Flere wokretter

Wok med shiitake & scampi

Fremgangsmåte

Del opp alle grønnsakene i strimler eller biter.

Varm opp woken med 1/3 av oljen, og begynn med å steke soppen. Du ser at at oljen er varm nok ved å prøvesteke en liten bit. Når oljen freser, er den passe varm.

Sil av kraften, ha i resten av oljen, og ha så i løken. La dette steke et øyeblikk før du har i rettich, persillerot og resten av grønnsakene. Spinat og purre has i sist. La alt steke i 2-4 minutter. Ha i scampiene tilslutt - de skal bare bli rosa - da er de ferdige. Ligger de for lenge blir de seige og tørre.

Helt tilslutt tilsettes soyasausen og buljongen. Hvis du ønsker retten noe tykkere, ka den jevnes ut med 2 ss maisennamel utrørt i 2 ss vann. Server straks.

Til denne retten serveeres ris som evt. kan kokes med gurkemeie eller safran for å få en gul farge. Dersom ønskelig kan scampiene byttes ut med 4-500 g kyllingfilet.

Fakta:
Shiitake er en eksotisk gjest fra Kina, Korea og Japan som ofte dyrkes på eiketre etter en mer enn 1000 år gammel oppskrift.

Shiitake er en velduftende og raffinert sopp som kjennetegnes av en fin og mild soppsmak. Fersk shiitake egner seg til de fleste former for tilberedning, steking, til supper, eller som tilbehør. Men, den er tungt fordøyelig og bør derfor stekes/kokes godt i tilberedningsprosessen.

Tørket shiitake har en fastere konsistens og egner seg meget godt til blant annet orientalsk mat.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønnsakwok med fisk og reker

Fremgangsmåte

Oljen varmes i wokpannen, og salt og hvitløk tilsettes. De oppdelte grønnsakene legges i og stekes under konstant omrøring. Buljong, soyasaus og mango-chutney tilsettes. Det hele gis et oppkok.

Fiskestykkene dyppes i sitronsaft og fordeles over. Surres 5-10 min. Rekene tas i. Smakes til og jevnes ev. med maizennamel.

Foto: Kim Holthe.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lamme-wok med Black Bean-saus

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i tynne strimler, og stek det hurtig i olje på god varme. Skjær paprika i biter, løk i ringer og gulroten høvles med ostehøvel. Ta kjøttet ut av pannen, og fres grønnsakene raskt i olje. Ha alt tilbake i pannen, og tilsett sausen. Vend blandingen forsiktig et par ganger, og server med nudler.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling med nudler

Antall porsjoner

1

Ingredienser

Fremgangsmåte

Stek en kyllingfilet i 3-4 minutter på hver side i en stekepanne ved middels sterk varme. Ta opp fileten og hold den varm. Sett over nudler til kok. Fres wokgrønnsaker et par minutter i varm panne. Bland de kokte nudlene med grønnsakene og legg kyllingfileten på toppen. Soyasaus eller søt chilisaus smaker godt til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

God, grønn wokpanne

Fremgangsmåte

Oljen varmes i wokpannen. De oppdelte grønnsakene tilsettes og det hele stekes under konstant omrøring. Ha i soyasaus, evt. sherry, brunt sukker og ingefær. Smakes til med salt og pepper.

Varier gjerne ved å tilsette kylling eller svinekjøtt i strimler.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med svinekjøtt, banan og cashewnøtter

Fremgangsmåte

Stek svinekjøttet sammen med hakket ingefær i wok eller stekepanne. Tilsett skivede bananer og nøtter, og vend det forsiktig sammen med kjøttet. Bland i chilisaus og server med ris eller nudler.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling i stekt ris

Fremgangsmåte

Stek fennikel og selleri noen minutter i olje i en wok eller en stor panne. Ha purre, chili, ingefær og kyllingstrimler i pannen. Stek til kyllingkjøttet er jevnt hvitt over det hele. Tilsett sjampinjong og stek dem til blir blanke. Ha i kokt ris og la alt bli varmt. Server med soyasaus.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med reker og søt chilidip

Fremgangsmåte

Tilbered risnudlene som anvist på pakken.

Rens rekene. Varm opp oljen i en wok eller dyp stekepanne. Tilsett hvitløk og ingefær og fres i 1 minutt ved ikke for sterk varme til alt er gyllent.

Skru opp varmen og ha i purreløk og paprika og la det frese i ca 1 minutt. Ha deretter i aspargesbønnene og la det frese i 1 minutt. Tilsett søt chilisaus og la småkoke i ca 1 minutt til.

Ha i rekene og fres dem med i 1 minutt. Bland risnudlene med sausen og server. Alternativt kan du anrette risnudlene på tallerkener og fordele rekesausen over. Pynt med frisk koriander.

Hva drikker du til?

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Skalldyrpasta

Fremgangsmåte

Kok spagettien etter anvisningen på pakken, men uten på tilsette salt. Pill rekene, finhakk løk, hvitløk og urter. Riv chilipepper og press sitron.

Løs opp hønsebuljong med litt vann i en stekepanne eller wok. Tilsett hvitløk og løk, og rørfres i ca 2 min. Bland i reker/scampi, persille, basilikum, sitronsaft og chili. Sil vannet av spagettien i et dørslag, og legg den på et egnet serveringsfat. Pynt med reker/scampi og koriander, og server straks.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med marinert svinekjøtt og nudler

Fremgangsmåte

Finhakk hvitløk og chili. Riv ingefæren. Bland dette sammen med kjøttet og soyasausen og la det marinere ca. ½ time. Skjær purre, paprika, løk og gulrot i ringer og biter. Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Stek kjøttet raskt i olje i flere omganger, 2-3 minutter på sterk varme. Fres grønnsakene raskt, bland i kjøttstrimlene og rør nudlene forsiktig i tilslutt. Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt salt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svinekjøtt med nudler

Fremgangsmåte

Skjær kjøtt, kål og vårløk/purre i strimler og chili i ringer. Finhakk hvitløk og ingefær. Del løken i tynne båter.

Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Varm olje i panne/wok og fres kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme.

Surr grønnsakene sammen med ingefær og chili et par minutter. Ha så i kinakål sammen med nudlene og kjøttstrimlene.

Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt salt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svinekjøtt i wok

Fremgangsmåte

Grovriv gulrot. Skjær paprika i strimler og purre i ringer. Skjær kjøttet i tynne strimler.

Varm oljen til det ryker svakt og brun kjøttet i små porsjoner 2-3 minutter på sterk varme. Legg til siden.

Fres grønnsakene i olje, ha kjøttet tilbake i woken og bland sammen.

Bland sammen buljong, maisenna og ingefær og hell over. Rør til det koker, smak til med salt og pepper og la det trekke et par minutter.

Serveres med kokt ris.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

God, grønn wokpanne

Ingredienser

1 stk
bit frisk ingefærsalt og pepperpaprikakrydder
1 ss
soyasaus.

Fremgangsmåte

Oljen varmes godt og de oppdelte grønnsakene has i pannen og freses i 5-6 min. Smakes til og serveres umiddelbart. Egnet tilbehør er kokt ris, poteter eller gjærbakst.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hval i wok

Fremgangsmåte

Varm oljen i en wok eller stekepanne med høye kanter.

Ha i kjøttet og stek det raskt til det er brunt. Dryss over litt salt og pepper. Ta det ut av pannen og hold det varmt.

Stek grønnsakene raskt på god varme til de har tatt farge, tilsett de ferdigkokte nudlene.

Rør sammen ingefær, soyasaus, buljong og maisennamel. Ha blandingen opp i pannen og la det hele koke opp. Smak til med salt og pepper.

Legg i det ferdigstekte kjøttet og server umiddelbart.

Tips: Ha gjerne litt ristede sesamfrø over retten.

Her er flere oppskrifter med wok

Lekre hvaloppskrifter finner du her

Les mer om hval her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laks i wok

Antall porsjoner

4

Ingredienser

0.5 dl
stekeolje
2 dl
purre/vårløk i biter
1 dl
fiskebuljong/kraft
0.5 dl
0.5 ts
"Fem-krydder"- om du har
Tilbehør

Fremgangsmåte

Gjør klar alle grønnsakene. De skal renses og kuttes i strimler eller skiver. Broccolien deles i små buketter og stilken skjæres i skiver. Fiskefiléten skjæres i terninger ca 3x3 cm, pass på at alle bein er fjernet. Varm oljen i en stekepanne eller wokpanne til den er godt varm. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss litt salt og pepper over. Stek raskt broccoli, gulrot, og purre 2 -3 minutter og legg dem over fisken på fatet. Stek deretter løk og hvitløk 2 minutter. Tilsett soyasaus og fiskebuljong og jevne med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med "fem-krydder" ev salt og pepper.

