Kongesalat
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Legg kongerekene i marinade av olivenolje, chilisaus og finhakket chili ca. 1 time.
Stek scampien og asparges på middels varme.
Skjær agurk, paprika, spekeskinke og mozzarella i små biter. Skjær tomatene i båter. Skyll ruccula i rennende vann, og bland sammen med resten av ingrediensene.
Lag dressing av olivenolje, balsamico, dijonsennep, sukker og pepper. Hell dressingen over og vend den i salaten.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
Marinert asparges- og spekeskinkerull
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell den nedre delen av aspargesen og brekk av rotenden. Forvell i kokende vann i 2-3 minutter. Skyll aspargesen i kaldt vann og tørk forsiktig. Rull en spekeskinkeskive rundt hver asparges og legg dem tett på et serveringsfat. Dette kan du gjøre klart kvelden i forveien.
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
J. Moreau Saint Bris Sauvignon 2012
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 125,00 Basisutvalg, kategori 3 -
83 Poeng
Bouchard Père & Fils Mâcon-Villages
Frankrike
Volum: 3.000 Pris: 649,90 Basisutvalget -
84 Poeng
Delorme Organic Crémant de Bourgogne Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 199,90 Basisutvalget
Kamskjell med pesto og marinade
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær squash i halve skiver, dryss på salt og la dem ligge under press (med en tallerken på) 2-3 timer. Hell fra vannet som dannes.
Bland sammen alt til marinaden og legg i renset paprika og squash.
Vask paprika, tørk og dem i to. Legg paprika med skinnsiden opp under ovnsgrillen til de blir mørke. Ta dem ut og la ligge i en plastpose en stund, trekk så av skinnet og skjær i strimler.
Tørk kamskjellene og krydre dem med karri, salt og pepper. Stek kamskjellene ca. ½ minutt på hver side. Ikke for lenge - da kan de bli seige.
Legg opp skjellene på tallerkner, sammen med grønnsakene og pestoen. Stikk inn brødskivene og dryss rundt fetaost.
Sendt inn av Kjøkkensjef Kjell Arne Johnsæter / TINE Kjøkken
Kamskjell og rekesnadder
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær ut kamskjellkjøttet og fjern den lille muskelen. Skjær kamskjellkjøttet i tykke skiver og behold rognen hel. Stek kamskjell og rogn lett på pannen noen sekunder på hver side.
Fjern tomatskallet, ta ut innmaten av tomaten og skjær tomatkjøttet i terninger.Bland tomatterningene med de øvrige ingrediensene til sausen. Bland reker og kamskjell forsiktig sammen og fordel sausen over.
Tips: Vask de underste skjellhalvdelene, tørk dem og server retten i disse.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
Blåskjell med øl
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skyll blåskjellene i kaldt vann og kontroller at alle skjellene er lukket. Åpne skjell er døde og skal kastes.
Legg blåskjellene i en stor kjele, sammen med løk, selleri og vann. Legg på lokk og sett over sterk varme. Kok skjellene til de har åpnet seg. Rør rundt i kjelen et par ganger for å sikre jevn koking. Dette tar bare noen minutter. Hell kokekraften gjennom en fin sil over i en annen kjele. Kast alle blåskjell som ikke har åpnet seg. Ha ølet i kjelen sammen med krydderbuketten. Kok opp og kok ut kullsyregassen. Rør smøret inn i kraften litt om gangen.
Smak til med salt og pepper og hell sausen over blåskjellene. Server straks med brød til.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Foto: Arild Juul
Drikke som passer til denne oppskriften
Reker med hvitløkmajones og avocadosalat
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Server rekene i en skål eller et høyt glass. Avocadosalaten og majonesen ved siden av.
Sendt inn av Apéritif
Foto: Eksportutvalget for fisk
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 Poeng
Allegrini Valpolicella Classico 2002
Italia
Volum: 0.750 Pris: 119,00 Bestillingsutvalg -
86 Poeng
Comte de Noiron Coeur de Cuvée, Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 254,90 Basisutvalg (Fullsortiment) -
84 Poeng
Willm Pinot Gris 2004
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 163,50 Bestillingsutvalg -
84 Poeng
Lurton Sauvignon de Bordeaux 2008
Frankrike
Volum: 3.000 Pris: 359,90 Bestillingsutvalg -
84 Poeng
Domaine Sainte-Claire la Palotte 2006
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 145,00 Bestillingsutvalg -
85 Poeng
Saracco Moscato d'Asti 2020
Italia
Volum: 0.750 Pris: 134,90 Basisutvalget -
82 Poeng
Serego Alighieri Possessioni Rosso 2013
Italia
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Bestillingsutvalg -
80 Poeng
Toso Moscato d'Asti 2012
Italia
Volum: 0.750 Pris: 84,90 Bestillingsutvalg
Hummer med spinat og fersk asparges
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok hummerne i ca ti minutter i saltet kokende vann sammen med dill eller dillfrø. Vannet skal dekke hummerne godt. Obs: kok ikke for lenge.
Skjær medaljonger av stjerten med skallet på. Knekk klørne.
Lag en saus av hummerkraft og kremfløte. Kok biter av zucchini og asparges. Fres fersk spinat i smør.
Arranger hummerne på tallerken, legg opp zucchini, spinat og asparges. Garner med finskåret gressløk.
Dette er en uvanlig, men enkel, hummerrett som vekker beundring i sin spennende presentasjon. Til sausen benytter Mikael Öster hummerkraft som kokes etter en klassisk oppskrift. Men det går også bra med ferdig hummerkraft, som finnes ferdige i spesialforretninger. Selvfølgelig kan du også kjøpe ferdigkokt hummer.
