig å fordele gjødsel jevnt fordi sugerøttene strekker seg langt ut til sidene. Asparges foretrekker kalkrik jord. Ph-verdien bør være 7,0-7,5.
Sent på høsten, når aspargestoppen er visnet, bør den skjæres av helt nede ved jorden og brennes av hensyn til smittestoff av aspargesrust. Deretter dekkes godt til for å beskytte mot frost. Aspargesplanter er i liten grad utsatt for sykdoms- og skadedyrsangrep. Skulle uhellet være ute, bør man søke hjelp hos den lokale gartner.
Ved tilberedning av grønne asparges er en passende koketid ca. 4-6 minutter, alt etter aspargesskuddenes tykkelse. Ved dypfrysing bør man ikke blanchere aspargesskuddene. Ved blanchering blir aspargesskuddene mer bløte ved tilberedningen.