I denne sausen kan du også ha i 1 ts revet frisk ingefærrot og ½ finhakket chili dersom du vil ha en sterkere saus. Hell sausen over fisken og grønnsakene. Fem-krydder er en kinesisk krydderblanding som du får kjøpt i internasjonale butikksenter. Det kan sløyfes eller du kan prøve andre krydder for eks. andre orientalsk krydderblandinger. Det finnes mange typer i handelen etter hvert. Andre grønnsaker kan brukes. Velg gjerne et par hovedgrønnsaker og 2-3 smaksgrønnsaker.

Tips til risen:
Surr risen i litt olivenolje og ha en fiskebuljongterning i kokevannet. Tilsett 1/2 dl grovhakkede hasselnøtter, pinjenøtter eller cashewnøtter når den er ferdig.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Indonesisk grill-wok

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene til marinaden i en plastpose. Tilsett kyllingstimlene og bland dem godt med marinaden. La posen ligge i kjøleskapet fra 1/2 - 3 timer.

Ta kyllingstrimlene opp av marinaden og stek dem i en wokpanne som er beregnet for grillen. Når kjøttet er hvitt rundt det hele kan grønnsakene tilsettes. Fres alt sammen noen minutter. Server woken med ris, gjerne krupuk (maisbrød), søt chilisaus og soyasaus.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønn wokpanne

Fremgangsmåte

Oljen varmes først opp i wok pannen eller en tilsvarende panne. De oppdelte grønnsakene tilsettes i porsjoner og stekes raskt under konstant røring. Ta så i soyasaus og de øvrige smaksetterne. Wokmat serveres umiddelbart.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling-wok

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfilet i strimler, og tørk den godt av.

Skjær også grønnsaker (type og mengde etter ønske) i strimler eller terninger. Sett på vann til nudlene.

Varm litt olje i en wok, og brun kyllingen i oljen, sammen med hvitløk og chili - ha gjerne litt soyasaus på helt på slutten av stekingen. Når kyllingen er blitt fint lysebrun, ta den ut av woken(pass på steketiden, den blir fort tørr!), og ha litt mer olje i woken etter behov.

Surr så grønnsakene kjapt i woken, slik at de beholder fargen og sprøheten. Når vannet til nudlene koker, ha de i, og kok dem i 2-3 min UTEN (!) å ha i krydderposen.

Når grønnsakene er ferdigstekt, ha kyllingen i sammen med grønnsakene, sil vannet av nudlene og ha de også oppi woken sammen med resten. (Skru ned varmen!) Surr alt godt sammen, og ha i en god dæsj med Oyster Sauce, Sweet Chili Sauce og litt soyasaus og vend alt godt sammen.

Har du et favorittkrydder med litt "kick" i, kan du gjerne ha dette i også. Sett gjerne woken rett på bordet, slik at man kan ta så mye man selv ønsker. Serveres med godt å drikke til, og spises med pinner.

Her finner du mange oppskrifter med wok

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Szechuan sweet and sour scampi

Ingredienser

Antall porsjoner: 2
300 g
0.5 stk
0.5 stk
1 stk
1.5 ts
risvinagrette

Fremgangsmåte

Ta vekk skallet på scampiene men la halen være igjen. Wok dem på høy varme et par min til de er røde og ikke rå. Ta de opp og kutt grønsakene i strimler og ingefær,hvitløk og chilli i bittesmå biter og wok alt sammen på høy varme i et par minutter. Ha tilslutt i scampien og resten av ingrediensene utrørt i kopp med vann og juicen fra ananas. Kok til det har tyknet passe.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Turbo-kylling

Ingredienser

Antall porsjoner: 2
1 stk
kylling/kyllingfilet
1 stk
boks bambusstenger
litt
jerngryte eller wok

Fremgangsmåte

Sett på risen først, det andre tar ikke lenger tid enn at du rekker det mens den koker. Rens kyllingen og del den i små biter. Ved bruk av kyllingfilet må disse stekes først. Del så opp grønnsakene i passelig store firkanter. Stekes i oljen på sterk varme et par minutter, og deretter tilsettes kyllingen. Krydre med paprika, karry, salt og godt med pepper. Tilsett så den ferdigkokte risen, og bland godt.

Til slutt heller du godt med soyasaus over det hele. Blir det tørt kan det spes med litt vann. Retten skal serveres med varme baguetter til, og kanskje en god flaske vin.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen