Ris er en svært så allsidig råvare som fortjener bedre enn å bare kokes for å serveres ved siden av kjøtt eller fisk.
Spesielt siden ris er en av verdens viktigste matvarer, over halvparten av det som spises i verden er faktisk ris. Ris er dessuten en av de eldste kjente kultiverte råvarene som har vært dyrket i mer enn 11.000 år. I dag er det flere enn 50 land som dyrker ris, men Kina og India står for drøyt 50 prosent av produksjonen. Ni av ti skåler med ris spises i Asia.
Litt risfakta
Ris er medlem av gressfamilien som er verdens største plantefamilie. Det finnes 10.000 forskjellige gresstyper fordelt på 600 arter og de inkluderer i tillegg til ris også mais, hvete, bygg, havre og sukkerrør.
Det finnes to hovedarter av ris, Oryza glaberrima og Oryza sativa som er den hyppigst forekommende. Det finnes dernest tre hovedtyper av ris: japonica, javanica og indica. Forskjellen går på produktivitet, robusthet og bruksområder.
Risplantene gir en lang rekke forskjellige sorter ris, det skilles mellom lang-, middels-, kort- og rundkornet samt aromatisk og ikke-aromatisk.
Ris spises for det meste dampet eller kokt, men males også til mel. Ris brukes i ølbrygging og i spritdestillasjon. Ris er dessuten stort sett glutenfri og inneholder ikke fett. Proteininnholdet er relativt lavt. Derfor nytes ofte ris sammen med andre proteinkilder, ikke nødvendigvis fisk eller kjøtt, soya er en viktig proteinkilde i den risspisende verden.
Her finner du alle våre risretter
Langkornet ris
Amerikansk: Dette er den vanligste risen for å serveres ved siden av en rett, som alternativ til poteter.
Aromatisk ris:
Jasminris: Jasminris - eller thairis - har som navnet antyder floral duft og er nesten gjennomsiktig før den er varmebehandlet. Jasminris må vaskes før koking og gir en svært hvit ris.
Basmati: Langkornet ris typisk for indisk og pakistansk kjøkken. Litt mindre aromatisk enn jasminris, med en mer nøtteaktig aroma. Denne ristypen som er tynnere enn de fleste andre, må bløtlegges før bruk.
Rundkornet ris
Sushiris: En klebrig ristype som har små runde gryn og er nesten gjennomsiktig.
Grøtris: Et nesten helnorsk fenomen siden den kokes med melk. Men slik ris brukes også i desserter uten melk siden den er klebrig.
Bomba: Dette er en type rundkornet ris som ikke er klebrig og som er den foretrukne risen for paella.
Risottoris: Den er også av typen som ikke er klebrig og finnes også i mange størrelser. Arborio er den vanligste, carnaroli har de største og vialone nano den mest eksklusive.
Andre typer ris
Svart ris: Dette er en ubehandlet og opprinnelig ristype som inneholder gluten. Den er svart, men når den varmebehandles blir den rødlilla. Fargen skyldes høyt jerninnhold. Smaken er markant med søtlige nøttetoner. Den er populær i desserter.
Rød ris: En ristype som primært dyrkes i Bhutan og Himalaya. Den har en rødbrun farge når den er ukokt. Smaken er nøtteaktig og lett jordlig.
Naturris: Vanligvis er dette langkornet ris hvor hele riskornet med. Denne ristypen er derfor sunnere enn hvit/polert ris. Finnes også som rundkornet beregnet på grøt.
Villris: Villris tilhører ikke samme gren av gressfamilien som ris, og vokser i andre deler av verden, primært USA og Canada. Villris blandes ofte med langkornet ris og skal ha en viss tyggemotstand.
Risotto
Risotto med kantarell
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smelt smøret sammen med timianbladene i en stekepanne over middels høy varme. Skjær eller riv kantarellen i passende biter, sauter i smøret i noen minutter til den blir fint brun og tilsett finhakket sjalottløk mot slutten av steketiden.
Smak til med salt og pepper, dekk til og sett tilside.
La risen koke ved svak varme i 13-14 minutter (den skal ikke være helt tørrkokt!). Tilsett soppen og parmaskinken, rør forsiktig og ta risottoen av varmen. Rør i parmesan.
La risottoen hvile (tildekket) noen minutter på et lunt sted før servering.
Sendt inn av Apéritif
Foto: iStockphoto
Risotto med ferske reker
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Rens rekene og sett dem i kjøleskapet mens du lager kraften.
Varm olivenolje i en stor stekepanne eller kasserolle og fres rekeskallene til de begynner å bli sprø. Hell over gin el.l. og tenn på. La flammen brenne ut og hell deretter over vinen, vannet, tomatene og urtebuketten. Kok opp og skum av, la småkoke under lokk i 45 minutter.
Sil av kraften og ha rekeskallene over i en food processor sammen med halvparten av den avsilte kraften. Kjør i ca 30 sekunder til du har fått en grøtlignende masse. Ha den tilbake i kjelen sammen med resten av kraften og kok opp nok en gang.
La det hele godgjøre seg i et kvarter til før du heller massen gjennom en finmasket sil. Nå kan du med god samvittighet kaste rekeskallene i søpla. Hold kraften varm (du trenger ca 4,5-5 dl) mens du forbereder risottoen.
Ha i risen og la den frese sammen med grønnsakene. Tilsett kraften og kok opp. Legg på lokk og la risottoen koke på svak varme i 10-15 minutter. Pass på, den må ikke koke tørr og risen må ikke kokes til mos.
Mens det fortsatt er en del væske igjen, tilsetter du hvitløk, sitronskall og persille, kok opp nok en gang. Når risottoen er perfekt kokt, altså like før all væsken er kokt inn, tilsetter du rekene som røres raskt inn før du serverer umiddelbart.
Husk, når risottoen er kommet på bordet, er det ingen tid til prat, for den må nytes med en gang, før den blir tørr!
Les mer om reker og se gode oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Apéritif
Foto: Ingvar Eriksson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 Poeng
Rosaura 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Trimbach Riesling 2015
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 174,90 Basisutvalget -
82 Poeng
Cavalchina Bianco di Custoza 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 125,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Ægir Kveite Witbier
Norge
Volum: 0.330 Pris: 42,90 Basisutvalget -
87 Poeng
Camaleão Alvarinho 2016
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 164,90 Bestillingsutvalget
Risotto med krabbe
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Varm olje i en gryte, tilsett sjalottløk og surr til den er myk.
Tilsett ris og surr videre på middels varme under stadig omrøring i 1 minutt. Tilsett vin og kok til den er absorbert i risen.
Spe med fløte og kraft, litt om gangen, under omrøring.
Etter hvert som risen tykner til grøtkonsistens tilsettes mer væske. Mengden væske avhenger av kvaliteten på risen.
Det tar normalt 15-18 minutter å koke risen. Bruk middels varme og rør hele tiden med en tresleiv.
Risen er ferdig når den har en ørliten rå kjerne i midten og har konsistens som tynn grøt - er den for tykk, tilsettes mer væske.
Parmesan, smør, tomat, basilikum og krabben tilsettes straks før servering. Server med en gang, gjerne med noen krabbeklør og tynne skiver av parmesan på toppen.
Her finner du alle våre risretter
Se hvordan du koker og renser krabbe her
Lekre krabberetter finner du her
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Foto: Kim Holthe
Drikke som passer til denne oppskriften
Kylling med parmaskinke og risotto
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Legg skinkeskivene ved siden av hverandre to og to og legg noen basilikumblader over.
Dryss salt og pepper på kyllingfiletene og rull dem inn i skinkeskivene. Bind sammen med en hyssing.
Brun filetene raskt i en stekepanne. Legg dem i en smurt, ildfast form og sett dem i ovnen ved 150 grader i 15-20 minutter.
Spe med vinen/eplecideren og tilsett buljongen i flere omganger. La risen svelle under stadig røring.
