I fjor økte salget med hele 40 prosent sammenlignet med 2001. Bransjen jubler over den positive utviklingen. Blant salatene som øker mest er ruccola, lollo og ekebladsalat. For noen sorter er salget tredoblet. Ferdigsalater på pose er også meget populære. I fjor økte salget med rundt 17 prosent.
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="oppskrift">Nederst i denne artikkelen finner du femten deilige salatoppskrifter fra Apéritifs kokebok (klikk her)
- Det har skjedd enorme endringer siden den gang du som oftest fikk kinakål med Thousand Island-dressing. På midten av åttitallet kom isbergsalaten. For to år siden kom spesialsalatene for fullt. Særlig de siste fem årene har antall sorter økt voldsomt, sier direktør Kristian Nergaard i BAMA, som er Norges største frukt- og grønnsakgrossist.
Vi spiser oftere ute, og vi reiser mer. Der får vi kjennskap til disse nye salatvariantene og vil prøve det hjemme. Før visste ingen hva ruccolasalat var for noe. Nå er den svært populær på norske kjøkkener. Nergaard mener at forbrukernes handlemønstre skifter i takt med matmoten.
Mer ferdigsalat
- Frodig bruk av salater blant TV-kokker og i kokebøkene påvirker folk. I de ferdigkuttede salatene er jobben allerede gjort. Over halvparten av norske husholdninger består av en til to personer. De planlegger ikke innkjøpene slik større familier ofte gjør. Ved å kjøpe oppkuttet, fersk salat slipper de å kaste resten av et salathode som bare blir liggende i kjøleskapet.
Fortsatt vekst
- Denne salatvarianten kommer til å øke enda mer. Om fem år vil bearbeidede produkter antakeligvis stå for 10-12 prosent av frukt og grønt-omsetningen i norske butikker. I Nederland står den allerede for 30 prosent, sier han.
Salater er blitt dyrket i årtusener. I Norge går salathistorien rundt 400 år tilbake i tid. Ifølge Toril Gulbrandsen hos Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, har trendsalaten, ruccola, lange tradisjoner.
- Den bitre ruccola-salaten er nevnt i den første norske hagebok, Horticultura, utgitt i 1694 av Christian Gartner. Det er imidlertid lite trolig at den ble dyrket i Norge på den tiden. Under romertiden ble den brukt som salatgrønnsak og som medisin mot slangebitt. Om det var dens bitre smak som inspirerte til denne bruken, er uvisst, sier hun.
De eksotiske salatenes økende popularitet skyldes at dagligvarebutikkene satser på gode frukt- og grøntravdelinger, mener Gulbrandsen
- Jo mer bugnende salatdisker, desto mer selger butikkene. Forbrukerne handler der grønnsakene er best. Salater er sarte planter som trenger riktig pleie og oppbevares kjølig for å holdes friske. Og husk: de skal aldri skjæres med kniv, men rives med fingrene, sier hun.
Kilde: BAMA/Newswire
Fakta om salat
w Frisella
Denne salaten er en krysning mellom Isbergsalat og Frisee. Den er sprø og saftig og mild på smak.
w Lollo Rosso
Dette er en finkruset salat med et fint fargespill fra lys grønn til dyp lilla. Smaken er mild og harmonerer fint sammen med andre salatvarianter. Den har kort holdbarhet. Det finnes også en grønn variant av Lollo.
w Ekeblad
Kommer i to varianter, den røde og den grønne. Bladene er tynne og flikete. Smaken er mild og med en fin aroma. Ekeblad er dekorativ som pynt og god i lag med andre salater i samme saltbolle.
w Eskaroll
Dette er salaten med store hoder og et litt rufsete utseende. Fargen er lys grønn ytterst og gulhvit innover. Bladene er store, krusete og sprø. Smaken er fyldig, aromatisk og bitter. Eskaroll har en meget god holdbarhet.
w Ruccola
Er blitt svært populær på kort tid. Ruccola har smale og sterkt flikete blader med en matt grønn farge. Det brukes kun unge blader som selges løst eller pakket på brett eller i pose. Smaken er svært kraftig og Ruccola brukes både som salat og som en krydderurt.
w Romanosalat
Har vært kjent siden det gamle Egypt. I dag er Romanosalaten den vanligste salaten i de fleste Middelhavslandene. Salaten har store hoder av avlange, sprø blader. Smaken er svært kraftig, litt søt og bitter.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker