Det er ingen grunn til å kjøpe dette brødet når du baker det så lett selv:
Focaccia
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Løs opp gjæren i vannet og la blandingen stå i 10 minutter. Tilsett olivenoljen. Bland inn melet litt etter litt. Ha litt mel på bakebordet og elt deigen til den er smidig. Legg den i en bolle til heving i en time (eller aller helst over natten da kan du steke brødet om morgenen, alternativt kan du fryse det). Dekk med plastfolie. Smør en langpanne med olivenolje eller bruk bakepapir. Kna deigen og kjevle den til en tykk leiv som passer til pannen. La etterheve under et stoffstykke i 30 minutter. Lag groper i deigen med fingeren og drypp over godt med olivenolje. Dryss over grovt salt og rosmarinblader (grovhakket hvis de er store). Stek brødet ved 200 grader i 30 minutter. Skjæres opp i firkanter à 5x5 cm.
Tips:
Dette langpannebrødet er nesten en rett i seg selv. Du trenger bare litt spekeskinke og en salat ved siden av.
Sendt inn av Apéritif
Foto:
Denne caesarsalaten har en liten vri du vil elske:
Cæsarsalat med ruccula
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skyll salaten.
Loffterningene ristes lysebrune i olje og knust hvitløk. Legg dem deretter på et fettsugende papir. Sprøstek bacon i terninger.
Gni inn salatbollen med hvitløk. Bruk gjerne en trebolle. Dressingen skal lages i denne bollen. Eddik, sitronsaft, olje, salt og pepper blandes. Tilsett egget som altså er kokt i 1 minutt! Visp godt.
Gjør de øvrige ingrediensene klare. Salaten blandes umiddelbart før servering på denne måten: Rucculasalat vendes forsiktig i dressingen. Tilsett parmesan og vend igjen forsiktig. Legg salaten over i porsjonsskåler, dryss bacon og brødterninger over. Og bladpersille på toppen.
Tips:
Du kan altså erstatte ruccula med feltsalat for en mildere smak.
Drikke som passer til denne oppskriften
Burgerdressingen lager du selvsagt selv:
Hamburgerdressing Else
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
1 dl majones
1 dl ketchup
¼ dl barbequesaus
1 plommetomat i terninger
1 ts tabascosaus
litt salt
Fremgangsmåte
Bland sammen til en tykk dressing.
Smak til med salt.
Sendt inn av Else Birgit Østro
Disse to suppene kommer du til å lage mange ganger når du først har lært dem:
Løksuppe
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
BFM 225 Saison
Sveits
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Rolet Expression du Terroir Côtes du Jura Chardonnay Savagnin 2011
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 235,00 Bestillingsutvalget -
82 Poeng
Serego Alighieri Possessioni Rosso 2013
Italia
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Bestillingsutvalg
Bergensk fiskesuppe
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter
Foto: Astrid Hals
Inviterer du på disse rettene blir du helt:
Chili con Carne
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Stek kjøttdeigen sammen med løken i en jerngryte. Smuldre kjøttdeigen med en gaffel. Tilsett hvitløken, krydderne og tomatene. La det surre i noen minutter.
Bland i tomatbønnene og paprikaterningene og kok opp. Smak til med salt og pepper. Server retten med salat og brød ved siden av.
Sendt inn av Apéritif
Ovnstekte svinekoteletter
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Gni kjøttet med en overskåret hvitløkfedd, skjær over resten av hvitløkfeddene på langs og stikk dem inn ved benet på kotelettene. Snitt i kotelettene, ikke for dypt, på begge sider.
Hakk fennikel og hvitløk og bland dette med knust enerbær, salt og pepper. Dekk kotelettene på begge sider med denne blandingen. Legg dem i en bolle og hell oljen over. La dem marinere i 3-4 timer. Vend på dem av og til.
Smør en ildfast form, legg kotelettene oppi og stek dem møre på middels varme, 160 C, i stekeovnen i ca 20 minutter.
Server gjerne med loff til.
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Prod. del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2012
Italia
Volum: 0.750 Pris: 179,90 Basisutvalg, kategori 6 -
86 Poeng
Kinn Slåtteøl
Norge
Volum: 0.750 Pris: 94,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Rolet Côtes du Jura La dent de Charnet Chardonnay 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 219,90 Basisutvalget -
83 Poeng
Pettersen Selección Alpera Garnacha Syrah
Spania
Volum: 0.750 Pris: 124,90 Bestillingsutvalg
Gresk lammegryte med kinakål
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Tørk kjøttstykkene med kjøkkenpapir. Fres løken i oljen til den er blank og myk. Øk varmen og stek kjøttet 10-15 minutter, snu og vend det ofte. Tilsett buljong eller vann og litt salt. Legg på lokk og kok på svak varme til kjøttet er mørt, ca 45-60 minutter.
Ha i kinakål og 3 ss dill og bland forsiktig. Legg på lokk og la gryten trekke i 15 minutter. Ta den av platen.
Pisk sammen egg og sitronsaft og pisk i litt av den varme kraften fra kjøttgryten.
Ta kasserollen av platen og tilsett eggblandingen i en tynn stråle mens du rister på gryten. Vend forsiktig sammen. Varm forsiktig opp i 3-4 minutter mens du rister på gryten så kjøttet dekkes av et tynt lag saus. Gryten må ikke koke, da skiller sausen seg.
Denne retten er typisk vår- og påskerett som helst lages av kopplam og vårens første grønnsaker.
Mange av ingrediensene i denne retten brukes også i magrista - en suppe som ofte er den første kjøttretten man spiser etter at fasten er over, etter oppstandelsesmessen ved midnatt lørdag. Helst skal retten lages av lammelår, men utbenet bog går like bra. Server brød til og bruk brødbiter slik at du får med deg all den gode kraften
Sendt inn av Apéritif
Tre desserter som alle rundt bordet vil elske:
Pannekaker som bløtkake
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Foto: S FRENCH
Drikke som passer til denne oppskriften
Lett-å-lage sjokolademousse
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Legg gelatinplatene i en kopp med kaldt vann. Visp egg og sukker og kakao i en kasserolle til det ikke er klumper. Tilsett melk og la det koke til kokepunktet. Klem ut vannet av gelatinplatene, og rør i forsiktig. Ta kasserollen av platen. Avkjøl. Pisk krem. Bland kremen i resten av massen. NB. Blandes det når det er kaldt, blir det skikkelig mousse, hvis det blandes når det er varmt, blir det en tofarget dessert, med sjokoladepudding nederst, og sjokoladekrem øverst.
Fordel i porsjonsskåler eller hell i en stor serveringsbolle.
Tips:
Pynt gjerne med litt krem hvis ønskelig, og det kjempegodt med litt vaniljesaus på.
Sendt inn av Hege Mæhre
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 Poeng
Brouwerij de Molen Hel & Verdoemenis
Nederland
Volum: 0.330 Pris: 64,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Taylor's Vintage Port 2009
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 799,00 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
Lindheim Afraid of the Dark Stout
Norge
Volum: 0.500 Pris: 96,00 Bestillingsutvalget -
St. Hallvards Køla-Pålsen Porter
Norge
Volum: 0.500 Pris: 77,90 Bestillingsutvalget
Portvinsduftende karamellpudding
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Flan er den mest populære desserten i nesten enhver taberna og tasca i Spania og Portugal. Tillegget av portvin i denne oppskriften plasserer denne silkeglatte desserten på Oportos middagsbord.
Varm melk, fløte, kanelstang og appelsinskall i en kjele på middels sterk varme, til det kommer små bobler langs kanten på kjelen. Ta kjelen av varmen og la det trekke 1 time.
Gjør klar seks porsjonsformer på 1 ¼ dl. Kok opp 125 g sukker sammen med vannet i en liten kjele på sterk varme, og rør til sukkeret har løst seg opp. Fortsett å koke, men uten å røre i 6-8 minutter til sukkerlaken blir gyllenbrun. Ikke la den bli for mørk, for da kommer puddingen til å smake bittert. Ta kjelen av varmen, og fordel jevnt og forsiktig den varme karamellsausen opp i porsjonsformene. Drei raskt på formene, slik at de blir dekket av karamell. Sett dem til side i en langpanne.
Hell melk-fløteblandingen i en kjele gjennom en finmasket sikt. Varm den opp, til små bobler kommer opp langs kanten av kjelen. Sett den til side.
Pisk hele egg og eggeplommer til det skummer. Tilsett gradvis resten av sukkeret og pisk til eggedosisen er lys og tykk. Tilsett den varme melk-fløteblandingen litt etter litt mens du hele tiden pisker. Rør inn vaniljeessens og portvin. Hell blandingen gjennom en fin sikt over i en mugge. Hell den så forsiktig oppi de karamellkledde formene. Hell så mye varmt vann i langpannen at det rekker halvveis opp på porsjonsformene. Dekk langpannen med aluminiumsfolie.
Stek ved 165 C i ca 30 minutter, til det ikke henger noe fast på en spiss kniv du stiker ned i midten av en av puddingene. Ta porsjonsformene ut av vannbadet, la dem avkjøle seg og sett dem i kjøleskapet til de blir helt kalde.
Før servering fører du en kniv langs innsiden av formene og hvelver puddingen ut på lave dessertskåler. La det som måtte være av karamelsaus i formen dryppe ned på puddingen. Server med en gang.
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 Poeng
Graham's 20 Years Old Tawny
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 539,00 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Niepoort Tawny 10 Years Old
Portugal
Volum: 0.380 Pris: 169,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Ægir Bryggeri Natt Imperial Porter
Norge
Volum: 0.500 Pris: 114,90 Bestillingsutvalg -
91 Poeng
M. Chapoutier Banyuls 2015
Frankrike
Volum: 0.500 Pris: 189,90 Bestillingsutvalget
Du kommer ikke utenom disse to kakene:
Lettvint eplekake
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell eplene og del i grove båter - ta ut kjernehusene. La eplene ligge i litt vann med sitron så blir de ikke misfarget.
Bland de tørre ingrediensene. Smuldre i det kalde smøret - deigen skal være finkornet. Visp sammen eggene og rør de sammen med smuldredeigen til en glatt deig.
Røren has i en smurt springform, trykk eplebåtene ned i deigen. Strø over med sukker, kanel og hakkede mandler. Du kan evt også ha i noen rosiner hvis du ønsker. Stekes på 180 gr 40 - 45 min.
Sendt inn av George
Ostekake med sitrongelé
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Geleen lages som anvist på pakken, men med halvparten av vannmengden (2½ dl). Når den begynner å stivne, helles den over kaken, og settes i kjøleskap.
Tips:
Pynt gjerne med godt mandarinsyltetøy.
Her har du oppskrifter på 35 helt forskjellige ostekaker
Lyst på en annen type kake finner du oppskrifter til over 400 her
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Mona-Lill Hanssen