Rør i osten og tomatene. Del sukkerertene og tilsett dem også. Krydre med salt og pepper.
Ta kyllingen ut av ovnen og del filetene i biter. Server straks med risottoen på samme tallerken.
Her får du vært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av TINE
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 Poeng
Rosaura 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Basisutvalget -
85 Poeng
Masi Campofiorin 2014
Italia
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Basisutvalget -
84 Poeng
Masi Masianco 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 134,90 Basisutvalget -
Birra dell'Eremo Fuoco Triple
Italia
Volum: 0.500 Pris: 96,90 Bestillingsutvalget
Ovnsbakt kveite med risotto, tomater og ristede skorsonerrøtter
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del fisken i fire jevnstore stykker og la dem trekke i saltlake i 8 min.
Hell på hvitvin og la den koke helt inn. Spe med kyllingkraft, én øse om gangen, og la kraften koke inn før neste øse helles på.
Rør inn smør når risen er mør, men fortsatt har en liten hard kjerne. Smak til med salt og pepper og hold risottoen varm.
Ta røttene opp, tørk dem og brun dem i grillpanne eller stekepanne penslet med olje.
Ta fisken opp av saltlaken, tørk den og bak den midt i ovnen til den er knapt gjennomkokt.
Legg opp fisken på varme tallerkner med tomatbåter over og risotto og skorsonerrøtter til.
Tips: Skorsonerrot er en fin grønnsaker som ikke alltid er lett å få tak i. Bruk da persillerot som et godt alternativ.
Lekre kveiteretter finner du her
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Weil Kiederich Turmberg Riesling Trocken 2014
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 324,00 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Dom. Vacheron Sancerre Guigne-Chèvres 2014
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 414,90 Bestillingsutvalg -
94 Poeng
La Tour de Curon Chardonnay 2014
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 724,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Terras Gauda O Rosal 2016
Spania
Volum: 0.750 Pris: 191,00 Basisutvalget
Hot grønnsakrisotto
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Fres løk og sopp i olje i en varm panne. Tilsett tomater, hønsebuljong, chilipepper og ris. Dette kokes i ca 20 minutter.
Ha i resten av grønnsakene og kok et par minutter til. Smak til med salt og pepper.
Serveres med et dryss av parmesan samt ferskt brød til.
Server gjerne med friske urter slik som hakket persille eller koriander samt båter av frisk lime eller sitron ved siden av.
Tips1: Dette er en enkel variant av den klassiske risottoen. For en mer kremet variant kan du bruke en rundkornet ris og røre under hel kokeprosessen mens du sper med kraften litt etter litt.
Tips2: Hvis du ønsker en vegetarisk utgave, bytter du ut hønsebuljongen/kraften med en laget av grønnsaker.
Andre fristende grønnsaksretter
Test ut disse vegetaroppskriftene
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Frukt.no
Foto: Frukt.no/Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Selbach Zeltinger Schlossberg Riesling Kabinett 2014
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 212,00 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 150,00 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Berentsens Gullkorn
Norge
Volum: 0.330 Pris: 39,50 Basisutvalg, kategori 5
Risotto med spekeskinke, røkelaks og asparges
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Ta kjelen av varmen, tilsett smør og revet parmesan. Smak til med salt og pepper. Avkjøl litt før du legger risotto på tallerken med spekeskinke sprøstekt i litt olje, røkelaks og smørkokt asparges.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Studio Dreyer-Hensley
Drikke som passer til denne oppskriften
Paella og jambalaya
Paella på spansk vis
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del kyllingen i 8 biter, krydre med salt og pepper.
Hakk løken, press hvitløken og skjær paprikaene i strimler.
Varm oljen i en vid panne. Brun kyllingbitene, ta dem opp når de har fått fin farge.
Fres løk, hvitløk og paprika. Ta det opp.
Fres risen i resten av oljen. Ha i safran (eventuelt gurkemeie, men smaken blir ikke den samme), buljong og hvitvin.
Småkok ris og kylling ca 20 minutter. Damp blåskjellene i ca 5 minutter til de åpner seg.
Skrell scampiene og stek dem i litt olje til de får en fin, rosa farge.
Rens de fleste rekene, men pynt med noen hele reker og kreps. Legg alt pent oppå risen og server på store, varme tallerkener. Pynt med frisk timian.
Tips: For å få den sprø, lysebrune stekeskorpen, socarrat, start med en rykende varm panne for så å senke temperaturen gradvis under tilberedningen.
Her finner du alle våre risretter
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Margaret de Lange
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 Poeng
Hexamer Schlossböckelheimer Riesling trocken 2015
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 159,50 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Rolet Côtes du Jura La dent de Charnet Chardonnay 2015
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 219,90 Basisutvalget -
87 Poeng
Terras Gauda O Rosal 2016
Spania
Volum: 0.750 Pris: 191,00 Basisutvalget -
85 Poeng
Marqués de Cáceres Rosado 2017
Spania
Volum: 0.750 Pris: 118,00 Basisutvalget
Jambalaya
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok risen etter anvisning på pakken.
Skjær pølser og paprika i strimler, hakk løk og hvitløk og del tomatene i mindre biter.
Brun pølser, løk og hvitløk ved svak varme til løken er gyllen og myk.
Ha i tomater (kraften fra boksen skal være med), paprika og krydder.
Kok opp og ha i den varme risen.
Smak til med salt og krydder.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Kai Nordrum
Risrett med klippfisk fra Arlecchino
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Flak klippfisken. Stek løken og hvitløken i olivenolje til løken er gylden. Tilsett tomatpastaen. La steke på svak varme ca 1 minutt.
Tilsett hvitvinen og la koke ca 2 minutter. Ha nå i ris og klippfisk. Til slutt blandes inn hakkede sorte oliven og hakket persille.
Anrett med soltørkede tomater og løk.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
Asiatiske risretter
Sushi
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Mål opp ris og vask den godt i rennende kaldt vann til vannet er klart (ca fem ganger).
Det beste resultatet får du ved å bruke en riskoker, men du kan og koke i kjele. Koker du i kjele er det viktig at du ikke rører, og at det koker på lav varme til alt vannet er borte. Kok risen til den er kleberlig, og mør, den skal være nærmere gjennomkokt enn hard.
Kok opp eddik, sukker og salt. Rør det sammen og avkjøl.
Mens risen er varm smaker du den til med eddik/sukkerblandingen. Dryss eddikblandingen over risen og bland forsiktig slik at du ikke knuser riskornene.
Risen skal ha en lett syrlig smak når den er ferdig. Pass på at du får jobbet eddikblandingen godt inn i risen. Dekk risen med plast og la den avkjøle seg i romtemperatur.
Når risen er kommet ned i temperatur slik at den kan jobbes med kan du lage små risballer til nigirisushi, eller du kan lage makiruller med noritang.
Skal du ha fyll til maki kan du kutte fisk og skalldyr i små terninger og marinere med soyasaus, chili, ingefær og hvitløk. Bland dette med for eksempel vårløk i ringer, agurkstrimler eller avocado i biter.
Et annet godt makifyll er å blande sweet chilisaus og majones og ha i terninger av fisk eller skalldyr, agurk og vårløk.
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Kreativ Catering
Foto: Bent Raanes/ Sarah Cameron Sørensen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Greywacke Sauvignon Blanc 2016
New Zealand
Volum: 0.750 Pris: 239,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Dönnhoff Riesling 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 129,90 Basisutvalget -
84 Poeng
Neiss Weissherbst Pinot Noir Rosé Trocken 2014
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 179,90 Bestillingsutvalget -
79 Poeng
Akashi-Tai Junmai Sparkling Sake
Japan
Volum: 0.300 Pris: 119,90 Bestillingsutvalget -
Tiger Beer
Singapore
Volum: 0.330 Pris: 32,20 Basisutvalg (Fullsortiment)
Nasi goreng
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok opp buljong og salt. Legg i risen og senk varmen. Kok risen i 20 minutter til all væske er kokt inn.
Hakk løken, strimle hodekålen, riv gulrøttene og skjær paprika i strimler.
Stek løk og kål i en gryte med smør og karri. Tilsett gulrot, paprika, salt, soya og hakket hvitløk.
Bland grønnsaker og den kokte varme risen.
Strø over peanøtter og hakket kruspersille, og server gryten med ekstra soyasaus.
Sendt inn av Frukt.no
Foto: Synøve Dreyer
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Basisutvalget -
85 Poeng
Trimbach Gewurztraminer 2015
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Grünerløkka Brygghus Løkka Sitrongress Saison
Norge
Volum: 0.500 Pris: 71,00 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Kruger-Rumpf Quarzit Riesling Trocken 2013
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 119,90 Bestillingsutvalget
Stekt ris som i Singapore
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Varm woken eller stekepannen.
Stek hvitløk i olje og ha i kjøttet.
Ha i risen og la det steke til det er gyllent.
Bland inn grønnsakene og la det surre i 2 minutter.
Lag et hull i midten av risblandingen og ha i litt olje og egget og rør godt.
Smak til med fiskesaus og pepper.
Tips: Risen som brukes i stekt ris bør være kald, da blir ikke den stekte risen "grøtete".
Vi har også andre oppskrifter på stekt ris
Her kan lese mer om det ekte Singapore-kjøkkenet
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Greywacke Sauvignon Blanc 2016
New Zealand
Volum: 0.750 Pris: 239,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Hirschhof Morstein Riesling Kabinett 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Singha Lager
Thailand
Volum: 0.330 Pris: 32,90 Basisutvalget -
87 Poeng
Nøisom Sjøsprøyt 2017
Norge
Volum: 0.500 Pris: 74,20 Bestillingsutvalget
Stekt ris med egg
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok risen på vanlig måte. Visp eggene. Tilsett salt etter smak. Bland inn ingefær. Stek blandingen med litt olje i en stekepanne, som en omelett. Tilsett den ferdigkokte risen og bland godt med soyaolje. Pynt med gressløk.
Serveres gjerne med kylling i koriandersaus .
Sendt inn av Apéritif
Foto: iStockphoto
Drikke som passer til denne oppskriften
Reker Indienne
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Elisabeth
Foto: Tom Haga
Drikke som passer til denne oppskriften
Andre risretter
Ferske vårruller med ytrefilet av svin
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kutt alle grønnsakene i fine strimler 7-8 cm lange og ha klart.
For å få tynne skiver av gulroten og agurken kan du bruke en potetskreller.
Skjær ytrefilet av svin i fingertykke strimler. Stek strimlene i flere omganger i olje i en wok eller varm stekepanne, 2-4 minutter. Krydre med salt og pepper.
Ha et rispapir i et fat med lunkent vann i noen sekunder, til det blir mykt.
Legg det myke rispapiret over på en fuktet fjøl. Legg på kjøtt og grønnsaker.
Brett rispapiret over fyllet, brett inn kantene på rispapiret og rull sammen.
Server de ferske vårrullene med woksausen som en dipp.
Tips: Her kan du bruke de grønnsakene du liker best, gjerne også bønnespirer, mynte og frisk koriander. Rispapir finner du i velassorterte dagligvarer eller i asiatiske butikker.
Her er flere oppskrifter med wok
Lekre oppskrifter med svinekjøtt
Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Børjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
De Martino Viejas Tinajas Muscat 2015
Chile
Volum: 0.750 Pris: 249,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Greywacke Sauvignon Blanc 2016
New Zealand
Volum: 0.750 Pris: 239,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 174,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Singha Lager
Thailand
Volum: 0.330 Pris: 32,90 Basisutvalget -
Brooklyn Sorachi Ace
USA
Volum: 0.350 Pris: 49,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Svalbard Bryggeri Spitsbergen IPA
Norge
Volum: 0.330 Pris: 61,90 Bestillingsutvalget
Myke vårruller med kylling
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bland sammen alle ingrediensene til dippsausen og sett kaldt.
Kutt grønnsaker og kok glassnudler etter anvisning på pakken.
Skjær kyllingfilet i strimler. Brun strimlene i flere omganger på høy varme i en stekepanne med olje, 2-3 minutter.
Ha et rispapir om gangen i et fat med lunkent vann i ca. 15 sekunder, til det blir mykt. Legg rispapiret over på en fuktet fjøl.
Legg på stekte kyllingstrimler, glassnudler og grønnsaker. Brett rispapiret over fyllet, brett inn kantene og rull sammen.
Server vårrullene sammen med dippen.
Prøv en av disse 13 thaiinspirerte oppskriftene
Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat
Drikke som passer til denne oppskriften
Risgrøt
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok grynene i vann i ca. 10 minutter. Spe med melk, og kok videre til grøten er passe tykk.
Server risgrøt med smørøye, sukker og kanel.
Ha gjerne en vaniljestang som du splitter i to i grøten også.
Tips: Kok opp grøten etter anvisning på pakken, men så snart melken har kokt opp tar du gryten av platen og setter den inn i stekeovnen på 80 grader med lokk over. La den passe seg selv og den kan godt stå i 1 - 2 timer til den er ferdig.
Mange lekre desserter finner du her
Flere gode juledesserter finner du her
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Lucia-feiring med lussekatter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få ukens kake som nyhetsbrev
Sendt inn av Tine Kjøkken
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
Risboller
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smelt delfiafett og sjokolade sammen. Avkjøl.
Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe og delfiafett-sjokolade-blandingen. Bland så alt får en jevn og fin brunfarge.
Elt forsiktig inn puffet ris. Sett boller med skje på matpapir. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering.
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Lucia-feiring med lussekatter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få ukens kake som nyhetsbrev
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Börjesson
Riskrem med jordbærsaus
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Toros risgrøt (ikke den snarkokte) er perfekt til risgrøt. Den er tilsatt litt vaniljesukker fra fabrikken, så hvis du bruker den, kutter du ut vaniljesukkeret i riskremen.
Visp kremfløten såvidt stiv og bland i grøten. Smak til med vaniljesukker og sukker.
Tips: Du kan også gjøre som danskene og tilsette 100 g hakkede mandler (uten skall) i riskremen og kall den Ris à l'amande.
Der serveres riskremen med kirsebærsaus som du får kjøp ferdig i butikken hvis du ikke har nedlagte eller frosne kirsebær fra egen hage, som du koker opp med sukker (50-100 g sukker pr 500 g kirsebær) og jevner med 1-2 ss maizenna. Kok opp under kraftig omrøring og avkjøl.
Mange lekre desserter finner du her
Flere gode juledesserter finner du her
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Lucia-feiring med lussekatter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få ukens kake som nyhetsbrev
Sendt inn av Apéritif
Foto: Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
Ungarn
Volum: 0.500 Pris: 287,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2015
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 179,90 Bestillingsutvalget -
82 Poeng
Doglia Moscato d'Asti 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 119,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Bestillingsutvalget
Ris à l'amande
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Pisk kremen stiv sammen med litt sukker. Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene. Tilsett disse i kremen. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Riv marsipanen på et rivjern. Hakk de skåldete mandlene grovt. Tilsett begge deler i kremen.
Kirsebærsaus:
Lag en jevning av litt av saften og potetmelet. Ha resten av ingrediensene til sausen i kjele, og kok opp. Ta kjelen av platen, og rør inn jevningen. Server sausen til riskremen.
Mange lekre desserter finner du her
Flere gode juledesserter finner du her
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Lucia-feiring med lussekatter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få ukens kake som nyhetsbrev
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
Ungarn
Volum: 0.500 Pris: 287,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Cossart Gordon Malmsey Madeira 5 Years old
Portugal
Volum: 0.500 Pris: 164,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Frederiksdal Kirsebærvin Rancio 2011
Danmark
Volum: 0.500 Pris: 306,10 Bestillingsutvalget