Sendt inn av Mikael Öster, Tanums Gestgifveri
Foto: Tomas Yeh
Stekt røykt laks med eple- og fennikelsalat
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok fennikelen i 2-3 minutter og avkjøl i isvann. Bland eple, fennikel og gressløk sammen med olivenolje, limesaft og chili. La blandingen marinere et par timer i kjøleskap. Smak til med salt og pepper. Stek den røkte laksen raskt på den ene siden på en varm panne. Legg laksen over salaten og server med litt crème fraîche. Server gjerne laksen kald sammen med salaten.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Foto: Tom Haga
Drikke som passer til denne oppskriften
Flambert kalvefilet
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Rens og kok grønnsakene. Kok båndspaghetti etter anvisning på pakken.
Del fileten i fire biffer, krydre og stek dem fint brune i smør. Trekk panna vekk fra platen og la biffene hvile 3-4 minutter. Ta dem ut, sett panna på god varme, og legg biffene tilbake.
Flamber ved bordet når gjestene har satt seg. Panna må være varm. Slå i konjakk, tenn på, og server biffene. Hell deretter fløte i panna, rør om, og server sausen.
Husk å være forsiktig med å flambere ved komfyren da flammene kan slå opp i vifta og antenne fettet i avtrekksvifta.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Anne Manglerud
Drikke som passer til denne oppskriften
Chateaubriand
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Dryss over salt og pepper rett før steking. Bruk lite smør, og la det bli nøttebrunt før biffene legges i.
Stek biffene på sterk varme. Legg aldri for mye kjøtt i panna, da avkjøles den, kjøttsaften renner ut og biffene blir "kokt".
Steketiden på biffen er avhengig av biffens tykkelse, og hvor rå du vil ha den. Medium stekt biff stekes først 1 minutt på hver side over sterk varme, så etterstekes den i 2 minutter på hver side, over svak varme.
Server Chateaubriand med en frisk grønn salat , rødvinsaus og hjemmelaget potetchips .
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Kim Holthe
Drikke som passer til denne oppskriften
Ølbiff med sjalottløk- og Guinnessaus
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Ha biff, øl, salt og bakepulver i en bolle og la det stå over natten.
Sausen lages ved å smelte sukkeret til karamell. Ha i grovhakket sjalottløk og eddik. Kok dette godt sammen og ha på øl og kraft. Kok dette inn til halvparten og rør inn 2 ss smør. Smak til med salt og nykvernet pepper og ha i persille rett før servering.
Krydre biffene med pepper og stek dem med smør i panne ca 2 minutt på hver side.
Server biffen med saus og råstekte eller frityrstekte poteter ved siden av.
Sendt inn av Trond Moi, Bølgen & Moi
Foto: Ringnes
Drikke som passer til denne oppskriften
Elgsteik med sjysaus, jordskokkpuré, aspargesbønner, ristet sopp og slottspoteter
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Gni steiken inn med salt, pepper og timian. Varm olje i en stor steikepanne og brun steiken på alle sider. Legg den i en ovnspanne sammen med gulrøtter og løk og vin/vann. Sett i forvarmet ovn (140 grader) og la stå i nærmere to timer. Bruk helst steketermometer. Ta steiken ut når termometeret viser 65 grader. Da er steiken optimalt saftig med delikat rosa snittflate. Hvis kjernetemperaturen blir høyere, blir kjøttet mer gjennomstekt, gråere og dermed tørrere.
Ta steiken ut av ovnen. Legg den på en skjæreplate og la den hvile i minst 15 minutter. Sil av kraften og bruk den til sjyen. Kok inn til halvparten gjenstår. Pisk inn 1 ss smør og hold varm.
Dryss over salt og rør lett rundt slik at saltet fordeler seg. Skru litt ned på varmen og la potetene steike under lokk i 15-20 minutter. Rist på pannen innimellom for at potetene ikke skal sette seg fast. Hell av overflødig fett og hold potetene varme i pannen til de skal serveres. Like før servering skrus temperaturen opp igjen slik at potetene blir glovarme tvers gjennom. Ha potetene i en serveringsbolle og dryss eventuelt persille over.
Flere deilige oppskrifter med elg
Sendt inn av Apéritif
Foto: Alf BörjessonOpplysningskontoret for kjøtt
Kransekake
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skåld eventuelt halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Mal mandlene. Sikt inn melis og bland det inn sammen med ca. 4 eggehviter til deigen blir passe fast. La deigen ligge til neste dag.
Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive.
Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 °C i 10 minutter. Vent med å ta ringene ut av formene til de er helt kalde. Dunk formene lett i bordet, så løsner de lett.
Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen.
Kransekake kan med fordel fryses for å bli seig.
Sendt inn av Matprat.no
Drikke som passer til denne oppskriften
Jordbærrulade
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Matprat.no
Drikke som passer til denne oppskriften
Rabarbrapai
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smuldre smør og mel og ha i sukker. Rør inn eggeplommer og vann. Bland gjerne deigen i en matprosessor. Sett deigen kaldt i ½ time. Kjevle ut deigen til en leiv og kle en paiform. Skjær vekk overflødig deig. Stek bunnen ved 200 °C i ca. 10 minutter til den er litt gyllen.
Sendt inn av Apéritif
Grunnlovsdessert
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok svisker og rabarbra så vidt møre i sukkervann. Ta av noen svisker til pynt. Rør ut potetmel i ½ dl kaldt vann. Tilsett potetmelsjevningen, og la kompotten tykne over svak varme. Avkjøl. Lag vaniljekremen. La gelatinen ligge i kaldt vann ca.10 min. Hell sausen i en bolle. Klem vannet ut av gelatinen og rør inn ½ dl av det varme vannet. Avkjøl litt og bland gelatinoppløsningen i vaniljesausen. Bland tilslutt i vispet kremfløte.
Sendt inn av TINE Kjøkken